Perussuomalaiset vastustivat eduskunnassa tiukasti hallituksen aikeita kitkeä opetusmäärärahoja.
Hallitus esittää, että väliaikaisina säädetyt opetustoimen valtionosuusindeksi- ja yksikköhintasäästöt muutetaan pysyviksi. Myös lukiokoulutuksen, ammatillisen peruskoulutuksen ja taiteen perusopetuksen yksikköhintaa vähennettäisiin uudella pykälällä.
Leikkaukset vastoin hallituksen linjaa
Perussuomalaiset korostivat vastustaneensa aina koulutukseen tehtäviä leikkauksia. Keskustelussa huomautettiin myös, että hallitus on karsinut koulutuksesta kaksi miljardia euroa samaan aikaan, kun Suomesta pitäisi tehdä oasaavin kansakunta vuoteen 2020 mennessä.
Sivistysvaliokunnan jäsenet Ritva “Kike” Elomaa ja Kimmo Kivelä esittivät vastalauseessaan esityksen hylkäämistä.
Keskustelua tyhjässä salissa
Jostakin syystä opetusalan keskustelu ei tuntunut kiinnostavan juuri muita kuin perussuomalaisia kansanedustajia, jotka edustivat taajimmin ryhmäänsä suuressa salissa.
– Säästöjen määrääminen pysyviksi on kestämätön ratkaisu hallinnonalan yleistila huomioon ottaen, Elomaa sanoi keskustelun avauspuheensa aluksi.
– Resurssipula uhkaa opetuksen laatua kaikilla oppiasteilla. Koulutusjärjestelmän on tarkoitus tuottaa osaavaa työvoimaa talouden moottoriksi, tarjota riittävä yleissivistys ja ohjata nuoria oikeille raiteille opintojen ja työuran varalle. Toisen asteen koulutuksen merkitystä ei voi kylliksi korostaa, Elomaa totesi.
Koulutus ehkäisee syrjäytymistä
Hän korosti, että oppilaitosten resurssit ovat olennaisia oppilaiden ja maan alueiden välisen tasa-arvon kannalta. Alueellinen saatavuus vaarantuu ylimitoitettujen säästöjen seurauksena.
– Hallituksen tavoite nostaa Suomi osaavimmaksi kansakunnaksi vuoteen 2020 mennessä on ristiriidassa kyseisten säästöjen kanssa. Toisen asteen koulutuksen merkitys on suuri nuorten tulevaisuutta ja maamme näkymien vuonna 2020 ja siitä eteenpäin kannalta, Elomaa korosti.
– Menestyksemme perustuu osaavaan työvoimaan, jota saamme laadukkaasta koulutuksesta. Tätä ei kannata riskeerata verrattain pienillä säästöillä. Koulutukseen tehtävät säästöt ovat lyhytnäköisiä. Säästetään euro nyt, maksetaan viisi kymmenen vuoden kuluttua ja annetaan nuortemme syrjäytyä, kun ei ole tarjota koulutusta. Harjoitetulla politiikalla eivät vuoden 2020 tavoitteet ole toteutettavissa. Tämä on sääli.