

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset vaatii: Energiantuotanto pidettävä kotimaisena – Suomesta ei saa tulla Euroopan energiareservaattia
Sinivalkoisen siirtymän ohjelmassa perussuomalaiset vaatii Suomen huoltovarmuuden turvaamista ja sähköjärjestelmän uusimista suomalaisia varten. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne osoittaa, kuinka sähkön tarve on lähitulevaisuudessa jopa moninkertaistumassa ja sanoo, että energian viennistä puhujilta puuttuu mittakaavojen taju. – Meidän ei ole varaa menettää sähköä tai vetyä muualle. Energiatuotanto on käytettävä ensisijaisesti omaan tarpeeseen Suomessa.
Suomi on ajettu viimeisten runsaan 10 vuoden aikana poliittisilla päätöksillä tilanteeseen, jossa energiasta on pula ja sen hinta kestämätön. Kuluneet muutama lämmin talviviikko eivät muuta kokonaiskuvaa, sillä Euroopan todellinen kaasu- ja sähkötesti on seuraava talvi 2023-2024.
Ylikireä ilmastopolitiikka, toimivan energiantuotannon alasajo, Euroopan katastrofaaliset ilmasto- ja energiapoliittiset virheet, yhteiset sähkömarkkinat ja epäoikeudenmukainen hinnoittelumekanismi ovat ajaneet maamme kotitaloudet, yritykset ja teollisuuden syvään ahdinkoon. Korona ja Ukrainan sota eivät ole syitä kriisiin, vaikka ovatkin pahentaneet ongelmia.
Perussuomalaiset on julkaissut tänään Sinivalkoinen siirtymä -ohjelman, jossa esitellään teknistaloudellisesti kestäviä toimenpiteitä, joilla sekä minimoidaan päästöjä että samaan aikaan lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja. Ehdotukset parantavat yritystemme kilpailukykyä, toimintaedellytyksiä ja vientiä, palauttavat teollisuutta ja työpaikkoja Suomeen ja vahvistavat kansalaisten ostovoimaa. Kaikkien toimien perustana on Suomen ja suomalaisten etu.
Sähköenergia olennaista huoltovarmuudelle
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus tähtää keinoja kaihtamatta hiilineutraaliin Suomeen vuonna 2035. Perussuomalaiset kuitenkin varoittaa, että nykyinen ilmastopolitiikka on uhka huoltovarmuudellemme, taloudelle ja turvallisuudelle.
– Sama on nähtävissä myös ympäristöministeriön ilmastovuosiraportissa, jossa todetaan, että hinnat nousevat, velka paisuu ja tulonsiirtojen tarve kasvaa, perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne sanoo.
Hän esitteli sinivalkoista siirtymää tänään Tuumaustunnilla.
Suomen huoltovarmuuden kannalta sähköenergia on olennaista. Samaan aikaan sähkön tarve kasvaa rajusti lähitulevaisuudessa, ja sähkönkulutuksen ennakoidaan jopa kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Nykyisessä markkinajärjestelmässä Suomesta kuitenkin viedään sähköä ulkomaille, esimerkiksi Viroon.
Sähkön tarve paisuu lähiaikoina
Suomessa tuotetun sähkön määrä on hieman vaihdellut kolmen viime vuoden aikana 65–70 terawattitunnin välillä, kokonaiskulutuksen ollessa 81–87 terawattituntia.
Ranne nostaa esille konkreettisesti, kuinka paljon sähköä tarvittaisiin Suomessa lisää, vieläpä hyvin lyhyen ajan kuluessa.
– Henkilöautoliikenteen sähköistäminen tarvitsisi lisää 12 terawattituntia, Yli 4 miljardin polttonestelitran syntetisointi puolestaan tarvitsisi yli 120 terawattituntia lisää. Lisäksi pelkästään SSAB tarvitsee hiilivapaan teräksen valmistamiseen jopa ihan oman Olkiluoto kolmosen, eli noin kymmenen terawattituntia lisää. Tuuli- ja aurinkovoiman tarvitsema säätövoima ja varastointi onkin sitten huomattavasti suurempi luku.
– Pelkästään nämä kohteet tarvitsisivat jopa 12 uutta Olkiluoto kolmosta, mutta tästä muut puolueet eivät halua puhua. Ne eivät halua puhua siitä, miten sähköistäminen Suomessa toteutetaan.
Eurooppa ei saa imeä lisää tuotantoa Suomesta
Perussuomalaiset katsoo, että jatkossa Suomi tarvitsee itse kaiken Suomessa tuotetun sähkön.
– On olemassa todellinen riski sille, että Eurooppa imee kaiken sähköntuotannon Suomesta ja Pohjoismaista. Näin meistä uhkaa tulla Euroopan energiareservaatti, jos emme puutu asiaan. Jo tällä hetkellä suomalaisesta tuulivoimasta yli 50 prosenttia on ulkomaisissa käsissä ja samaan aikaan suunnitellaan vetyputkia Saksaan. Ranne ihmettelee.
Hän huomauttaa, että energian viennistä puhujilta puuttuukin mittakaavojen taju.
– Meidän ei pidä lähteä viemään sähköä tai vetyä minnekään, koska tarvitsemme sähköä itse, eikä meidän ole varaa menettää sitä muualle. Energiantuotanto onkin käytettävä ensisijaisesti omaan tarpeeseen Suomessa.
Sinivalkoisen siirtymän ohjelmassa keskitytään Suomen pelastamiseen. Perussuomalaiset haluaa eri toimilla mahdollisimman nopeasti alentaa energian hintaa ja parantaa huoltovarmuutta. Lisäksi ohjelmassa esitetään energiantuotannon pidemmän aikavälin uudistamistoimia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Olkiluoto 3 sinivalkoinen siirtymä vety ilmastotoimet energiantuotanto ostovoima sähkö työpaikat Pohjoismaat Lulu Ranne Tuulivoima Huoltovarmuus perussuomalaiset Kilpailukyky EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kun ilmastopolitiikka vedetään överiksi, suomalaisen elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle

Perussuomalaisten sinivalkoinen siirtymä muistuttaa tosiasioista: Hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja ilmastopolitiikasta on valheellista – “Rahaa tällaiseen ei ole”

Hei työmatka-autoilija: Jos kaipaat vielä nykyistäkin kalliimpia työmatkoja, niin äänestä vihreitä – vihreät haluaa liikenteen kilometripohjaista verotusta

Suomi saa EU:sta eteensä nieltävää ennallistamisasetuksessa, ilmastopaketin osissa ja uusissa tulonsiirto- ja velkainstrumenteissa: ”Näistä kokoomus ja sosiaalidemokraatit eivät mielellään puhu”

Perussuomalaiset vaati tolkkua ilmastopolitiikkaan kyselytunnilla: ”Jos Suomen ilmastopolitiikka toisi kilpailuetua, mikseivät kilpailijat ota mallia Suomesta?

Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa

Hallitukselle tiukkaa palautetta huoltovarmuusselonteosta: “Huoltovarmuuden arviointi ei ole oikea paikka kansalliselle hengennostatukselle tai ideologiselle virheiden peittelylle”

Yle: Suomalaisten taskuista jopa 5 miljardia euroa ylimääräistä energiayhtiöille – perussuomalaiset vaatii laajoja toimia sähkön hinnan alentamiseksi

Nasa tutki: Suomi onkin hiilinielu – ilmastopahikset ovat jossain aivan muualla
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää