

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisilta oma vaihtoehto valtiontalouteen – Työtä, onnellisuutta ja isänmaallista politiikkaa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on julkaissut oman vaihtoehtonsa valtiontalouden kehyksiksi. Hallituksen kehysriihi julkaisi kehyksensä eilen. Perussuomalaiset antavat hallitukselle kiitosta joistain asioista, mutta perussuomalaisten mukaan pääasialliset muutostarpeet jäivät huomioimatta.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri harmittelee sitä, ettei hallitus ole tarttunut perussuomalaisten 2017 lopulla julkaistun vaihtoehtobudjetin ideoihin.
– Sielläkin meillä on lukuisia ideoita, joita olisi voinut toteuttaa myös pitkällä aikavälillä.
– Perussuomalaisten vaihtoehto perustuu neljään pakettiin. Meillä on työ- ja yrittäjyyspaketti, oikeudenmukaisuuspaketti, isänmaa –paketti sekä onnellisuus- ja hyvinvointipaketti. Näistä syntyy kokonaisvaltaisesti onnea ja hyvinvointia jokaiselle suomalaiselle, Meri toteaa.
Työ- ja yrittäjyyspaketti
Perussuomalaiset parantaisivat työllisyyttä muun muassa luomalla niin sanotun työtilimallin, jossa yksinyrittäjä loisi pankkitilin, josta pankki velottaisi verot ja pakolliset menot. Tiliote toimisi kirjanpitona ja yrittäjä säästyisi erilaisilta veroilmoituksilta ja alv-tilityksiltä.
– Yrittämisen kynnys madaltuu huomattavasti tällä mallilla. Tämä on täysin uusi muoto, ja olisimme toivoneet, että hallituksella on rohkeutta tarttua tähän.
Perussuomalaiset esittää lisäksi arvonlisäverovelvollisuuden alarajan tuntuvaa korotusta sekä siirtymistä kohti Viron yritysveromallia, jossa investoiva ja työllistävä yritys välttyy yhteisöverolta, jos osinkoja ei nosteta.
– Myös yrittäjän sosiaaliturvaa on parannettava esimerkiksi sairastapauksissa, eduskuntaryhmä vaatii.
Perussuomalaiset antavat kiitosta siitä, että hallitus panostaa muuntokoulutukseen, mutta huomauttaa, että kurssien tulee olla tehokkaita, lyhyitä ja tarkkaan räätälöityjä.
Yhteensä perussuomalaiset sijoittaisivat työllisyyspakettiinsa 200 miljoonaa euroa.
Oikeudenmukaisuuspaketti
Perussuomalaiset haluavat lisätä pieni- ja keskituloisten ostovoimaa korottamalla työtulovähennystä. Pitkän aikavälin tavoitteena pitää olla vähintään 75 prosentin työllisyysaste.
– Vain työllisyyttä nostamalla työn verotusta voidaan tuntuvasti laskea. Me haluamme lisätä heidän ostovoimaansa, jotka maksavat suurimman siivun yhteiseen kassaan eli keskituloiset. Lisätöiden tekemisestä rangaistaan kohtuuttomasti.
Perussuomalaiset siirtäisi eläkeläisten verotuksen työntekijöiden verotuksen tasolle ja antaisi kaikille rintamaveteraaneille samat edut kuin sotainvalideille. Pienituloisilta perussuomalaiset poistaisivat lääkkeiden 50 euron omavastuun, kun taas hallitus on laskemassa pelkästään lääkekattoa. Lisäksi ryhmä säätäisi omaishoidontuen verovapaaksi.
– Miksi eläkeläistä pitäisi verottaa kovemmin kuin työntekijää? Ei eläke ole mikään sosiaalituki, Meri huomauttaa.
– Veteraaneille kuuluu kaikki tuki, mitä pystymme antamaan, oli sotainvalidi tai ei. Jokainen on yhtä arvokas.
– Olemme tyytyväisiä siihen, että hallitus päätti korottaa vähimmäisetuuksia, mutta indeksikorotukset jäivät joidenkin hallitusedustajien tyhjiksi puheiksi. Nyt tuet jäävät entistä enemmän palkkakehityksestä jälkeen ja eriarvoisuus kasvaa.
Ryhmä on varannut oikeudenmukaisuuspakettiin niin ikään 200 miljoonaa euroa.
Isänmaa–paketti
Perussuomalaiset vaatii, että hallitus panee täysimääräisesti käytäntöön turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelmansa vuodelta 2015. Ryhmä huomauttaa, että Suomessa on Pohjoismaiden löysin turvapaikkapolitiikka.
– Hallitus oli kyvytön – jälleen kerran – tekemään ratkaisuja löysän turvapaikkapolitiikan suhteen. Meillä on tuhansia henkilöitä luvatta maassa ja hallitus levittelee käsiään, eduskuntaryhmä ihmettelee.
Perussuomalaiset haluavat käyttöön tehokkaat palautukset lähtömaihin ja tiukennuksia määräaikaisiin oleskelulupiin.
