Autoja jonossa Vaalimaan rajanylityspaikalla. / LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset vaatii hallitukselta toimia viisumien myöntämisen keskeyttämiseksi venäläisille – ”Alkaa jo hävettää, että rajaa ei ole vielä saatu kiinni”
Lukuun ottamatta eräitä korkean profiilin demarivaikuttajia ja osin vihreitä eduskunnassa alkaa olla yhtenäinen tahtotila venäläismatkailun rajoittamiseksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne vaatii nyt hallitusta ryhtymään ripeästi toimeen. – Hallituksella on kaikki keinot edistää viisumien myöntämisen keskeyttämistä, mikäli hallituksen selkeä enemmistö vain sitä haluaa.
Suomen valtiojohdossa paine kasvaa venäläisten turistiviisumien myöntämisen rajoittamisesta.
Ukrainassa jo liki puoli vuotta hyökkäyssotaa käyneen Venäjän valtion kansalaiset voivat edelleen melko vapaasti saapua Suomeen, ja samalla halutessaan jatkaa täältä matkaa muualle Eurooppaan.
Venäjän ja Suomen välisessä liikenteessä matkustaja tarvitsee viisumin. Pelkästään 1.-22. heinäkuuta välisenä aikana Venäläisille onkin myönnetty Suomeen yli 10 000 viisumia.
Useat EU-maat, esimerkiksi Latvia ja Tšekki, kuitenkin lopettivat viisumien myöntämisen Venäjän kansalaisille jo keväällä. Myös perussuomalaiset vaatii viisumien myöntämisen keskeyttämistä, kuten sittemmin myös muun muassa Viro on jo tehnyt.
Venäläisten shoppailu- ja rentoutumislomat Suomessa ja Suomen kautta Euroopassa raivostuttavat oikeutetusti monia. Turistiviisumien myöntämisen keskeyttäminen on perusteltua, kuten Viro on tehnyt.
Tämäkään asia ei tosin juttelulla ratkea, vaan hallitukselta vaaditaan toimia.
— Riikka Purra (@ir_rkp) July 24, 2022
Suomen lähimaat keskeyttivät viisumien jakamisen
Viron ex-ulkoministerin Eva-Maria Liimetsin mukaan viisumien myöntämistä voidaan jatkaa vasta sitten, kun Venäjä on lopettanut sotatoimet Ukrainassa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne vaatii myös välitöntä keskeyttämistä viisumien myöntämisestä venäläisille, ja korostaa, että monet muutkin Suomen lähimaat ovat näin tehneet.
– Nyt kaikkien Venäjän naapurien tulisi toimia yhteisessä rintamassa. Tilanne on se, että me emme voi enää sulkea silmiämme Venäjän rumalta toiminnalta siten, että annamme maan kansalaisten matkustaa vapaasti Suomeen ja Suomen läpi.
Ranne huomauttaa, että samaan aikaan, kun Venäjä tuhoaa pommittamalla Ukrainaa, Venäjän kansalaiset voivat osin kiertää Venäjää vastaan kohdistettuja pakotteita shoppailemalla Suomessa.
– Euroopassa on sotatila, joten nyt meidän on käytettävä kaikki keinot kyykyttää Venäjää, jotta se lopettaisi sotatoimet.
Yksityiset pakotteetkin pyörivät
Viisumien myöntämisen rajoittamista vastaan on argumentoitu esimerkiksi sillä, että ”tavallisia venäläisiä” ei tulisi rangaista hirmuhallitsija Vladimir Putinin toimien vuoksi. Ranne huomauttaa, että tässä hetkessä ei ole mahdollista miettiä erikseen ”hyviä ja pahoja” venäläisiä.
– Nyt on vain pakko toimia yhteisten käytäntöjen mukaan muiden maiden kanssa. On myös muistettava, että poikkeuksiakin on, esimerkiksi kaksoiskansalaisuuden omaavien kohdalla, ja että viisumien myöntämisen keskeyttäminen koskisi lähtökohtaisesti vain uusia viisumeja.
Venäläismatkailun rajoittaminen luonnollisesti vaikuttaa Suomen, varsinkin itäisen Suomen yritysten myyntivolyymiin. Venäläiset tunnetusti ovat aiemmin innolla hamstranneet Suomesta etenkin Oltermanni-juustoja.
Ranne huomauttaa, että pariin edeltävään vuoteen nähden venäläismatkailun rajoittaminen ei kuitenkaan tarkoittaisi isoa muutosta.
– Jo pelkästään koronan vuoksi ostosmatkailu on ollut jumissa pitkään, joten isompaa muutosta ei olisi havaittavissa. Parempi on vain pitää yhdessä tiukka linja. Yritysten menetettyä myyntiä kaakkoisessa Suomessa voi pyrkiä kompensoimaan esimerkiksi alueellisella EU-tuella.
Tosin venäläisiin kohdistuu yksityisten yritysten ”pakotteita” jo nyt myös Suomen rajojen sisäpuolella. Esimerkiksi Lappeenrantalainen autoliike Auto-Suni on kieltäytynyt myymästä varaosia venäläisostajille. Linjaus on tullut varaosien maahantuojilta ja valmistajilta, ja se perustuu EU:n Venäjää vastaan asettamiin pakotteisiin.
