Ylen tulevaisuutta ja rahoitusta käsitellyt parlamentaarinen työryhmä päätti työnsä tiistaina yhteiseen näkemykseen. Vastoin odotuksia ovat vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmät kuitenkin nyt hylänneet mietinnön.

– Vasemmistoliitto on hylännyt sovun Ylen leikkauksista ja lakimuutoksista, vaikka se neuvoteltiin kaikkien puolueiden kesken, toteaa perussuomalaisia ryhmässä edustanut kansanedustaja Joakim Vigelius.

– Sovusta lipeämisellä on seurauksensa. Vasemmistolla ei ole veto-oikeutta siihen, leikataanko Yleltä vai ei. Perussuomalaiset on ajanut voimallisimmin Yleltä leikkaamista eikä se voi vesittyä vasemmiston vastustukseen.

Himorahoitus syövyttää sananvapautta

Toinen perussuomalainen Yle-ryhmän jäsen Teemu Keskisarja jatkaa:

– Nimenomaan Ylen himorahoitus, paisutus ja mädätys syövyttävät sananvapautta. Suomesta on tulossa yhden median maa. Yle on jo isompi kuin kaikki kaupalliset tv- ja radiokanavat yhteensä.

– Yle tallaa alleen myös maakunta- ja paikallislehdet. Suomi ei saa suistua yleläisen totuuden yksinvaltaan, Keskisarja varoittaa.

Tarve arvioinnille ei ole kadonnut minnekään

Parlamentaarinen työryhmä perustettiin aivan hallitusohjelman mukaisesti. Ohjelmassa ei ole ohjetta tilanteeseen, jossa parlamentaarista sopua ei synny, mutta ohjelmassa todetaan:

Yleisradion rahoitus ja varojen käyttö avataan julkiseksi osakeyhtiölain puitteissa. Yleisradio näyttää avoimuudessa ja tehokkaassa rahankäytössä esimerkkiä. Yleisradion riippumattomuutta ja toimituksellista puolueettomuutta vahvistetaan.

Miten tämä toteutetaan käytännössä, selvinnee viimeistään eduskunnan syysistuntokauden alettua.

Tarve arvioida Yleisradion rahoitusta, suhdetta kaupalliseen mediaan ja Yle-lain muutostarpeita sekä tarkkarajaistaa Ylen tehtäviä – syy miksi parlamentaarinen ryhmä perustettiin – ei ole kadonnut minnekään.

SUOMEN UUTISET