MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset vaatii kansainvälisiä sopimuksia järkeviksi, kehitysapua maksettavaksi vain ylijäämästä ja kaksoiskansalaisuudesta luopumista
Perussuomalaiset julkaisi tänään uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelmansa. Ohjelman aluksi todetaan, että perussuomalaisten kaiken politiikan keskiössä on aina Suomen kansallisen edun turvaaminen.
Perussuomalaiset toteaa, ettei Suomen kansallista turvallisuutta ja suvereniteettia tule missään olosuhteissa uhrata vetoamalla esimerkiksi ideologisesti värittyneeseen ja laajennettuun käsitykseen ihmisoikeuksista. Tällä viitataan käsitykseen esimerkiksi siitä, että kaikilla maailman kansalaisilla olisi oikeus niin halutessaan muuttaa Suomeen ja vaatia meiltä palveluksia.
Kansallista, omaan asevelvollisuuteen perustuvaa vahvaa puolustusta täydentää ohjelmassa tuleva puolustusliitto Naton jäsenyys ja jo pitkään tehty laaja kansainvälinen puolustusyhteistyö.
Suhtautuminen Venäjään ja Kiinaan
Perussuomalaisten ohjelmasta nousee esille hyvin kriittinen Venäjä- ja Kiina-suhde. Ohjelmassa kritisoidaan useiden länsimaiden naiivia suhtautumista Venäjään ja esimerkiksi muistutetaan, että edes Venäjän toteuttama Krimin niemimaan miehitys keväällä 2014 ja Venäjän tukemien separatistien vuosikausia jatkunut terrorismi Itä-Ukrainassa eivät johtaneet liennytyspolitiikan loppumiseen länsivaltain, kuten Saksan ja Ranskan, taholta.
Esimerkkinä naiivista Venäjä-politiikasta nostetaan lyhytjännitteiset energiapoliittiset linjanvedot, joiden takia EU-maista etenkin Saksa oli ajautunut ennen Ukrainan sotaa täysin riippuvaiseksi venäläisestä maakaasusta, öljystä ja kivihiilestä.
– Saksan hallitukset oikeuttivat energiariippuvuutta Venäjästä kaupankäynnin myötä kasvaneella keskinäisriippuvuudella, jonka väitettiin toimivan rauhan takeena. Saksan ja Venäjän tiivis energiakauppa ei kuitenkaan millään tavalla vaikuttanut Venäjän harjoittamaan ulkopolitiikkaan hillitsevästi. Venäjä päinvastoin pystyi EU-mailta saamillaan energiatuloilla modernisoimaan armeijansa ja käyttämään kaasuhanojen sulkua kiristyskeinona, kun EU:ssa oli neuvotteluja Venäjä-pakotteista Krimin miehityksen jälkeisinä vuosina, ohjelmassa todetaan.
Perussuomalaisten ohjelman mukaan länsimailla on vastaava naiivi suhde Kiinaan. Kiina ei vain pyri olemaan alueellinen suurvalta, vaan se haluaa muokata kansainvälistä järjestelmää Kiinan intressejä tukevaksi. Länsimaissa ollaan hyvin riippuvaisia Kiinasta ja virheellisesti luullaan, kuten Venäjänkin kanssa, että lännen myötämielisyys liennyttäisi kiinalaista politiikkaa.
Perussuomalaisten sinivalkoinen siirtymä haluaa vähentää riippuvuutta Kiinasta ja lisätä huoltovarmaa ja omavaraista tuotantoa.
Uusiin uhkiin varauduttava
Viitaten naiiviin suhtautumiseen erityisesti Venäjään ja Kiinaan perussuomalaiset vaatii, että oikeus kaksoiskansalaisuuteen kumotaan, sillä se ei palvele tarkoitustaan muuttuneen turvallisuusympäristön vuoksi. Jatkossa ulkomaalaisen tulisi Suomen kansalaisuutta hakiessaan luopua synnyinmaansa kansalaisuudesta. Lisäksi vaaditaan, ettei nyt kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä pidä päästää kansallisen turvallisuuden kannalta keskeisiin virkoihin Puolustusvoimissa ja muualla valtiohallinnossa.
Jos kaksoiskansalaisuuden kumoaminen kokonaan on poliittisesti liian hankalaa, hyvä kompromissi olisi rajata kaksoiskansalaisuusoikeus vain niihin ulkomaalaisiin, joiden toinen kotimaa on OECD-maa.
Lisäksi perussuomalaiset tiukentaisi kiinteistöjen myynnin luvanvaraisuutta ja sen sääntöjä EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille henkilöille.
