Artikkeli kuva

MATTI MATIKAINEN

Perussuomalaisille 16 uutta kansanedustajaa – Sara Seppänen nousi Lapin äänikuningattareksi

03.04.2023 |13:12

Perussuomalaiset saavat eduskuntaan 16 uutta kansanedustajaa. Lapissa kovan tuloksen tehnyt Sara Seppänen nousi 11 145 äänellä vaalipiirinsä äänikuningattareksi.

Savo-Karjalan vaalipiiristä eduskuntaan on valittu uutena edustajana poliisitaustainen alue- ja kaupunginvaltuutettu Timo Vornanen Joensuusta 6 479 äänellä. Lähes 30 vuotta poliisina Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa toimineelle 53-vuotiaalle Vornaselle tärkeintä on Suomen ja suomalaisten hyvinvointi. Myös peruspalvelut ja turvallisuusasiat on Vornasen mielestä laitettava kuntoon.

– Haluan Suomeen sinivalkoisen muutoksen, jossa suomalaisen ihmisen ja yritys- sekä elinkeinoelämän hyvinvointi ovat korostuneesti poliittisen päätöksentekomme tärkein asia. Me emme voi enää jatkaa koko maapallon sosiaalitoimistona ja maapallon pelastajana. Minulle suomalainen ihminen ja Suomi ovat aina päätöksenteon tärkein asia, Vornanen kertoo.

Vastuuton velanotto lopettava

Pirkanmaalta eduskuntaan nousee uutena ehdokkaana 27-vuotias kaupunginvaltuutettu Miko Bergbom Sastamalasta 10 519 äänellä. Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtajana vuosina 2020-2022 toiminut Bergbom istuu tällä hetkellä myös Sastamalan kaupunginvaltuutettuna ja Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston 2. varapuheenjohtajana. Ennen eduskuntavaaleja pidetyissä Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssi ry:n Nuorten vaaleissa Bergbom keräsi Pirkanmaalla enemmän ääniä kuin istuva pääministeri Sanna Marin.

– Suomi ansaitsee päättäjiä, jotka ovat aidosti sitoutuneita asettamaan suomalaisten asiat etusijalle. Haluan antaa kaiken panokseni sille, että Suomen näivettäminen ilmastoposeerauksella ja vastuuttomalla velanotolla lopetetaan. On aika priorisoida, arvoja unohtamatta. Nyt on suomalaisten vuoro, Bergbom kertoo ehdokasesittelyssään.

Suomi on suomalaisten turvapaikka

Pirkanmaan vaalipiiristä eduskuntaan nousee myös 26-vuotias tamperelainen Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Joakim Vigelius 10 111 äänen potilla. Tampereen yliopistossa valtio-oppia opiskeleva Vigelius valittiin myös Pirkanmaan aluevaltuustoon perussuomalaisten listan toiseksi suurimmalla äänimäärällä vuonna 2022. Vigeliukselle politiikassa on tärkeintä edistää suomalaisten hyvinvointia ja Suomen kansallista etua.

– Suomi on suomalaisten ainoa turvapaikka maailmassa, ja päättäjien tehtävänä on turvata sekä nykyisyytemme että tulevaisuutemme. Valtion ei tule olla äiti, joka kasvattaa kansalaisensa holhotuiksi ja valtiosta riippuvaisiksi. Valtion tehtävä on mahdollistaa kansalaistensa kasvu itsenäisiksi ja vastuunsa kantaviksi yksilöiksi. Yhteiskuntamme on siis turvattava suomalaisten perustavanlaatuiset oikeudet, vapaudet ja mahdollisuudet, Vigelius kirjoittaa kotisivuillaan.

Asiat laitettava tärkeysjärjestykseen

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä eduskuntaan nousee uutena kansanedustajana 50-vuotias kasvatustieteen maisteri ja erityisopettaja Jaana Strandman Mikkelistä 5 168 äänellä. Muun muassa Mikkelin kaupunginvaltuutettuna, Etelä-Savon maakuntahallituksessa ja Etelä-Savon hyvinvointialueella vaikuttavalle Strandmanille suomalaisten pärjääminen arjessa on tärkeintä.

– Turvallisen ja sujuvan arjen perusasiat tulee laittaa tärkeysjärjestykseen. Suomalaisissa kodeissa, perheissä, lapsissa ja nuorissa sekä maaseudussa on tämän maan tulevaisuus. Suomi on hyvinvointivaltiona ollut maailman kärkeä, mutta kuinka kauan tulemme tätä menoa olemaan siellä? Uskon, että Suomen haasteelliset ajat on selätettävissä, Strandman kertoo.

