LEHTIKUVA
Perussuomalaiset tyrmäsivät työehtojen heikennykset jo 2015: “Hallitus pelleilee vakavilla asioilla – sen on loputtava”
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri piti eduskunnassa perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron hallituksen työllisyyspolitiikasta ja työehtojen heikennyksistä.
Kansanedustaja Leena Meri muistutti, että kun perussuomalaiset aloitti hallitustaipaleen, Suomen tilanne oli katastrofaalinen edellisen hallituksen jäljiltä.
– Talouden luvut syöksyivät, velka kasvoi ja työttömyys lisääntyi. EU-komissio varoitteli Suomea Kreikan tiestä eli olimme lähellä joutua komission valvontaan ja siihen, että EU sanelee meille, mistä leikataan ja mitä me täällä voimme tehdä. Oma päätösvaltamme olisi otettu pois.
– Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tyrmäsi vuoden 2015 hallitusohjelmaneuvotteluissa kaikki keskustan ja kokoomuksen esitykset irtisanomissuojan heikennyksistä. Perussuomalaisten kanta irtisanomissuojan heikennyksiin on muuttumaton. Nykyisin perussuomalaiset ei ole enää hallituksessa, ja sen kyllä huomaa!
Työvoiman saatavuusharkinnasta pidettävä kiinni
Perussuomalaiset haluaa vastuullisena ja järkeviin ratkaisuehdotuksiin perustavana puolueena vauhdittaa talouskasvua ja varmistaa, että talouskasvusta pääsevät nauttimaan kaikki Suomen kansalaiset.
– Perussuomalaiset haluaa yhä pitää kiinni myös työvoiman saatavuusharkinnan säilyttämisestä. Perussuomalaiset ei halua luoda maahamme halpatyömarkkinoita, orjatyömarkkinoista puhumattakaan.
Työllisyysaste nostettava vähintään 75 prosenttiin
Meri muistutti, että työllisyyspolitiikasta puhuttaessa Suomessa ei voida ohittaa teollisuus- ja ilmastopolitiikkaa.
– Ilmastopolitiikan varjolla ajetaan kotimaista tuotantoa sellaisiin maihin, joissa päästörajoituksista ei välitetä. Tämä heikentää maamme teollisuuden kilpailukykyä ja johtaa siihen, että tuotannon ympäristörasitukset ovat suuremmat kuin jos tuotteet olisi valmistettu Suomessa.
– Perussuomalaiset näkevät, että työ tuo tekijälleen paitsi taloudellista itsenäisyyttä, myös tunteen yhteiskuntaan kuulumisesta. Perussuomalaisten tavoitteena onkin nostaa työllisyysasteemme muiden Pohjoismaiden tasolle, vähintään 75 prosenttiin, sekä parantaa pk-yritysten asemaa. Meidän voimavaramme on ammattitaitoinen ja osaava työvoima. Haluamme panostaa koulutukseen, jotta osaavaa työvoimaa on jatkossakin tarjolla, Meri painotti.
Yhteistyötä ei paranneta työehtoja polkemalla
Perussuomalaiset haluaa, että suomalaisille pk-yrityksille annetaan parhaat edellytykset kasvaa, investoida ja työllistää suomalaisia.
– Tavoitetta työllisyyden kasvamisesta ei saavuteta työehtoja polkemalla, vaan luomalla yrityksille vakaa ja ennakoitava toimintaympäristö. Perussuomalaiset ovat vaihtoehtobudjetissaan esittäneet useita eri ehdotuksia, jotka tähtäävät siihen, että yritykset voivat kasvaa ja työllistää.
– Ymmärrämme hyvin pienen yrittäjän arkea, mutta irtisanominen mielivaltaisesti pärstäkertoimen mukaan ei ole ratkaisu, eikä vastaa länsimaista ajattelua työnantajan ja työntekijän yhteistyöstä. Pienille yrityksille tulee antaa oikeudellista ja taloudellista apua, jos ongelmia kohdataan henkilöstön kanssa. Istutaan yhteiseen pöytään ja ratkotaan tilanne. Näillä keinoin saamme luotua työtä suomalaisille ja yrityksille hyvät edellytykset toimia hallituksen lietsoman vastakkainasettelun sijaan, Meri kertoi.
Ala-arvoinen temppu hallitukselta ja Sipilältä
Meri ihmetteli hallituksen ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yritystä juntata yksittäistä, huonoa lakiesitystä läpi verhoilemalla se hallituksen luottamuskysymykseksi.
– Tämä on ala-arvoinen temppu. Hallituksen toiminta työehtojen polkemisessa ja työntekijä- ja työnantajajärjestöjen välien tahallisessa tulehduttamisessa ei ole Suomen eikä kenenkään suomalaisen etu. On käsittämätöntä, että hallitus yrittää juntata läpi lain, joka mitä ilmeisimmin on ristiriidassa perustuslain yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksen kanssa. Työministeri Jari Lindström (sin.) on itsekin tätä julkisuudessa epäillyt. Silti asiaa viedään eteenpäin ja provosoidaan tilannetta aina vain pahemmaksi.
– Yleislakkokaan ei taitaisi hallitusta hillitä. Hallituksen pelleily vakavilla asioilla ei osoita, että tämä hallitus voisi nauttia eduskunnan tai ainakaan kansan luottamusta. Tämä leikki on jatkunut liian kauan ja sen pitäisi loppua tähän, Meri toivoi.
“Uho päällä, järki sumentunut”
Perussuomalaiset katsoo, että hallituksen olisi tullut jo ajat sitten ilmoittaa, että irtisanomissuojan heikentämistä koskevan esityksen perustuslainmukaisuus tutkitaan huolella ja että hanke keskeytetään.
– Täksi ajaksi ammattiliitot olisivat varmuudella keskeyttäneet mielenilmaukset. Perussuomalaiset vetoavat hallitukseen, jotta se palauttaisi yhteiskuntaan työrauhan, mutta valitettavasti tämäkin toive taitaa kaikua kuuroille korville. Niin kova uho hallituksella on päällä, että järki on jo sumentunut. On hyvä muistaa vanha viisaus: ”Laiha sopu on parempi kuin lihava riita.”
– Edellä olevan perusteella ja perustuslain 44 §:ään viitaten esitän, että hallitus on viimeaikaisella toiminnallaan kärjistänyt työmarkkinatilannetta ja näin vaarantanut talouden ja työllisyyden kasvun jatkumisen, eikä siksi nauti eduskunnan luottamusta, Meri totesi puheenvuoronsa lopuksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ryhmäpuheenvuoro irtisanomissuoja perussuomalaisten eduskuntaryhmä Leena Meri Juha Sipilä Pk-yritykset hallitus työllisyys Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho epäilee kohutun irtisanomislain toimivuutta: Työttömyyden hoitamisessa keskeistä on yritysten kilpailukyvyn parantaminen – “Onko hallitus tehnyt siinä kaikkensa?”
Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo: Hallitus puhuu irtisanomissuojasta muunneltua totuutta
Tavio: Hallituksen irtisanomislaki rikkoisi oikeusvaltion
Irtisanomislakia vastaan lakkoilevan JHL:n pääluottamusmiehet: ”Hallitus on heittänyt pommin kentälle ja aiheuttanut sekasortoa”
Tuumaustunnilla: Saatavuusharkinnan poistolla olisi karut seuraukset duunarille – aihetta kommentoimassa Halla-aho, Salminen ja Purra
Suomesta matalien palkkojen maa? Saatavuusharkinnan poistolla olisi karut seuraukset
Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti panostaa yrittäjyyteen
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.