Matti Matikainen
Perussuomalaiset vaatii turpeen takaisin osaksi energiapalettia – Purra: ”Energiapoliittiset ratkaisut täytyy tehdä järki ja kansallinen etu edellä”
Perussuomalaiset on viime syksystä asti esittänyt useita toimia energian hinnan alentamiseen. Pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus on kuitenkin korottanut turpeen verotusta siten, että sen polttamisesta tuli kannattamatonta. Perussuomalaiset ei hyväksy veronkorotusta ja vaatii turvetuotannon palauttamista. – Turve on ainoa kotimainen, huoltovarma ja säävarma energiamuoto, joten sen merkitys korostuu tällaisina aikoina, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa.
Yhä kalliimmaksi muuttuva energia ajaa suomalaisia ahdinkoon.
– Monen suomalaisen lomaa varjosti tulevan syksyn ja talven tilanne, valtava epätietoisuus siitä, mitä heidän auttamisekseen ollaan tekemässä. Jatkaako hallitus perussuomalaisten esiin nostamalle sähkön, ruoan, bensan ja dieselin hinnan aiheuttamalle ahdingolle nauramista ja ongelman vähättelyä, vai ottaako se lusikan kauniiseen käteen ja valmistelee välittömästi suomalaisia auttavan pelastuspaketin ja lopettaa pakenemasta EU:n, ilmastokurjistamisen, vihreän siirtymän tai muun taakse, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.
Perussuomalaiset teki aiheesta välikysymyksen jo puoli vuotta sitten, ja kaikki siinä esitetty on entistä ajankohtaisempaa. Purra varoittaakin, että Suomi ei ole koskaan sodan jälkeen ollut näin vakavassa tilanteessa.
– Tämä koskee huoltovarmuutta, varautumista ja joka ikistä suomalaista. Mikäli emme tee nopeita ratkaisuja sekä kotimaisen energian että maatalouden ja ruuantuotannon turvaamiseksi, edessämme voi olla humanitaarinen kriisi omassa maassamme.
Hiilineutraalisuustavoite siirrettävä vuoteen 2050
Perussuomalaiset on viime syksystä asti esittänyt useita toimia energian hinnan alentamiseen.
– Toissaviikolla tiedotimme nimenomaan sähkön hintaan kohdistuvista politiikkatoimista. Uudistamme vaatimuksemme veronalennuksista, niin liikenne- ja lämmityspolttoaineisiin kuin kotitalouksien sähköveroon. Nämä toimet ovat mahdollisia muissakin maissa, ja ne ovat mahdollisia myös Suomessa, Purra sanoo.
Perussuomalaisten jo viime syksynä esittämä hiilineutraalisuustavoitteen maltillistaminen tulee väistämättä toteutettavaksi, mikäli kansakunta halutaan pelastaa inflaatiolta ja energiakriisiltä.
– Hiilineutraalisuustavoitteesta vuodelle 2035 pitää välittömästi luopua ja siirtää se vuoteen 2050, joka sekin, siis EU:n tavoitevuosi, lipuu vähitellen yhä kauemmaksi, koska Saksan ja muun Keski-Euroopan on pakko lisätä kivihiilen tuotantoa.
– Tällaisissa olosuhteissa energia- ja ilmastopolitiikan pitää erityisesti perustua realismiin. Energiapoliittiset ratkaisut täytyy tehdä järki ja kansallinen etu edellä. Mahdollisimman turvallinen, omavarainen ja huoltovarma politiikka, Purra sanoo.
Näkemystä näyttäisi kannattavan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa totesi kantavansa huolta omavaraisuudesta. Niinistö myös muistutti, että nälkä vaikuttaa nopeammin kuin ilmastonmuutos.
Perussuomalaiset ei hyväksy turpeen veronkorotusta
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus korotti turpeen verotusta siten, että sen polttamisesta tuli kannattamatonta. Perussuomalaiset ei hyväksy veronkorotusta. Purra muistuttaa, että perussuomalaiset vaatii turvetta takaisin.
– Tarvitsemme turpeen takaisin ja oleelliseksi osaksi energiapalettia. Turpeen merkityksen ymmärtäminen tässä kriittisessä tilanteessa olisi suurta valtioviisautta. Turve on Suomessa arvalla määritetty uusiutumattomaksi, toisin kuin Ruotsissa, ja se on mukana sähkön päästökaupassa, toisin kuin Ruotsissa. Eli toisin sanoen kyseessä on tahallisesti valtavan kalliiksi määritetty energiamuoto.
– Pohjoismaiden ja Euroopan yhteismarkkinoilla on väärin ja epäoikeudenmukaista, että ruotsalainen turvevoimalan sähkö on määritelty uusiutuvaksi, mutta Suomessa turvevoimalaita rankaistaan päästökaupalla, samoilla yhteismarkkinoilla, Purra sanoo.
Hän huomauttaa, että turve on ainoa kotimainen, huoltovarma, säävarma ja helposti varastoitava energiamuoto, jota kannattaa polttaa puun kanssa, joten sen merkityksen on syytä korostua tällaisina aikoina.
– Turve on oleellinen osa sinivalkoisen siirtymän energiapolitiikkaa. Turvetuotanto on palautettava, ja lainsäädännön pitää tukea tämän tavoitteen toteutumista. Mikäli kannustimet ovat pielessä, turvetta ei nouse eikä pala.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hiilineutraalisuustavoite ilmastokurjistaminen liikennepolttoaineet Sanna Marinin hallitus vihreä siirtymä turpeen verotus turvetuotanto omavaraisuus polttoaineen hinta sähkön hinta Energian hinta sähkövero Riikka Purra Sauli Niinistö Ruoan hinta Turve Energiapolitiikka Huoltovarmuus Maatalous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kansanedustaja Ari Koponen huolissaan energian hinnan jyrkästä noususta: “Suomen on suojeltava omia kansalaisiaan, sillä kukaan muu ei sitä tee”
Hallitus tuhosi tarkoituksella turvetuotannon, vinkuu nyt lakki kourassa tuottajilta pelastusta
Perussuomalaiset esittää toimenpiteitä sähkön hinnan alentamiseen – Päästökauppa tauolle, turve takaisin ja uusiutuvaksi, uusi sähkökauppamalli
Leena Meri Ylen aamussa: ”Uhkana on, että ihmisillä tulee nälkä mahaan ja kylmä tupaan”
Purra vaatii pikaisia toimenpiteitä: ”Edessämme voi olla humanitaarinen kriisi omassa maassamme”
Elomaa: Sähkön hinnannousu on romuttamassa monen suomalaisen talouden
Turpeen nostossa ei päästä tavoitteisiin
Perussuomalaiset vaatii turvetuotannon palauttamista – Purra: ”Turpeella erittäin tärkeä merkitys maamme omavaraisuudelle ja huoltovarmuudelle”
Purra: Hallituskauden saldoksi jää valtava alijäämä ja velka – ”Rahaa viskottu ympäriinsä, tärkeysjärjestystä ei ole”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.