Verovarat suomalaisten hyväksi

Lapista eduskuntaan on valittu uutena edustajana 40-vuotias opettaja ja väitöskirjatutkija Sara Seppänen Rovaniemeltä 11 145 äänen saaliilla. Rovaniemen kaupunginhallituksessa vaikuttava Lapin liiton valtuuston puheenjohtaja Seppänen haluaa vaikuttaa eduskunnassa Suomen ja Lapin parhaaksi. Seppänen tekisi työnteosta jälleen kannattavaa keventämällä verotusta pitkällä aikavälillä.

– Suomalaisten verorahojen lahjoittaminen kehitysapuun ja tukipaketteihin on lopetettava. Haittamaahanmuutto tulee saada kuriin. Suomalaisen etu tulee asettaa etusijalle kaikessa päätöksenteossa. Suomen tulee olla omavarainen energian, elintarvikkeiden ja talouden suhteen. Velkaantuminen on lopetettava. Suomen kansallista päätäntävaltaa metsien käytön, varhaiskasvatuksen tai muunkaan kansallisen päätäntävallan osalta ei saa luovuttaa EU:lle, Seppänen kertoo ehdokasesittelyssään.

Keskiluokan ostovoima syöty

Uudeltamaalta eduskuntaan nousee uutena edustajana 30-vuotias lakimiestaustainen Onni Rostila 5 002 äänellä. Yrittäjänä toimiva hyvinkääläinen alue- ja kaupunginvaltuutettu Rostila laittaisi politiikassa Suomen ja suomalaisten edun etusijalle. Hän haluaa puolustaa myös sananvapautta ja demokratiaa. Rostila vastustaa alati paisuvaa EU- ja ilmastobyrokratiaa, jotka kaventavat suomalaisten päätösvaltaa omiin asioihinsa.

– Ennen kuuli usein sanottavan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Oletko miettinyt, miksei enää kuule? Keskiluokka kurjistuu ennennäkemätöntä vauhtia ja ennustetaankin, että nuoret sukupolvet eivät saavuta samantasoista vaurautta kuin edeltäjänsä. Miksi esitämme voivamme korjata muiden maiden ongelmat, kun emme pysty huolehtimaan edes perusasioista kotona? Miksi omaa maata ei saisi laittaa etusijalle? Rostila kysyy.

Hoitoon päästävä nopeasti

Koko kansan “Remontti-Reiskana” suomalaisten TV:stä tuntema rakennusalan yrittäjä Jorma Piisinen nousee Uudeltamaalta eduskuntaan uutena kansanedustajana 7 118 äänen potilla. Järvenpään kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajana vaikuttava 62-vuotias Piisinen haluaa katkaista Suomen velkakierteen kääntämällä rahavirrat kotimaahan ja veropolitiikalla, joka nostaa työnteon ja yrittämisen kannattavaksi.

– Tänä päivänä hoitoon ei pääse ja katuväkivalta lisääntyy jatkuvasti poliisin ja hoitoalan kärsiessä resurssipulasta. Etelä-Suomen kasvukeskuksissa aseet ovat ilmestyneet katukuvaan – koulusta palaavilta lapsilta ryöstetään jopa vaatteet päältä. Rahaa ei ole riittävästi näiden perusasioiden kuntoon saattamiseksi. Silti verotuksemme on maailman kireimpiä keskisuurissa ja ylemmissä palkkaluokissa, Piisinen kirjoittaa vaaliesittelysivullaan.

EU ei saa päättää Suomen metsistä

Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan nousee Suomen tunnetuin ja tuotteliain historioitsija Teemu Keskisarja 6 569 äänen potilla. 52-vuotias Keskisarja on tullut suurelle yleisölle tutuksi historiaa ja yhteiskuntaa koskeneilla huomiota herättävillä kommenteillaan. Politiikkaan Keskisarja lähti pysäyttääkseen Suomen perikadon historioitsijan työkaluilla. Keskisarjalle tärkeitä teemoja ovat suomen kielen vaaliminen ja EU:n ennallistamisluonnonsuojeluohjelman vastustaminen.

– Suomen metsien suojelu ei luonnistu EU:n ylikansallisessa moraalipörssissä. Nyt on viimeinen hetki estää luonnonvaran luovutus Brysselin byrokratialle ja metsättömien jäsenmaiden leikkikaluksi. Suomen kieli on suomalaisuuden sydän. Se sykkii vain ja ainoastaan Suomessa. Mikään ulkomaa ei vaali meidän äidinkieltämme. Pakkoruotsi on pieni päänsärky, englannin kielen vyörytys on aivosyöpä, Keskisarja kirjoittaa.

