MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset vaatii: Energiantuotanto pidettävä kotimaisena – Suomesta ei saa tulla Euroopan energiareservaattia
Sinivalkoisen siirtymän ohjelmassa perussuomalaiset vaatii Suomen huoltovarmuuden turvaamista ja sähköjärjestelmän uusimista suomalaisia varten. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne osoittaa, kuinka sähkön tarve on lähitulevaisuudessa jopa moninkertaistumassa ja sanoo, että energian viennistä puhujilta puuttuu mittakaavojen taju. – Meidän ei ole varaa menettää sähköä tai vetyä muualle. Energiatuotanto on käytettävä ensisijaisesti omaan tarpeeseen Suomessa.
Suomi on ajettu viimeisten runsaan 10 vuoden aikana poliittisilla päätöksillä tilanteeseen, jossa energiasta on pula ja sen hinta kestämätön. Kuluneet muutama lämmin talviviikko eivät muuta kokonaiskuvaa, sillä Euroopan todellinen kaasu- ja sähkötesti on seuraava talvi 2023-2024.
Ylikireä ilmastopolitiikka, toimivan energiantuotannon alasajo, Euroopan katastrofaaliset ilmasto- ja energiapoliittiset virheet, yhteiset sähkömarkkinat ja epäoikeudenmukainen hinnoittelumekanismi ovat ajaneet maamme kotitaloudet, yritykset ja teollisuuden syvään ahdinkoon. Korona ja Ukrainan sota eivät ole syitä kriisiin, vaikka ovatkin pahentaneet ongelmia.
Perussuomalaiset on julkaissut tänään Sinivalkoinen siirtymä -ohjelman, jossa esitellään teknistaloudellisesti kestäviä toimenpiteitä, joilla sekä minimoidaan päästöjä että samaan aikaan lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja. Ehdotukset parantavat yritystemme kilpailukykyä, toimintaedellytyksiä ja vientiä, palauttavat teollisuutta ja työpaikkoja Suomeen ja vahvistavat kansalaisten ostovoimaa. Kaikkien toimien perustana on Suomen ja suomalaisten etu.
Sähköenergia olennaista huoltovarmuudelle
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus tähtää keinoja kaihtamatta hiilineutraaliin Suomeen vuonna 2035. Perussuomalaiset kuitenkin varoittaa, että nykyinen ilmastopolitiikka on uhka huoltovarmuudellemme, taloudelle ja turvallisuudelle.
– Sama on nähtävissä myös ympäristöministeriön ilmastovuosiraportissa, jossa todetaan, että hinnat nousevat, velka paisuu ja tulonsiirtojen tarve kasvaa, perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne sanoo.
Hän esitteli sinivalkoista siirtymää tänään Tuumaustunnilla.
Suomen huoltovarmuuden kannalta sähköenergia on olennaista. Samaan aikaan sähkön tarve kasvaa rajusti lähitulevaisuudessa, ja sähkönkulutuksen ennakoidaan jopa kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Nykyisessä markkinajärjestelmässä Suomesta kuitenkin viedään sähköä ulkomaille, esimerkiksi Viroon.
Sähkön tarve paisuu lähiaikoina
Suomessa tuotetun sähkön määrä on hieman vaihdellut kolmen viime vuoden aikana 65–70 terawattitunnin välillä, kokonaiskulutuksen ollessa 81–87 terawattituntia.
Ranne nostaa esille konkreettisesti, kuinka paljon sähköä tarvittaisiin Suomessa lisää, vieläpä hyvin lyhyen ajan kuluessa.
– Henkilöautoliikenteen sähköistäminen tarvitsisi lisää 12 terawattituntia, Yli 4 miljardin polttonestelitran syntetisointi puolestaan tarvitsisi yli 120 terawattituntia lisää. Lisäksi pelkästään SSAB tarvitsee hiilivapaan teräksen valmistamiseen jopa ihan oman Olkiluoto kolmosen, eli noin kymmenen terawattituntia lisää. Tuuli- ja aurinkovoiman tarvitsema säätövoima ja varastointi onkin sitten huomattavasti suurempi luku.
– Pelkästään nämä kohteet tarvitsisivat jopa 12 uutta Olkiluoto kolmosta, mutta tästä muut puolueet eivät halua puhua. Ne eivät halua puhua siitä, miten sähköistäminen Suomessa toteutetaan.
Eurooppa ei saa imeä lisää tuotantoa Suomesta
Perussuomalaiset katsoo, että jatkossa Suomi tarvitsee itse kaiken Suomessa tuotetun sähkön.
– On olemassa todellinen riski sille, että Eurooppa imee kaiken sähköntuotannon Suomesta ja Pohjoismaista. Näin meistä uhkaa tulla Euroopan energiareservaatti, jos emme puutu asiaan. Jo tällä hetkellä suomalaisesta tuulivoimasta yli 50 prosenttia on ulkomaisissa käsissä ja samaan aikaan suunnitellaan vetyputkia Saksaan. Ranne ihmettelee.
Hän huomauttaa, että energian viennistä puhujilta puuttuukin mittakaavojen taju.
– Meidän ei pidä lähteä viemään sähköä tai vetyä minnekään, koska tarvitsemme sähköä itse, eikä meidän ole varaa menettää sitä muualle. Energiantuotanto onkin käytettävä ensisijaisesti omaan tarpeeseen Suomessa.
Sinivalkoisen siirtymän ohjelmassa keskitytään Suomen pelastamiseen. Perussuomalaiset haluaa eri toimilla mahdollisimman nopeasti alentaa energian hintaa ja parantaa huoltovarmuutta. Lisäksi ohjelmassa esitetään energiantuotannon pidemmän aikavälin uudistamistoimia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Olkiluoto 3 sinivalkoinen siirtymä vety ilmastotoimet energiantuotanto ostovoima sähkö työpaikat Pohjoismaat Lulu Ranne Tuulivoima Huoltovarmuus perussuomalaiset Kilpailukyky EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kun ilmastopolitiikka vedetään överiksi, suomalaisen elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle
Perussuomalaisten sinivalkoinen siirtymä muistuttaa tosiasioista: Hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja ilmastopolitiikasta on valheellista – “Rahaa tällaiseen ei ole”
Hei työmatka-autoilija: Jos kaipaat vielä nykyistäkin kalliimpia työmatkoja, niin äänestä vihreitä – vihreät haluaa liikenteen kilometripohjaista verotusta
Suomi saa EU:sta eteensä nieltävää ennallistamisasetuksessa, ilmastopaketin osissa ja uusissa tulonsiirto- ja velkainstrumenteissa: ”Näistä kokoomus ja sosiaalidemokraatit eivät mielellään puhu”
Perussuomalaiset vaati tolkkua ilmastopolitiikkaan kyselytunnilla: ”Jos Suomen ilmastopolitiikka toisi kilpailuetua, mikseivät kilpailijat ota mallia Suomesta?
Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa
Hallitukselle tiukkaa palautetta huoltovarmuusselonteosta: “Huoltovarmuuden arviointi ei ole oikea paikka kansalliselle hengennostatukselle tai ideologiselle virheiden peittelylle”
Yle: Suomalaisten taskuista jopa 5 miljardia euroa ylimääräistä energiayhtiöille – perussuomalaiset vaatii laajoja toimia sähkön hinnan alentamiseksi
Nasa tutki: Suomi onkin hiilinielu – ilmastopahikset ovat jossain aivan muualla
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää