

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisilta laaja politiikkaohjelma maaseudun pelastamiseksi: Kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuus on turvattava
Perussuomalaisten mielestä maaseutupoliittinen ajattelu tarvitsee suunnanmuutoksen. Perussuomalaisten tänään julkaistussa maaseutupoliittisessa ohjelmassa esitetään kattavasti erilaisia toimia maaseutuelinkeinojen tukemiseksi, huoltovarmuuden turvaamiseksi ja maaseudun pitkäjänteiseksi kehittämiseksi. Ohjelma pitää sisällään 100 perussuomalaista konkreettista toimenpidettä maaseudun hyväksi.
Maaseutukulttuuri on olennainen osa kotimaista kulttuuria ja monilla on myös suvussa maanviljelijöitä. Maaseutu koskettaa tavalla tai toisella kaikkia suomalaisia, siksi maaseutupolitiikalla on suuri painoarvo myös perussuomalaisessa politiikassa.
– Olemme kuitenkin nyt tulleet tilanteeseen, jossa suomalainen ruoantuottaja on ajettu todelliseen ahdinkoon.
Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas toteaa, että tilanne näyttää pahalta, jopa pahemmalta kuin 1930- ja 1990-lukujen lamoissa.
– Suurin piirtein kolme maatilaa joutuu päivittäin lopettamaan toimintansa ja viljelijät joutuvat myymään tuotantonsa ja maansa. Toisinaan jopa ulkomaalaisille kasvottomille omistajille. Tämä johtaa vääjäämättä kotimaisen ruoan tuottamisen hiipumiseen.
Maaseudun kurjistuminen toistuu jälleen, nyt uudessa muodossa, mutta silti samankaltaisena.
– Maatilojen peruskannattavuus on kärsinyt maailmanmarkkinahintojen kohoamisen takia. Erityisesti lannoitteiden, polttoaineiden ja energian hinnat ovat kohonneet sillä tavoin, että viljelykustannuksia ei voida enää kattaa. Moni maanviljelijä myy nyt tilansa voidakseen välttyä velkakierteeltä ja pakkohuutokaupalta. Tämän huolestuttavan kehityksen on muututtava, Peltokangas painottaa.
Hän puhui tänään Tuumaustunnilla maaseutupoliittisen ohjelman julkaisutilaisuudessa.
Turpeen veronkorotus peruttava heti
Nykyinen hallitus on toki alkanut myöntämään hätälainatakauksia tilapäisten maksuvalmiusongelmien, toimintaympäristön muutosten tai poikkeuksellisten sääolojen takia.
Peltokangas korostaa, että nyt näyttää kuitenkin siltä, että keinot eivät ole riittäviä erityisesti karjatilojen konkurssien estämiseksi.
– Hallitus tekee myös ristiriitaisia päätöksiä, joista kenties älyttömin on se, että turpeentuotantoa on oltu lopettamassa vihreän siirtymän nimissä. Nykyinen energiakriisi on antanut pienen lisäajan turveyrittäjille, mutta jos se on hallituksesta kiinni, sama meno jatkuu pian.
– Ympäristövaliokunnan perussuomalainen ryhmä – allekirjoittanut sekä edustajat Petri Huru ja Sheikki Laakso – reagoi turpeen energiaveron korottamiseen nopeasti. Vaadimme turpeen veronkorotuksen välitöntä perumista ja julistamisesta uusiutuvaksi luonnonvaraksi helmikuussa 2021, mutta kuten arvata saattaa, esitys äänestettiin eduskunnassa nurin.
Suomalainen puhdas ruoka on myös vientituote
Perussuomalaisten riveistä on tullut useita muitakin ehdotuksia kuten energian hinnan alentamista, tuotantorakennusten kiinteistöveron poistamista ja alkutuottajan osuuden kasvattamista elintarvikeketjussa.
Peltokangas toteaakin, että elintarvikemarkkinoiden hinnan määrittelijänä ei voi toimia ainoastaan teollisuus tai kauppa vaan myös alkutuottaja.
– Hinnoittelujaksojen pitää olla sellaisia, että viljelijälle jää mahdollisuus neuvotella parempaa hintaa tuotteistaan ja mahdollisuus nostaa kustannusnousut neuvotteluihin. Valtiovallalla pitää olla myös mahdollisuus lainsäädännöllisesti puuttua keskusliikkeiden ja teollisuuden sanelemiin ehtoihin, mikäli viljelijä joutuu markkinavoimien takia vaikeaan tilanteeseen. Maatalouden ongelmia ei voida täysin ratkaista nopeilla pikatoimilla vaan syvällisillä muutoksilla.
Suomalaisesta ruoasta on myös vientituotteeksi, koska sillä on yksi selkeä strateginen etu monessa muussa maassa tuotettuun ruokaan verrattuna – puhtaus.
– Suomen maaperä on puhdas ja sopii puhtaan ruoan kasvatukseen. Viileä ilmastomme, joka muuten on tuotannon rajoitus, hillitsee tehokkaasti tuholaishyönteisten ja rikkakasvien leviämistä. Luonnonmukainen ja myrkkyvapaa ruoka on Suomen maatalouden kilpailuvaltti maailmalla. Tämäkään ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan maanviljelijät tarvitsevat apua. Puhtaan ruoan tuotannolle ja sen tehokkaalle markkinoinnille on luotava valtiollinen tukijärjestely, sillä vienninedistys kuuluu jo nyt valtion perustehtäviin.
Valtionmediakin voisi kantaa kortensa kekoon
Peltokangas painottaa, että kotimaisen ruoantuotannon tulevaisuus on turvattava. Nuorten kiinnostus maaseudun elinkeinoihin onkin saatava nousuun, sillä perinteikkäille maatiloille on toisinaan vaikea löytää jatkajia. Peltokangas esittää toiveen, että suuret mediat alkaisivat puhumaan maaseudusta entistä enemmän paremmassa valossa.
– Esimerkiksi valtion rahoittama Yle voisi tehdä kunnon maaseutukampanjan, jossa kerrotaan maaseudun elinkeinojen tärkeydestä. Tarvitaan uusi näkökulma, joka on luonteeltaan kannustava ja korjaava. Nyt on se tilanne, että monet maanviljelijät eivät enää kannusta jälkipolviaan jatkamaan maanviljelystä tiloilla. Useita tiloja on viljellyt sama suku jopa vuosisatojen ajan, nämä pitkät perinteet ovat nyt vaarassa murentua.
– Asenneilmapiiri maaseutua kohtaan on huonontunut ja media antaa helposti kuvan, että Suomen maaseutu saa valtavia tukia, vaikka todellisuudessa tuet ovat täysin riittämättömiä. Lisäksi maanviljelijöitä ja suomalaisia kuluttajia syyllistetään jatkuvasti esimerkiksi ilmastonmuutoksen edistämisestä sekä vesistöjen pilaamisesta. Maaseudusta pitäisi alkaa puhua mediassa positiivisemmin, jotta voitaisiin luoda oikeanlainen kuva.
Perussuomalaisten mielestä maaseutupoliittinen ajattelu tarvitsee suunnanmuutoksen. Perussuomalaisten tänään julkaistussa maaseutupoliittisessa ohjelmassa esitetään laajasti erilaisia toimia maaseutuelinkeinojen tukemiseksi, huoltovarmuuden turvaamiseksi ja maaseudun pitkäjänteiseksi kehittämiseksi. Ohjelma pitää sisällään 100 perussuomalaista toimenpidettä maaseudun hyväksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sähkönhinta maaseutupoliittinen ohjelma maksuvaikeudet lannoitteet tuotantokustannukset maatilat elinkeino hinnoittelu Sheikki Laakso kriisi ruuantuottajat Maanviljelijät Petri Huru polttoaine kotimainen ruoka Mauri Peltokangas Huoltovarmuus perussuomalaiset Maatalous hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Maataloudessa menee huonommin kuin vuosikymmeniin – jopa kolme tilaa lopettaa joka päivä