Järkeä kansainvälisiin sopimuksiin
Toisen maailmansodan tuhojen jälkeen laaditut kansainväliset sopimukset normistoineen eivät kaikilta osin vastaa enää nykymaailman olosuhteita. Tämä on viime aikoina todettu erityisesti pakolaisuutta ja siirtolaisuutta koskevissa yleissopimuksissa, jotka nykyisessä muodossaan mahdollistavat massiivisen elintasosiirtolaisuuden maanosasta toiseen, joka ei kuitenkaan ollut näiden sopimusten alkuperäisenä tarkoituksena.
Perussuomalaiset vaatii, että vanhoja kansainvälisiä sopimuksia ja normiston tarkoituksenmukaisuutta tulee tarkastella tässä ajassa. Sopimusten ei tule olla kansallisen turvallisuuden ja edun kanssa ristiriidassa. Suomen on otettava nykyistä aktiivisempi rooli kansainvälisissä organisaatioissa ja pyrittävä samanmielisten maiden kanssa uudistamaan niitä kansainvälisiä sopimuksia, jotka rajoittavat kohtuuttomasti kansallista liikkumatilaa.
– Suomen kansallista turvallisuutta ja suvereniteettia ei tule missään olosuhteissa uhrata vetoamalla esimerkiksi ideologisesti värittyneeseen ja laajennettuun käsitykseen ihmisoikeuksista. Hyvä esimerkki tällaisesta tilanteesta on laittomien siirtolaisten marssittaminen Venäjän toimesta itärajallemme. Näiden henkilöiden maahantulon estäminen on itsenäisen Suomen oikeus, eikä turvapaikanhakuoikeus saa mennä tämän edelle. Kansallisen turvallisuuden ollessa uhattuna joudutaan väkisinkin tietyistä yksilönvapauksista tinkimään, perussuomalaiset toteaa.
EU on väline, ei itsetarkoitus
EU on sekä maailman suurin talousalue että globaalisti merkittävin tavaroiden ja palvelujen viejä. EU:n materiaalinen vauraus ei ole perussuomalaisten mukaan kuitenkaan heijastunut unionin maailmanpoliittiseen vaikutusvaltaan, minkä voidaan katsoa Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Venäjään ja Intiaan nähden olevan varsin vaatimaton. EU:n valta laajenee koko ajan alueille, joille se ei kuulu ja joissa se on Suomen edun vastaista.
– EU on kunnostautunut lähinnä turvapaikanhakijoiden vastaanottajana ja kehitysavun antajana, mutta suurissa geopoliittisissa mittelöissä unioni ei koskaan ole ratkaisevassa roolissa. Tätä ei kuitenkaan pidä pitää vain huonona asiana, sillä se osoittaa yhä Euroopan mantereen olevan kulttuurien ja kansojen mosaiikki. Näin heterogeenisen mantereen on käytännössä mahdotonta esiintyä aina yhtenäisenä maailmanpolitiikassa.
Kehitysyhteistyön toimintatavat uusiksi
Kehitysapumalli, jota Suomi ja muu Eurooppa on harjoittanut toisen maailmansodan jälkeen, on osoittautunut vääjäämättä epäonnistuneeksi, kun tuloksia tarkastellaan objektiivisesti. Perussuomalaiset huomauttaa, että mittaamattomien rahasummien kaataminen erityisesti Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan on aikaansaanut väestöräjähdyksen, mutta ei ole tuottanut sellaista positiivista kierrettä, jossa Afrikan sisäinen kauppa olisi lähtenyt toimimaan tai tuotantoketjut olisivat kehittyneet. Lisäksi kehitysapurahoja on valunut huomattava määrä kehitysmaiden eliittien veroparatiiseissa sijaitseville tileille ja hallinnon yleiseen korruptioon.
Myöskään demokratiakehitys ei ole ollut toivotunlaista, vaan itsevaltaiset hallintomallit ovat käytännössä normi. Tehottomien kehitysyhteistyöhankkeiden jatkamisen motivaattorina Afrikassa tuntuu perussuomalaisten mielestä olevan auttamisen sijasta eurooppalaisen siirtomaa-ajan tuoma kollektiivinen syyllisyyden tunne. Myös kehitysyhteistyöhankkeissa mukana olevien hyväpalkkaisten länsimaisten virkamiesten työn jatkuminen halutaan turvata jatkuvilla rahavirroilla Euroopasta Afrikkaan, ohjelmassa arvioidaan.
Perussuomalaiset vaatii, että kehitysapua voidaan maksaa ainoastaan ylijäämäisestä budjetista, ei siis velaksi.
Kansallinen puolustus on vahva peruskivi
Perussuomalaiset haluaa säilyttää yleisen asevelvollisuuden ja laajan reservin, jotka ovat nykyäänkin maanpuolustuksen peruskivi. Tehokas ja toimiva mobilisointikyky ja kansainvälisestikin hyvin korkea maanpuolustustahto takaavat reserviarmeijan toimivuuden. Kansallista vahvaa puolustusta täydentää tulevassa turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa puolustusliitto Naton jäsenyys ja jo pitkään tehty laaja kansainvälinen puolustusyhteistyö.
Maanpuolustuksen haasteeksi nostetaan muun muassa riittävän koulutetun reservin ylläpitäminen, kun palvelukseen astuvien ikäluokkien määrä pienenee matalan syntyvyyden vuoksi. Asepalvelusta suorittavien määrää onkin pyrittävä kasvattamaan erilaisin toimenpitein, kuten ulottamalla kutsunnat koko ikäluokalle. Naisten osallistuminen kutsuntoihin on perussuomalaisten mielestä kannatettavaa, sillä se edesauttaa maanpuolustustietouden leviämistä ja lisää laajalti kiinnostusta kokonaisturvallisuuteen sekä nostaa maanpuolustustahtoa. Asevelvollisuuden perussuomalaiset kuitenkin edelleen pitäisi vain miehillä.
Siviilipalveluksen uudistamista tulee ohjelmassa kehittää ”kansalaispalveluksen” suuntaan, joka tarjoaa kokonaisturvallisuuden ja yhteiskunnan varautumisen koulutusta ja käytännön harjoitusta, jolloin siviilipalvelus tarjoaa uuden väylän myös naisten vapaaehtoiseen osallistumiseen kokonaisturvallisuuden puolesta.
Ohjelmassa vaaditaan lisäksi esimerkiksi kertausharjoitusten määrän tuntuvaa kasvattamista ja eroa Ottawan sopimuksesta. Perussuomalaiset korostaa, että suurvallat edelleen niitä joka tapauksessa käyttävät myös itärajan takana ja että Suomessa miinojen käyttö on ollut aina vastuullista.
Sisäisen turvallisuuden rapautuminen on pysäytettävä
Turvallisuuspoliittinen ohjelma nostaa erityisesti kehitysmaista Suomeen kohdistuvan massamaahanmuuton turvallisuusuhaksi, joka ei vain heikennä Suomen sisäistä koheesiota ja julkista sektoria vaan myös heikentää kykyä torjua ulkoisia uhkia.
Haitallisen maahanmuuton arvioidaan aiheuttavan yhteiskunnan pirstaloitumista, joka vähentää maanpuolustushalukkuutta, kun kansalaiset näkevät, miten verovaroja käytetään turhaan ja väärin integroitumattoman ulkomaalaisväestön kotouttamiseen.
– Suomi on kulkemassa monikulttuurisessa politiikassa täysin Ruotsin tietä, jossa erityisesti islamilaisista maista tulleet maahanmuuttajat ovat alkaneet muodostaa omia mikroyhteiskuntiaan, joissa vallitsevat islamilaiset arvot ja normit. Samalla näistä samoista maista tulleiden ihmisten matala työllisyysaste, korkea sosiaalitukiriippuvuus ja muut ongelmat ovat muuttuneet ylisukupolvisiksi haasteiksi, ohjelmassa arvioidaan.
Koko ohjelma luettavissa täällä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ulko- ja turvallisuuspoliittinen ohjelma maailmanpolitiikka Venäjä-riippuvuudet kansallinen turvallisuus maahanmuuttajien työllisyysaste sosiaalituki omavaraisuus elintasosiirtolaisuus kansainväliset sopimukset Euroopan unioni massamaahanmuutto Kehitysyhteistyö Kaksoiskansalaisuus Kansallinen etu Ottawan sopimus Turvapaikanhakijat Kiina Asevelvollisuus Energiapolitiikka Venäjä Huoltovarmuus perussuomalaiset maanpuolustus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rajalakiuudistus on perussuomalaisille poliittinen työvoitto – Purra: ”Suomalaiset voivat nyt nukkua yönsä paremmin”
Mäenpää painottaa yleisen asevelvollisuuden merkitystä jatkossakin – ydinaseista ja Nato-joukoista Suomi päättää itse
Pakotteista huolimatta venäläisaseet pullistelevat länsimaista tekniikkaa
Mäkelä: Euroopan on vältettävä riippuvuutta Kiinasta
Purra vaatii pikaisia toimenpiteitä: ”Edessämme voi olla humanitaarinen kriisi omassa maassamme”
Kehitysapu on tehotonta, veronmaksajilta kerättyjä miljardeja valuu korruptioon – perussuomalaiset vaatii nykyisestä kehitysapumallista luopumista
Luukkanen: Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa on alkanut ratkaiseva käänne – ”Ukraina pystyy vastaamaan aggressioon tehokkaasti”
Perussuomalaiset haluaa lopettaa kaksoiskansalaisuusjärjestelmän ja kiristää ulkomaalaisten maakauppoja – Purra: ”Nyt on sen aika”
Mäenpää komppaa puolueen uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista ohjelmaa: ”Huoltovarmuuskysymyksille annettava suurempi painoarvo kaikkialla”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.