Jengirikollisuuteen tiukka linja

Vaasan vaalipiiristä eduskuntaan nousee uutena edustajana poliisitaustainen Anne Rintamäki 5 492 äänellä. Poliisina ja yrittäjänä toimiva 59-vuotias Vaasan kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Rintamäki on huolissaan suomalaisten pärjäämisestä omassa arjessaan. Hän haluaa puolustaa suomalaisuutta ja perinteisiä arvoja. Myöskään Suomen sisäistä turvallisuutta ei Rintamäen mielestä pidä rapauttaa “ovet auki” -politiikalla.

– Meille ei saa päästää pesiytymään ulkomaalaistaustaista jengikulttuuria ja katujen turvattomuutta. Suomalainen työ takaa omavaraisuutemme. Kaikkea ei voida ostaa verkosta, emmekä voi rakentaa maamme tulevaisuutta ulkomaisen avun varaan. Suomalaisuus ja suomalaiset arvot ovat asioita, joiden puolesta kannattaa puhua. Maailmalta kotiin palattuaan huomaa, miten hienosti meillä on perusasiat kunnossa. Autetaan ensin itseämme, sitten vasta muita, Rintamäki kirjoittaa.

Julkinen terveydenhuolto kuntoon

Vaasan vaalipiiristä nousee eduskuntaan uutena kansanedustajana 44-vuotias kätilö ja yrittäjä Pia Sillanpää Kokkolasta 3 776 äänellä. 20 vuotta kätilönä toiminut Keski-Pohjanmaan hyvinvointialuevaltuutettu Sillanpää pitää Suomen terveydenhuoltoa hyvinvointimme perustana. Sote-alan pelastamisen lisäksi Sillanpää turvaisi Suomen laadukkaan opetuksen ja varhaiskasvatuksen ja palauttaisi ruuantuotannolle sen ansaitseman arvostuksen.

– Sote-ala pitää tehdä kunnolla houkuttavaksi alaksi uudelleen, jotta julkinen terveydenhuoltomme pysyy pystyssä. Julkinen terveydenhuolto pitää hoitaa kuntoon ja kansalle asianmukaiset palvelut takaisin. Toimiva varhaiskasvatus ja laadukas perusopetus on sivistyksemme ja menestyksemme perusta. Suomalainen ruuantuotanto pitää nostaa arvoonsa ja tehdä kannattavaksi, jotta meillä on kriisitilanteissakin ruokaa, Sillanpää kertoo kotisivuillaan.

Yrittäjyydelle tasapuoliset mahdollisuudet

Oulun vaalipiiristä uudeksi kansanedustajaksi nousee 44-vuotias insinööri ja ammatillinen opettaja Mikko Polvinen 4 296 äänellä. Kainuun maakuntavaltuuston puheenjohtajana toimiva Polvinen aikoo eduskunnassa ajaa erityisen vahvasti Itä- ja Pohjois-Suomen etua. Polvinen haluaa pitää huolta myös Suomen turvallisuudesta laittamalla pisteen haittamaahanmuutolle ja jengiväkivallan kasvulle.

– Lähdin mukaan politiikkaan, koska haluan vaikuttaa ja tulen vaikuttamaan tinkimättä Itä- ja Pohjois-Suomen asukkaiden parhaaksi. Itä- ja Pohjois-Suomessa on oltava tasapuoliset yrittäjyyden mahdollisuudet etelään verrattuna. Niin julkisen kuin yksityisen alan työntekijöillä pitää olla palkka, jolla tulee toimeen. Työllä pitää voida myös vaurastua. Työntekijää tulee arvostaa ja työntekoon kannustaa, Polvinen kirjoittaa.

Oikeita investointeja ja työpaikkoja

Oulun vaalipiiristä eduskuntaan nousee uutena edustajana 36-vuotias maatalousyrittäjä Antti Kangas 5 562 äänellä. MTK Sievin johtokunnassa istuva Kangas lähti ehdokkaaksi, koska kokee Suomen olevan kovaa vauhtia menossa kohti taloudellista tuhoa ja haluaa tehdä oman osuutensa katastrofin estämiseksi. Suomessa tällä hetkellä harjoitettu politiikka vie pohjan taloudelta, ja edellisten vuosikymmenten rakentama hyvinvointiyhteiskunta rapautuu vauhdilla.

– Viime aikoina on tuntunut, että ne, jotka Suomea rakentavat, unohdetaan täysin ja keskitytään epäolennaiseen. Meidän on saatava yritykset uudelleen investoimaan tänne ja rakentamaan työpaikkoja. Vain sitä kautta saadaan talous hiljalleen tasapainoon ja samalla tarvittavia vientituloja valtiolle. Meidän on viimein otettava aidosti huomioon Suomen huoltovarmuus, niin maatalouden kuin energiatuotannonkin kannalta. Emme voi luottaa siihen, että joku muu huolehtii meille ruokaa tai sähköä, Kangas kertoo esittelysivullaan.

Tolkkua vihreään siirtymään

Keski-Suomesta Arkadianmäelle nousee uutena kansanedustajana everstiluutnantti (evp) Tomi Immonen Laukaalta 5 285 äänellä. Yrittäjänä toimivalla Immosella on takanaan 30 vuoden ura upseerina Suomen maa- ja ilmavoimissa. Myös Laukaan kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtajana vaikuttava Immonen haluaa, että suomalaiset yritykset olisivat kannattavia ja että suomalaiset duunarit tulisivat palkallaan toimeen.

– Nykyisen hallituksen ajama vihreä siirtymä nostaa energia-, kuljetus- ja välillisesti kaikkia tavallisen kansalaisen kustannuksia. Totta kai se näkyy myös ruuan hinnassa. Kielitaidotonta maahanmuuttajaa hintojen nousu ei kosketa. Hän ei sitä itse maksa, jos ei käy töissäkään. Silloin hän on osa negatiivisen huoltosuhteen kuormaa, Immonen kirjoittaa ehdokasesittelyssään.

Palkalla on tultava toimeen

Keski-Suomesta eduskuntaan nousee uutena kansanedustajana jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu ja -hallituksen jäsen Kaisa Garedew 5 112 äänen potilla. Useita vuosia lähihoitajana vanhusten parissa työskennellyt vuonna 1978 syntynyt Garedew opiskelee tällä hetkellä tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Perinteisiä perhearvoja puolustava perheenäiti Garedew on tehnyt myös vapaaehtoistyötä nuorten ja päihdeongelmaisten parissa.

– Valtion tehtävä on puolustaa suomalaisten etua ensin. Työstä saatavalla palkalla on tultava toimeen. Verovarojen lahjoittaminen Eurooppaan sekä ilmastohulluuteen on loputtava. Perheitä on tuettava, ja lapsille on taattava turvallinen kasvuympäristö. Lapsia on suojeltava sateenkaaripropagandalta, Garedew kertoo perussuomalaisten ehdokasesittelysivulla.

Omavaraisuus ja huoltovarmuus retuperällä

Hämeen vaalipiiristä eduskuntaan nousee uutena kansanedustajana 47-vuotias rikoskomisario ja hallintotieteiden maisteri Mira Nieminen Lahdesta 5 389 äänellä. Yli kaksikymmentä vuotta kokemusta poliisityöstä kartuttanut Nieminen on nähnyt yhteiskunnan muutokset ja niiden vaikutukset läheltä. Nieminen on huolestunut hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta, jota ravistellaan nyt joka nurkalta.

– Peruspalveluiden saatavuus omalle kansalle on priorisoitava. Kotona ja kadulla ei saa olla turvatonta. Lasten ja nuorten tulee voida luottaa tulevaisuuteen, ja työtä tekevän täytyy kokea olevansa arvokas muussakin merkityksessä kuin veronmaksajana. Liikkumisen ja arjen kulujen nousu koettelevat lapsiperheitä, keskituloisia sekä monia pientalouksia kohtuuttomasti. Suomen omavaraisuus ja huoltovarmuus on päästetty retuperälle, ja niistä tulee huolehtia kriisit huomioiden, Nieminen kertoo.

Suomi on Ruotsin tiellä

Yli 20 vuotta kenttäpoliisina toiminut vanhempi konstaapeli ja yrittäjä Rami Lehtinen Hämeen vaalipiiristä nousee eduskuntaan uutena ehdokkaana 5 629 äänellä. 47-vuotias Lehtinen on saanut ruotsalaisilta poliisikollegoiltaan tärkeän viestin: “Tehkää jotain vielä kun voitte!” Lehtisen päätavoite eduskunnassa tulee olemaan Suomen turvallisuuden parantaminen muun muassa estämällä järjestäytyneen rikollisuuden sekä hallitsemattoman maahanmuuton lisääntyminen.

– Olen työni kautta havainnut, miten yhteiskunnan rajut muutokset ja jatkuvasti lisääntynyt byrokratia ovat vaikuttaneet negatiivisesti ihmisten elämiin sekä heidän mahdollisuuksiinsa tehdä töitä. Suomen suunnan on muututtava ja se vaatii jokaisen kansalaisen panosta yhteisen hyvän eteen! Yhteiskunnan pitää arvostaa työn tekemistä ja osoittaa se myös päätöksenteossa. Suomi on hyvä maa ja paras meille suomalaisille, mutta vapaamatkustajia se ei enää kestä, Lehtinen kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Koneen Säätiö sponsoroi opettajan kotipornoa opiskelijoille – miten sairaaksi vihervasemmistolainen woke-ideologia voi vielä tästä muuttua?

13.11.2024 |12:10
5.
Suomen uutiset logo

Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat

11.11.2024 |09:21
6.
Suomen uutiset logo

DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon

13.11.2024 |23:00
7.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää