LEHTIKUVA
Perussuomalaiset valmiita leikkaamaan Ylen jättibudjettia: ”Suomalaisten hyvinvoinnin kannalta toissijainen rahareikä”
Yleisradion tehtäviin ja toiminnan rahoitukseen kohdistuu muutospainetta. – Tätä asiaa ei voi loputtomiin venytellä ja vanutella, joten seuraavalla vaalikaudella perussuomalaiset ottavat Ylen toiminnan kriittiseen tarkasteluun, kansanedustajat Jari Ronkainen ja Olli Immonen sanovat.
Suomen julkisen talouden sopeuttamistarve ensi vaalikaudella on valtiovarainministeriön mukaan vähintään kaksi miljardia euroa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti torstai-iltana Ylen vaalitentissä, että Yleisradion kulukuurin aika on koittanut.
– On pystyttävä panemaan asioita tärkeysjärjestykseen. Me (perussuomalaiset) haluamme leikata Yleisradion budjettia, Halla-aho sanoi.
Myös perussuomalaisten työmies, eduskuntavaaliehdokas Matti Putkonen kertoi viikko sitten Maaseudun tulevaisuus –lehden haastattelussa, että perussuomalaiset kannattaa Yle-pakkoveron poistamista.
– Kun ohjelmat tulevat maksukortin taakse, Ylen olisi tehtävä ohjelmia, jotka myös kiinnostavat yleisöjä, Putkonen sanoi.
Yleisradion toiminta rahoitetaan kansalaisilta kerättävällä Yle-verolla. Veron turvin Yleisradiolla on joka vuosi käytettävissä toimintaansa yli 0,5 miljardia euroa.
Yle-vero on aikansa elänyt
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri esitti jo viime syksynä Ylen ohjelmiston viemistä maksukortin taakse. Meri pitää Yle-veroa aikansa eläneenä.
– Minusta olisi järkevää, että Ylestä tehtäisiin maksullinen siten, että ne, jotka haluavat seurata Ylen ohjelmia, maksavat siitä ja ne, jotka eivät tarvitse Yleä, niin heidän ei myöskään tarvitsisi maksaa. Hätätiedotteet ja vastaavat toki täytyisi edelleen tarjota kaikille.
Meren esittämässä uudistuksessa Ylen tulot väistämättä laskisivat rajusti. Maksavien asiakkaiden kannalta muutos saattaisi kuitenkin olla positiivinen.
– Yle joutuisi sitten monipuolisemmin huomioimaan ohjelmatuotannossaan, mitä kansalaiset todella haluavat, Meri sanoi.
Toimintaa voidaan purkaa porrastetusti
Kansanedustaja Olli Immonen on samoilla linjoilla Halla-ahon, Putkosen ja Meren kanssa.
– Ylen tilanne täytyy ottaa ensi vaalikaudella uudelleentarkasteluun. Koska verovaroilla turvataan kansalaisten tärkeimmät peruspalvelut, leikkaukset on kohdistettava toissijaisiin kohteisiin. Yle syö valtavasti verovaroja, mutta suomalaisten hyvinvoinnin kannalta Yle on toissijainen rahareikä.
Immosen mukaan pöydälle on nostettava useita erilaisia vaihtoehtoja.
– Ylen toimintaa on mahdollista purkaa porrastetusti eri tavoilla tai sitten siirtää Yle puhtaasti maksukortin taakse. Rahoituksen leikkaaminen Tanskan mallin mukaisesti on yksi tapa. Toinen olisi sitten kansalaisten vapauttaminen kokonaan Yle-verosta, jolloin Ylen palveluista maksaisivat jatkossa vain käyttäjät, Immonen sanoo.
Tehtävät määriteltävä uudelleen
Kansanedustaja Jari Ronkainen sanoo, että nykyisellään Yle pyrkii tarjoamaan kaikkea kaikille, mutta epäonnistuu tehtävässään. Ronkaisen mukaan vähintäänkin Ylen tehtävät pitäisi määritellä uudelleen ja tarkentaa niitä.
– Meidän pitäisi päättää, mikä Ylen tehtävä on. Näin on tehty esimerkiksi Tanskassa, jossa paikallisen yleisradioyhtiön rahoitusta leikattiin samalla kun yhtiön toimintaa tarkistettiin.
Ronkainen suhtautuu avoimesti muihinkin erilaisiin vaihtoehtoihin.