Demarit menivät EU:n taakse
Italiassa lomailevaa pääministeri Sanna Marinia (sd) sijaistava Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen sanoi aiemmin tällä viikolla, että Suomessa ei tällä hetkellä ole valmistelussa turistiviisumien myöntämisen lopettamista Venäjän kansalaisille. Tuppurainen vetoaa EU-politiikkaan ja Tuppuraisen mukaan asiassa olisi toimittava yhdessä EU-kumppaneiden kanssa.
Tuppuraisen puoluetoveri Kimmo Kiljunen ei myöskään kannata rajoituksia viisumeihin, sillä Kiljusen mielestä Suomen ja Venäjän välillä tulee pitää yllä suhteita nimenomaan kansalaisten tasolla.
Ranne sanoo, että häntä jo hävettää se, että rajaa ei ole vielä saatu kiinni.
– Hävettää Suomen puolesta se, että me muka emme voisi lopettaa viisumien myöntämistä edes väliaikaisesti. On myös muistettava, että Ukrainasta on paennut sotaa paljon ihmisiä, joita on nyt myös Suomessa. Ei ole oikein, että samaan aikaan hyökkääjävaltion kansalaisilla on samaan aikaan vapaa pääsy tänne reissaamaan ja shoppailemaan, se ei vain toimi.
Ranne sanoo, että eräitä korkean profiilin demarivaikuttajia ja osin vihreitä lukuun ottamatta eduskunnassa alkaa olla yhtenäinen tahtotila venäläismatkailun rajoittamiseksi. Kansanedustaja vaatiikin nyt hallitusta ryhtymään ripeästi toimeen.
– Hallituksella on kaikki keinot edistää viisumien myöntämisen keskeyttämistä venäläisille, mikäli hallituksen selkeä enemmistö sitä haluaa. Pääministeri Marin kuitenkin on tällä hetkellä piilossa julkisuudelta, joten asiaan ei saada selkoa. Eihän tämä hyvältä näytä, Ranne sanoo.
Yle teki oharit kansanedustaja Ranteelle
Myös Ylen A-studiossa keskusteltiin eilen siitä, pitäisikö itäturistien maahantuloa rajoittaa Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Ylen Studioon keskustelemaan oli saatu kansanedustajat Ben Zyskowicz (kok) ja Hanna Holopainen (vihr).
Myös Ranne oli kutsuttu mukaan, mutta Yle teki viime hetkellä oharit ja torppasi ps-kansanedustajalta pääsyn ohjelmaan.
– Sain ensin puhelimitse kutsun tv-lähetykseen, jossa piti olla aiheena myös Uniper-sotkun jälkiselvittelyt. Minulle kerrottiin puhelimessa, että saan myöhemmin tiedon, ketkä muut ovat tulossa ohjelmaan mukaan.
Ranteelle yllättäen ilmoitettiin myöhemmin tekstarilla, ettei häntä sittenkään kaivata mukaan ohjelmaan. Syytä ei kerrottu, sillä Ranteelle sanottiin vain, että ”aiheet ja vieraat ovat muuttuneet”.
– Ilmeisesti Yle ei vain halunnut perussuomalaisia mukaan keskustelemaan viisumeista ja Uniperista, vaan tila haluttiin antaa kokoomukselle ja vihreille, Ranne hymähtää.
Myös kansanedustaja Jani Mäkelä kommentoi tapausta somekanavillaan.
Medialle tuli hätä että perussuomalaisten ei saa kertoa kannattavan venäläisten turistiviisumien poistamista. Siksi yle puliveivasi nopealla aikataululla perussuomalaiset ulos A-studiosta keskustelemasta aiheesta ja hoiti niin, että nettijuttuunkaan ei ”saatu” ryhmän kommenttia.
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) July 25, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Eva-Maria Liimets viisumit maahantulo Hanna Holopainen kaksoiskansalaiset matkustajat Kimmo Kiljunen kansanedustajat Rajavalvonta Tytti Tuppurainen Vladimir Putin Sanna Marin Ben Zyskowicz Lulu Ranne Viro Ukraina Yle Venäjä vihreät perussuomalaiset SDP hallitus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Antikainen: Venäjän rikollisen kansanmurhahallinnon edustajat karkotettava Suomesta
Halla-aho: Suomen aiemmalla valtiojohdolla oli asennevamma Venäjän suhteen
Jussi Halla-ahon 20 teesiä Ukrainan sodasta: Venäjän aggressioon on vastattava samalla mitalla
Rajalakiuudistus on perussuomalaisille poliittinen työvoitto – Purra: ”Suomalaiset voivat nyt nukkua yönsä paremmin”
Perussuomalaiset saivat vaatimuksensa läpi valiokunnassa: Koko itäraja voitava sulkea poikkeustilanteessa
USA:n senaatti vaatii Venäjän julistamista terroristivaltioksi – mitkä olisivat sen seuraukset?
Venäläisten ostosmatkailu Suomessa kiihtynyt, tavaraa viedään rajan yli suuret määrät vientikiellosta huolimatta – Jani Mäkelä: “Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua”
Venäläistä energiaa virtaa edelleen länteen – Kansanedustaja Jussi Wihonen: Miten estetään Venäjä-pakotteiden kiertäminen?
Immonen: Matkustaminen Suomeen ei ole ihmisoikeus
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.