Lehtikuva Sami Halinen
Perussuomalaiset vaativat vanhuksille parempaa hoitoa – “Vanhukset kärsivät ja hoitajien jaksaminen on koetuksella”
Perussuomalaiset vaativat vanhuksille parempaa hoitoa torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Asiasta kysyi vantaalainen Johanna Jurva, joka on sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.
– Helsingin Sanomien tuoreessa jutussa Helsingin kotihoidon työntekijä kertoi, kuinka äärimmilleen kiristettyjen aikataulujen vuoksi hoitajat tinkivät omista lounasajoistaan, juoksevat asiakkaalta toiselle ja hädin tuskin ehtivät huolehtia edes näiden kaikkein akuuteimmista tarpeista. Vanhukset kärsivät ja hoitajien jaksaminen on koetuksella. Riittämättömyyden tunne ja huoli hoidettavista on jatkuvasti läsnä ja ilo työstä kadonnut, Jurva pohjusti.
Vanhusten kotihoitajana eduskunnan istuntotauolla
– Tunnistan nämä ongelmat erittäin hyvin, sillä olen itse siviiliammatiltani lähihoitaja ja viimeksi työskentelin vanhusten kotihoidossa vuoden 2012 tammikuussa eduskunnan istuntotauon aikana, Jurva kertoi.
Ammattiliitto Super kertoi tiistaina jäsenkyselystään, jossa 95 prosenttia oli erittäin huolissaan kotihoidon laadusta. Tilanne on ollut huono jo kauan.
– Kuinka on mahdollista, että sivistysvaltiossa ei saada vanhusten asioita kuntoon ja miten arvioitte vanhustenpalvelulain toimivuutta, Jurva kysyi peruspalveluministeri Susanna Huoviselta (sd.).
Kotipalvelut kehittyneet toivottua huonommin
Huovinen piti hoitajien tyytymättömyyttä huolestuttavana asiana. Vanhuspalvelulaki on tullut tarpeeseen.
– Valitettavasti meillä edelleenkin näyttää siltä, että tämä kotiin vietävien palvelujen osuus ei ole kehittynyt toivotulla tavalla, Huovinen tunnusti.
Hän sanoi myös, että kotipalveluihin pitää suunnata lisää resursseja, kun vanhusten määräkin kasvaa koko ajan. Tarvitaan myös parempaa johtamista, uusia työkäytäntöjä ja myös uutta tekniikkaa Resursseja ei ole annettu tarpeeksi Jurva huomautti, ettei kotihoidon toteuttaminen ole saanut tarpeeksi resursseja, vaikka joulun alla päätettiin siirtää painopistettä laitoshoidosta kotihoitoon ja muihin avopalveluihin.
– Perussuomalaiset ovat useaan otteeseen tuoneet esille huolensa tähän liittyen, mutta aloitteemme ja esityksemme on järjestään jätetty huomiotta. Lopputulos on, että olemme nyt tilanteessa, jossa laitoshoitoa ajetaan alas ja hyvinkin huonokuntoiset vanhukset viruvat kodeissaan yksin ja avuttomina ja hoitohenkilökunta palaa loppuun. Tilanne on kaikkien kannalta epäinhimillinen, Jurva moitti.
– Onko edellä kuvattu todella ollut oikea tapa säästää ja onko kotihoitoon missään vaiheessa luvassa kipeästi tarvittavia lisäresursseja, Jurva kysyi.
Ministeri: Ei saa leimata, nuoret karkaavat
Ministeri vastasi, että kunnissa on hyvin erilaisia tapoja tehdä työtä. Jotkut kunnat kehittävät kotihoitoa systemaattisesti ja saavat hyviäkin tuloksia aikaan.
– Pidän itse aika vaarallisena sitä, että leimaamme ikään kuin koko tämän toimintalohkon jotenkin hyvin negatiiviseksi, koska sillä voi olla vaikutuksia myös esimerkiksi siihen, miten meidän nuoremme hakeutuvat näihin tärkeisiin tehtäviin tulevaisuudessa, Huovinen varoitti.
Siksi hän toivoi hallituspuolueelle tyypillisesti, että esiin nostettaisiin myös näitä hyviä esimerkkejä.
Ministeri vieritti vastuun kunnille
– Palvelujen järjestäminen on tällä hetkellä kuntien vastuulla. Ja valtion puolelta vanhuspalvelulakiin satsataan tänä vuonna yli 80 miljoonaa euroa. Yli 80 miljoonaa euroa, ei ihan vähäpätöinen summa, Huovinen painotti.
Kataisen ja Stubbin hallitukset ovat samaan aikaan leikanneet kuntien valtionosuuksia puolentoista miljardin edestä vuosina 2012-2015.
Myös keskustan Juha Rehula muistutti, että samalla, kun jouluna päätettiin painottaa laitoshoidon sijaan kotona asumista, hävisi kuntakentältä 270 miljoonaa rahaa toimeenpanoon.
Kotona asuminen edellyttää palveluja, kotona asumisen tukemista ja turvallisuuden tunteen ylläpitämistä, Rehula korosti.
Asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) puolusti hallitusta vielä muistuttamalla, että leikatessaan 1,5 miljardia valtionosuuksia on hallitus myöntänyt viisi miljoonaa hissien rakentamiseen.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Mäntylä ja Jurva: Lapsilisäleikkaukset kasvattavat hätää
Juvonen kansallisen terveysarkiston kustannuksista: Pohjaton kaivo
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.