– Olen valmis selvittämään Tanskan mallin, eli miten se toimisi Suomessa. Myös Yle-veron lakkauttaminen ja ohjelmiston vieminen maksukortin tai muun maksujärjestelmän taakse olisi hyvä vaihtoehto, Ronkainen sanoo.
Hän näkee, että Yleisradion toiminnan purkamisella ja rahoituksen leikkaamisella olisi myös media-alaa tervehdyttävä vaikutus, jonka seurauksena syntyisi uusia työpaikkoja.
– Jo nyt monet paikallislehdet kuihtuvat ja näivettyvät, kun verorahoitteinen Yle vie niiltä tilaa, Ronkainen sanoo.
Tyytymättömyys Yleisradiota kohtaan kasvussa
Kansalaisille on tarjolla lähes rajattomasti mediasisältöjä joko ilmaiseksi tai vähäisiä maksuja vastaan. Samaan aikaan tyytymättömyys yleisradiotoimintaa kohtaan on kasvanut kaikkialla Euroopassa.
Maaseudun Tulevaisuus –lehden äskettäin julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan Yli 50 prosenttia maaseudulla asuvista on tyytymättömiä Yleisradion tarjontaan, kun taas vastaavasti pääkaupunkiseudulla asuvat city-vihreät ovat tyytyväisimpiä Yle-veron vastineeksi saamastaan palvelusta.
Gallupin mukaan 54 prosenttia suomalaisista saa mielestään Yle-veroa vastaan riittävän hyvää palvelua. Tyytymättömiä on 39 prosenttia vastaajista. Puoluetaustan perusteella yli 73 prosenttia vihreiden kannattajista oli tyytyväisiä Yleisradioon.
Suomalaisten verovaroja Yleltä Facebookille
Monet yksityiset media-alan yritykset ovat viime vuosina ilmoittaneet yt-neuvotteluista sekä toiminnan supistamisesta. 2020-luvulle siirryttäessä media-alan liiketoiminta on entistä hankalampaa tilanteessa, jossa kaikkien saatavilla on jatkuvasti ja lähes rajattomasti ilmaisia sisältöjä.
Samaan aikaan Yleisradio voi runsaan 0,5 miljardin rahoituksensa turvin jatkaa välittämättä talouden suhdanteista tai yleisön mielipiteistä.
Yle-veron maksajat tukevat välillisesti myös amerikkalaisia media-alan jättiyrityksiä, kuten Facebookia, koska Yle tuottaa jatkuvasti Facebookille ilmaisia sisältöjä. Lisäksi Yle maksaa Facebookille saadakseen sisällöille enemmän näkyvyyttä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sisältö rahoitus puolueettomuus maksukortti Yle-vero Leena Meri leikkaukset Jari Ronkainen Yle perussuomalaiset Matti Putkonen Olli Immonen Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja: Ylen ohjelmat maksukortin taakse – “Ne maksavat, jotka haluavat katsoa ja muut vapautetaan kaikista maksuista”
Ylen hallintoneuvoston perussuomalainen jäsen: Ohjelmiston muuttaminen maksulliseksi veisi kansalaisilta verorasitteen pois – “Halukkaat voisivat maksaa Ylen tämänhetkisestä paatoksesta”
Perussuomalaiset hallintoneuvoston jäsenet Ronkainen ja Immonen vaativat Ylen toimittajalle potkuja: ”Louhimiehen ajojahti mennyt liian pitkälle!”
Yle-pomot eivät halua keskustella nuorisolle rakentamansa vaalikoneen johdattelevasta ja punavihreää propagandaa tarjoavasta sisällöstä
Halla-ahon vaalivideo katosi Ylen Areenasta – siitäpä härdelli syntyi
Joukkopako vihreistä – kuihtuvasta puolueesta katoavat kunnanvaltuutetut
Näin Yle käyttää verovaroja: Kyselee kouluista 10-14-vuotiaita torjumaan ilmastonmuutosta – Ronkainen: “Suomalaisia lapsia ei pitäisi vetää tällaiseen mukaan”
Tyytymättömyys Yleisradion tarjontaan kasvaa – perussuomalaisten mitta erityisen täysi
Sveitsiläiset kaatoivat mediatuen kansanäänestyksessä – “Ei valtiosta riippuvaiselle medialle”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää