

PS ARKISTO
Perussuomalaisilta lakialoite kansanäänestyksestä: EU-elvytyspaketista Suomelle yli kolmen miljardin nettotappiot – ”Emme voi hyväksyä tällaista verovarojen järjetöntä käyttöä”
Perusuomalaiset kansanedustajat ovat jättäneet lakialoitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä EU:n elvytyspaketista. Suomi antaa pakettiin noin 6,6 miljardia euroa, mutta saa vain 3,4 miljardia takaisin. Nettotappiota kertyy siis yli kolme miljardia euroa. Perussuomalaiset ovat vastustaneet pakettia äänekkäästi.
– Emme voi hyväksyä tällaista verovarojen järjetöntä käyttöä. Paketin myötä me auttaisimme esimerkiksi Italiaa pitämään yllä alhaisia arvonlisäveroja ja veronkiertoa samalla, kun italialaisten keskivarallisuus on suurempi kuin suomalaisten. Lisäksi antaisimme merkittävää kilpailuetua muille maille, jotka jäävät plussalle, perussuomalaisten kansanedustaja ja aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Sanna Antikainen kommentoi.
Jyrkkä ei liittovaltion yhteisille veloille ja veroille
Kaiken kaikkiaan niin sanotun elpymisvälineen koko olisi 750 miljardia, josta avustuksia ja takauksia olisi yhteensä 390 miljardineuron arvosta ja lainamuotoista tukea yhteensä 360 miljardia. Komission ehdotuksen mukaan elpymisvälineen rahoitus järjestettäisiin unionin uudella velanotolla.
Unionin velka maksettaisiin pois korotetuilla, tulevilla jäsenmaksuilla ja mahdollisilla uusilla omilla varoilla. EU:n rooli tuleekin vahvistumaan jäsenmaihin nähden yhteisvastuullisiksi katsottavien velkojen myötä.
Komission ehdotuksen mukaan osa unionin lainasta voitaisiin maksaa takaisin uusilla EU-veroilla, kuten digiverolla ja hiiliverolla. Yhteiset verot syventäisivät jäsenmaiden integraatiota tavalla, joka muuttaa unionia tiiviimmäksi talousliitoksi ja vie sitä kohti liittovaltiota.
– Perussuomalaiset tyrmäävät ajatuksen syventyvästä liittovaltiosta. Jos me haluamme tukea yrityksiä ja työpaikkoja, meidän on tehtävä se itsenäisesti Suomessa. Jokainen EU-maa on vapaa tekemään samoin ilman suomalaisten veronmaksajien rahoja.
Kansaa pidetään tyhmänä perusteluilla
Pakettia perustellaan sillä, että se tukee Suomen vientiä, kun EU elvyttää yhteisellä paketilla.
– Tällaisesta ei ole näyttöä, kun Suomi jää tappiolle yli kolme miljardia euroa ja Espanjassa ihmetellään jo, mihin he tukipaketin miljardit käyttäisivät. He eivät käytä varoja suomalaisen vientiteollisuuden etua ajatellen, Antikainen huomauttaa.
– Käsittämättömin perustelu tuli komissaari Jutta Urpilaiselta. Hän kyseenalaisti paketin vastustamisen miettimällä, mitä tapahtuisi, jos Euroopasta ei olisi enää varaa matkustaa Lappiin. Ilmeisesti veronmaksajia pidetään aika tyhminä, jos luullaan, että satojen miljardien tukipaketteja voi perustella näin.
Vaatii kahden kolmasosan enemmistön
Toteutuessaan ehdotukset muuttaisivat perussuomalaisten mukaan unionin toimintaa keskeisten periaatteiden osalta. Unioni ryhtyisi rahoittamaan toimintaansa velaksi ja sen velkataakka kasvaisi lyhyessä ajassa tasolle, jonka hoitaminen olisi unionin nykyisen tulorakenteen puitteissa vaikeaa tai mahdotonta.
– Kysymyksessä on tilanne, jota Suomessa ei voitu perussopimuksia ratifioidessa ennakoida. Kyse on selkeästi perustuslain 94 §:n 2 momentissa tarkoitetusta merkittävän toimivallan siirtämisestä Euroopan unionille ja näin ollen päätös vaatisi kahden kolmasosan enemmistön eduskunnassa.
Perussuomalaiset huomauttavat, että komission ehdotus myös rajoittaisi toteutuessaan eduskunnan budjettivaltaa aina vuoden 2058 loppuun, mikä merkitsisi olennaista täysivaltaisuuden rajoitusta Suomen budjettisuvereniteetin osalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- velkataakka EU-elvytyspaketti miljardit liittovaltiokehitys jäsenmaat veronmaksajat kansanedustajat EU-komissio Sanna Antikainen Nettomaksaja Suomi perussuomalaiset Italia Espanja verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho Ylellä: EU-elvytyspaketista olisi pitänyt kieltäytyä jo kesällä – ”Suomen paikka ei ole velkaunionissa”

Tavio: EU-elvytyspaketin kaataminen on nyt perussuomalaisten tärkein tehtävä

Kansanäänestyksen järjestäminen EU:n elpymispaketista – kansalaisaloite keräsi yli 20 000 allekirjoitusta vuorokaudessa

Purra: EU vie rahat ja tuo turvapaikanhakijat

Purra: EU-elpymispaketti ei vaikuta Suomen työllisyyteen tai taloudelliseen hyvinvointiin, suomalainen veronmaksaja joutuu vain kustantamaan Etelä-Euroopan holtitonta taloudenpitoa

Hallitus haluaa antaa EU:lle verotusoikeuden – Mäkelä: “Tässä on kyse peruuttamattomasta vallan siirrosta pois Suomelta ja sen äänioikeutetuilta kansalaisilta”

Hakkarainen: EU rikkoo härskisti omia sääntöjään

Euroopan talous ja moraali jakaantumassa taas kahtia

Perussuomalaiset: Hallitus siirtää kaiken vastuun tuleville hallituksille – “Rahaa riittää kyllä jaettavaksi ideologisiin hankkeisiin, mutta vaikuttavat työllisyystoimet puuttuvat”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.