– Oleskeluluvan tarvetta pitää tarkastella säännöllisesti. Jos turvapaikan tarve poistuu, on henkilön poistuttava. Näin toimii esimerkiksi Ruotsi. Myös kansalaisuusvaatimuksia on kiristettävä.
Aiemmin perussuomalaiset on myös jättänyt lakialoitteen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden säilöön ottamiseksi.
EU-politiikan suhteen ryhmä haluaa varautua eroon Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:sta.
– EU-politiikkaa tulee tehdä sellaisista lähtökohdista, joilla turvaamme teollisuutemme, huoltovarmuutemme ja ennen kaikkea kansallisen itsemääräämisoikeutemme.
Lisäksi perussuomalaiset haluaa lopettaa kansallisomaisuuden myynnin ja luonnonvarojen riistämisen.
– Mineraalimme, pohjavetemme ja luontomme eivät voi olla sellaista kauppatavaraa, joita ylikansalliset yhtiöt voivat riistää ja jättää tuhonsa suomalaisten korjattaviksi.
Ryhmä luopuisi kokonaan tuulivoimatuista ja alentaisi energiaveron EU:n minimitasolle. Näin ryhmä laskee saavansa noin 200 miljoonan euron säästöt.
Turvapaikkapolitiikan kiristysten säästö on perussuomalaisten mukaan vähintään 200 miljoonaa euroa.
Onnellisuus- ja hyvinvointipaketti
Perussuomalaisten ryhmä haluaa panostaa monin tavoin hyvinvointiin ja syrjäytymisen ehkäisemiseen. Listalta löytyvät muun muassa lapsiperheiden lapsivähennyksen palauttaminen, yhden luukun malli mielenterveys ja päihdepotilaille, asunnottomuuden poisto-ohjelma sekä niin sanottu Lex-Ronkainen, eli vakuutuslääkäritoiminnan kitkeminen.
– Tutkimuksen mukaan Suomi on maailman onnellisin maa, mutta kuuluuko onni kaikille suomalaisille? Meri kysyy.
– Pelkästään sillä, että epäoikeudenmukainen vakuutuslääkäritoiminta saadaan loppumaan, säästetään inhimillistä kärsimystä ja euroja.
– Inhimillisesti ja taloudellisesti Suomen suurimpia ongelmia ovat syrjäytyneisyys ja yksinäisyys. Näihin ongelmiin on tartuttava jo lapsuudessa torjumalla tehokkaasti esimerkiksi koulussa ja päiväkodeissa tapahtuvaa kiusaamista. Vanhukset ja lapsiperheet ovat meillä täten myös keskiössä.
Perussuomalaiset lanseerasivat jo viime vuonna oman asumisen halpuutuksen mallin.
– Hallitus on nostamassa työasunnon verovähennystä. Tämä on linjamme mukainen teko, mutta meillä on kokonaisvaltainen muuttoavustuspaketti niille, jotka joutuvat työn perässä muuttamaan.
– Energian siirtohintoja kitkisimme säätämällä tiukan tuottovaadekaton sähkönsiirtoyhtiöille. Näin sähkönsiirtomaksujen ryöstöhinnoittelu lakkaa.
Perussuomalaiset puuttuisivat myös rakentamisen ja kaavoittamiseen byrokratiaan ja laittaisivat ay-omisteisten vuokra-asuntoyritysten verovapaat voitot syyniin.
Asumisen halpuutuksen malliin perussuomalaiset varaavat 200 miljoonaa euroa, joka rahoitetaan vakuutusyhtiöiden potilasvastuun lisäämisellä sekä sillä, että hyvinvoinnin kasvaessa sote-kulut pienenevät.
Koulutus- ja kasvatuspuolella perussuomalaiset panostaisivat uuteen avoimeen ammattiopistoon, jossa voisi suorittaa avoimen yliopiston tavoin ammatillisia opintokokonaisuuksia.
– Lisäksi oppisopimuskoulutusta on tehostettava esimerkiksi meidän mestari-kisälli –mallilla, jossa uraa tehnyt vanhempi työntekijä toimii nuorelle eräänlaisena tutorina.
– Haluamme myös laajentaa vapaata kielivalintaa ja alentaa kelpoisuusvaatimuksia tietyissä ammateissa. Alempi korkeakoulututkinto pätevöittää jo moneen työhön.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-kansanedustajat: Ministeri Mykkäsen toiminta vastuutonta – “Kaduillamme vaeltelee tuhansia laittomasti maassa olevia”

Perussuomalaiset: Tehokas ja kurinalainen palautusjärjestelmä käyttöön – kielteisen päätöksen saaneet säilöön ja ulos

PS: Kansanedustajilta sopeutumiseläke pois – “Aktiiviseen työnhakuun niin kuin muutkin”

Perussuomalaiset palasivat juurilleen: “Huonoa politiikkaa voi muuttaa vain äänestämällä”

Kankaanniemi: Hallitus ei tunnista köyhyyttä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.