Perussuomalaiset mukana välikysymyksessä maatalouden kriisistä ja ruuantuotannon turvaamisesta – Purra: ”On karmaisevaa, miten vähän Helsingissä halutaan ymmärtää ruuantuotannon todellisuutta”

Reijonen huolissaan maatalouden kriisistä: Unohtiko keskusta maatalouden, koska se sai himoitsemansa sote-uudistuksen?

Koskela: Tekeekö hallitus vaalikampanjaa maataloustuottajien kustannuksella?

Suomalaisten menestystarina on rakentunut metsien ja maanviljelyn ympärille – perussuomalaiset esittää 100 toimenpidettä maaseudun puolesta

Peltokangas: Vihreimmänkin vihreän ja Mannerheimintiellä makoilevan elokapinallisen pitäisi jo ymmärtää, että kotimainen lähiruoka on ympäristöteko

Koskela tyytyväinen perussuomalaisten maaseutupoliittiseen ohjelmaan – “Maaseutu ei kosketa ainoastaan maaseudun asukkaita, vaan koko Suomea”

Purra: Suomen energiapolitiikka ei saisi nojata ideologisiin ratkaisuihin – ”Keskeinen intressi on turvata kohtuuhintaisen energian saanti kansalle”

Elomaa välikysymyskeskustelussa: Suomessa on kotimaisen maatalouden kriisi, jonka kaltaista ei modernina aikana ole koettu
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää