

Varhaiskasvatusta koskevaa lakiesitystä vastustava mielenosoitus eduskuntatalon edustalla Helsingissä 25. huhtikuuta 2018. / LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Varhaiskasvatuksen toimivuus on uusia pätevyysvaatimuksia tärkeämpää – “vaatimuksia ollaan kohtuuttomasti tiukentamassa”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on huolissaan uuteen varhaiskasvatuslain esitykseen liittyvistä pätevyysvaatimusten kiristyksistä. Esimerkiksi sosionomien asema heikkenisi uuden lain myötä merkittävästi.
Eduskunnan käsittelyyn on pian tulossa hallituksen esitys uudeksi varhaiskasvatuslaiksi. Uusi esitys on herättänyt voimakkaita vastalauseita, ja keskiviikkona Eduskuntatalon edessä nähtiin suuri mielenosoitus.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on huolissaan uuden lain tiukennuksista. Esimerkiksi sosionomien asema heikkenisi merkittävästi.
– Tälläkin hetkellä päiväkodeissa on pulaa työntekijöistä ja liian suuret ryhmäkoot ovat yleinen ongelma. Pätevyysvaatimusten tiukentaminen ei tuo ratkaisua näihin ongelmiin vaan se saattaa pahentaa tilannetta entisestään, ryhmä toteaa tiedotteessaan.
– Olemme huolestuneita erityisesti siitä, että varhaiskasvatuksen henkilöstön vaatimuksia ollaan kohtuuttomasti tiukentamassa. Ehdotuksen vakava vaara on, että kunnat eivät onnistu palkkaamaan riittävästi tarpeeksi koulutettua henkilökuntaa. Pätevyysvaatimuksia ei siis saisi ainakaan nostaa. Lisäksi pätevyysvaatimuksia muuttamalla saatetaan lisätä henkilökunnan turhaa vastakkainasettelua ja heikentää työilmapiiriä mikä vaikuttaa viimekädessä lastemme hoitoon, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toteaa.
– Pahimmillaan tämä voi johtaa henkilöstöpulaan sekä työvoiman niukkuuteen, mistä seuraa taas työttömyyttä. Tämä ei ole hyväksyttävää, sillä kyseessä on ala, jossa tarvitaan erityisesti henkilöstön pysyvyyttä. Nykyisen henkilöstön arvostuksen tulisi näkyä paremmin palkassa ja palkan korottaminen näkyisi myös henkilöstön pysyvyydessä, Meri jatkaa.
Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps) huomauttaa, että sosionomi on tähän saakka ollut pätevä lastentarhanopettaja ja sosiaalista osaamista tarvitaan jatkossa entistä enemmän.
– Kun eriarvoisuus ja syrjäytyminen lisääntyvät maassamme, tarvitaan pedagogiikan lisäksi sosiaalista osaamista. Miksi tämä osaaminen halutaan heittää hukkaan, Elomaa kysyy.
– Kunnat olisivat helisemässä tällaisen uudistuksen jälkeen. Suomen varhaiskasvatus on korkealla tasolla. Kohtuuttomuuksilla se taso vain laskee. Tarvitsemme alalle lisää työntekijöitä, jotta ryhmäkokoja saataisiin pienennettyä ja varsinaiseen varhaiskasvatukseen jäisi paremmin aikaa. Tärkeästä työstä pitäisi myös maksaa parempaa palkkaa mikä osaltaan helpottaisi työvoimapulaa.
Varhaiskasvatusta koskevaa lakiesitystä vastustava mielenosoitus eduskuntatalon edustalla Helsingissä keskiviikkona. Lehtikuva.
Kansanedustaja Sami Savio (ps) nostaa esille, että hallituksen yleinen tavoite on ollut virkojen ja toimien kelpoisuusvaatimusten lieventäminen. Nyt hallitus tekee tavoitteidensa vastaisesti. Lisäksi hän pitää todennäköisenä, että sote- ja maakuntauudistus hankaloittaa päiväkotienkin arkea.
– Hallituksen kaavailema sote- ja maakuntauudistus voi sekoittaa nykyistä hyvin toimivaa päivähoidon sekä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden välistä yhteistyötä. Uudistusten toteutuessa maakunnan ja kuntien välinen tietojenvaihto on saatava toimimaan kunnolla. Tämä edellyttää muun muassa merkittäviä lisäpanostuksia tietojärjestelmiin, jotka on suurin kustannuksin räätälöity kuntien nykyistä tehtäväkenttää varten.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää