

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset vastustavat jyrkästi EU-liittovaltiota – Suomen on valmistauduttava eroon
Suuri valiokunta käsitteli tänään Suomen EU-politiikan suuntaviivoja. Perussuomalaiset jätti valiokunnan lausuntoon eriävän mielipiteensä jättämällä kokonaan oman vaihtoehtonsa.
Perussuomalaiset ei allekirjoita valtioneuvostolle Suuren valiokunnan laatimaa EU-myönteistä linjausta. Perussuomalaisten lausunnossa korostetaan, että Suomen EU-linjan tulee olla johdonmukaisesti EU-kriittinen ja kansallisen intressin etusijalle laittava.
– Perussuomalaisilla on ainoana suomalaisena eduskuntapuolueena selvä EU-kriittinen ja kansallismielinen linja. Haluamme vahvojen kansallisvaltioiden Euroopan. Jos EU olisi joskus tuonut meille hyötyä kaupan vapautumisen muodossa, on sitä kautta tullut myös haittoja suomalaisen työn ulosliputtamisen muodossa. EU sekaantuu aina vain lisää asioihin, jotka kuuluvat suomalaisten päätettäviksi. Kehnosta rengistä on kovaa vauhtia tulossa huono isäntä, kansanedustaja Jani Mäkelä (kuvassa) huomauttaa.
Ero eurosta ja EU:sta
Perussuomalaisten mukaan on väärin luottaa Suomen tulevaisuus liiaksi EU:n varaan, ja olettaa se pysyväksi rakenteeksi. Eduskuntaryhmä korostaa, että suomalaiset äänestivät vuonna 1994 kauppaliittoon kuulumisesta, eikä integraation syventämisellä ole kansanäänestyksen mandaattia. Liittovaltiokehityksestä on heidän mukaansa pysyttävä ulkopuolella.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä toteaa, että Suomen ainoaksi vaihtoehdoksi jää eurosta ja EU:sta eroamiseen varautuminen, koska EU on menossa kohti tulonsiirtounionia ja liittovaltiota.
– Vaikka ero ei olisikaan helppo tai halpa hanke, ei itsenäisyyden arvoa voi mitata vaikeudella tai rahalla. Niin eivät tehneet menneetkään sukupolvet – siksi me edelleen olemme itsenäisiä. Vastustan päätöksiä, joiden seurauksena Suomesta otsikoidaan 25 vuoden kuluttua kuten Kataloniasta tänä päivänä, Mäkelä jatkaa.
Kansalliset arvot kuuluvat jäsenmaille
Perussuomalaiset haluavat, että EU:n jäsenmaiden arvot perustuvat lähtökohtaisesti kansalliseen tahtoon, eikä EU:n tehtäviin kuulu arvojen muokkaaminen sikäli, kun ihmisoikeuksia ei loukata EU:n alueella.
– Korostamme oikeusvaltioperiaatteen edistämistä ja sen kunnioittamista. Korruption vastainen toiminta, avoimuus ja hyvä hallintomalli eivät toteudu EU:n kaikissa jäsenmaissa EU:n pyrkimyksistä huolimatta. Tällöin muu unionin syventäminen käy mahdottomaksi, perussuomalaisten eduskuntaryhmä toteaa.
Talous- ja rahaliiton syventämien pysäytettävä
Siinäkin tulevaisuuden skenaariossa, että EU:n integraatio pysähtyisi tai purkautuisi siten, että unioniin kuuluminen vastaisi Suomen kansallista intressiä, on perussuomalaisten mukaan oltava strategia Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) jäsenyydestä ja eurovaluutasta poislähtömme varalle.
– Euron kriisit eivät ole ohi, vaikka tilanteen väitetäänkin rauhoittuneen. Markkinakuri ei ole toiminut aiemminkaan, vaan säännöt ovat joustaneet. Perustamisestaan alkaen EMU on ollut ongelmallinen, koska se koostuu hyvin erilaisista maista ja kansantalouksista. Yhteisten sääntöjen rikkominen on osaltaan johtanut kasvaviin vaikeuksiin, kansanedustaja Mika Niikko korostaa.
– Edellytämme, että hallitus valmistelee toimenpideohjelman EMU:n hajoamisen ja Suomen siitä eroamisen varalle. On myös varauduttava siihen, että heikoimpien euromaiden kautta Suomen Pankille aiheutuvat TARGET2-riskit realisoituvat. Lisäksi toteamme, että vakuuksien arvoa on laskettava, jotta velasta tulee sensitiivistä. Toisin sanoen velkapapereiden arvon on oltava herkkiä (l. muututtava) lisäinformaation tullessa. Tämä johtaa siihen päätelmään, että valtioiden velkajärjestelysäännöstö on kehitettävä.
Muuttoliike otettava haltuun
Maahanmuuton ja pakolaispolitiikan suhteen turvapaikkakriisi vuonna 2015 on johtanut moniin tiukennuksiin EU-tasolla. Perussuomalaisten mukaan korjauksista huolimatta EU ja Suomi eivät edelleenkään tunnusta tosiasioita.
– On kestämätöntä ottaa vastaan enemmän elintason vuoksi Eurooppaan muuttajia. Myös ratkaisut aitoon pakolaisuuteen on löydettävä kriisien lähialueita, painottaa kansanedustaja Ville Tavio.
– Katsomme, että myös sisäisten siirtojen jatkamista Suomeen on tarkasteltava kriittisesti, sillä muut EU-maat eivät toteuta taakanjakoa. Yleisen linjan tulee olla, ettei humanitäärinen siirtolaisuus Eurooppaan ole ratkaisu ongelmiin.
– Unionin tämän hetkinen suunta on mahdoton hyväksyä. Saksan tuleva hallitus ja Ranskan presidentti puhuvat voimakkaasti liittovaltion puolesta – EU tulee väistämättä kehittymään mahtimaiden yksimielisyyden tahdissa etenkin nyt, kun Britannia lähtee siitä pois. Suomen hallitus väittää, ettei kannata perussopimusten muuttamista. Todellisuudessa he eivät usko itsekään linjan pitävän, jos isot maat sanovat toisin, perussuomalaisten eduskuntaryhmä toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Laura Huhtasaari: EU on romuttamassa kansallisvaltiot ja se lisää Suomen turvattomuutta

Koskenkylä: Saksan ja Euroopan unionin pakolaispolitiikka edelleen haussa – Eurooppa ei kestä Afrikasta saapuvaa tulijatulvaa

Sipilä tuohtui Huhtasaaren kysymyksestä: “Tämä hallitus ei esitä Suomen EU-eroa”

Sisärajavalvonta on sittenkin hyvä idea? Ranska ja Saksa pyytävät EU:lta oikeutta pitkäkestoisiin rajatarkastuksiin

Spiegeliltä poikkeuksellinen kirjoitus Saksan vaalien alla: Juncker ajastaan jäljessä, valinnut EU:lle väärän tien

Katalonia äänestää huomenna – Immonen toivoo demokratian kunnioittamista ja vaalirauhaa

EU viittaa kintaalla markkinataloudelle ostettuaan satoja miljoonia kiloja maitojauhetta – Tavio: Ei edes ekologisesti kestävää
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää