

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset tyrmäsivät työehtojen heikennykset jo 2015: “Hallitus pelleilee vakavilla asioilla – sen on loputtava”
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri piti eduskunnassa perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron hallituksen työllisyyspolitiikasta ja työehtojen heikennyksistä.
Kansanedustaja Leena Meri muistutti, että kun perussuomalaiset aloitti hallitustaipaleen, Suomen tilanne oli katastrofaalinen edellisen hallituksen jäljiltä.
– Talouden luvut syöksyivät, velka kasvoi ja työttömyys lisääntyi. EU-komissio varoitteli Suomea Kreikan tiestä eli olimme lähellä joutua komission valvontaan ja siihen, että EU sanelee meille, mistä leikataan ja mitä me täällä voimme tehdä. Oma päätösvaltamme olisi otettu pois.
– Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tyrmäsi vuoden 2015 hallitusohjelmaneuvotteluissa kaikki keskustan ja kokoomuksen esitykset irtisanomissuojan heikennyksistä. Perussuomalaisten kanta irtisanomissuojan heikennyksiin on muuttumaton. Nykyisin perussuomalaiset ei ole enää hallituksessa, ja sen kyllä huomaa!
Työvoiman saatavuusharkinnasta pidettävä kiinni
Perussuomalaiset haluaa vastuullisena ja järkeviin ratkaisuehdotuksiin perustavana puolueena vauhdittaa talouskasvua ja varmistaa, että talouskasvusta pääsevät nauttimaan kaikki Suomen kansalaiset.
– Perussuomalaiset haluaa yhä pitää kiinni myös työvoiman saatavuusharkinnan säilyttämisestä. Perussuomalaiset ei halua luoda maahamme halpatyömarkkinoita, orjatyömarkkinoista puhumattakaan.
Työllisyysaste nostettava vähintään 75 prosenttiin
Meri muistutti, että työllisyyspolitiikasta puhuttaessa Suomessa ei voida ohittaa teollisuus- ja ilmastopolitiikkaa.
– Ilmastopolitiikan varjolla ajetaan kotimaista tuotantoa sellaisiin maihin, joissa päästörajoituksista ei välitetä. Tämä heikentää maamme teollisuuden kilpailukykyä ja johtaa siihen, että tuotannon ympäristörasitukset ovat suuremmat kuin jos tuotteet olisi valmistettu Suomessa.
– Perussuomalaiset näkevät, että työ tuo tekijälleen paitsi taloudellista itsenäisyyttä, myös tunteen yhteiskuntaan kuulumisesta. Perussuomalaisten tavoitteena onkin nostaa työllisyysasteemme muiden Pohjoismaiden tasolle, vähintään 75 prosenttiin, sekä parantaa pk-yritysten asemaa. Meidän voimavaramme on ammattitaitoinen ja osaava työvoima. Haluamme panostaa koulutukseen, jotta osaavaa työvoimaa on jatkossakin tarjolla, Meri painotti.
Yhteistyötä ei paranneta työehtoja polkemalla
Perussuomalaiset haluaa, että suomalaisille pk-yrityksille annetaan parhaat edellytykset kasvaa, investoida ja työllistää suomalaisia.
– Tavoitetta työllisyyden kasvamisesta ei saavuteta työehtoja polkemalla, vaan luomalla yrityksille vakaa ja ennakoitava toimintaympäristö. Perussuomalaiset ovat vaihtoehtobudjetissaan esittäneet useita eri ehdotuksia, jotka tähtäävät siihen, että yritykset voivat kasvaa ja työllistää.
– Ymmärrämme hyvin pienen yrittäjän arkea, mutta irtisanominen mielivaltaisesti pärstäkertoimen mukaan ei ole ratkaisu, eikä vastaa länsimaista ajattelua työnantajan ja työntekijän yhteistyöstä. Pienille yrityksille tulee antaa oikeudellista ja taloudellista apua, jos ongelmia kohdataan henkilöstön kanssa. Istutaan yhteiseen pöytään ja ratkotaan tilanne. Näillä keinoin saamme luotua työtä suomalaisille ja yrityksille hyvät edellytykset toimia hallituksen lietsoman vastakkainasettelun sijaan, Meri kertoi.
Ala-arvoinen temppu hallitukselta ja Sipilältä
Meri ihmetteli hallituksen ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yritystä juntata yksittäistä, huonoa lakiesitystä läpi verhoilemalla se hallituksen luottamuskysymykseksi.
– Tämä on ala-arvoinen temppu. Hallituksen toiminta työehtojen polkemisessa ja työntekijä- ja työnantajajärjestöjen välien tahallisessa tulehduttamisessa ei ole Suomen eikä kenenkään suomalaisen etu. On käsittämätöntä, että hallitus yrittää juntata läpi lain, joka mitä ilmeisimmin on ristiriidassa perustuslain yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksen kanssa. Työministeri Jari Lindström (sin.) on itsekin tätä julkisuudessa epäillyt. Silti asiaa viedään eteenpäin ja provosoidaan tilannetta aina vain pahemmaksi.
– Yleislakkokaan ei taitaisi hallitusta hillitä. Hallituksen pelleily vakavilla asioilla ei osoita, että tämä hallitus voisi nauttia eduskunnan tai ainakaan kansan luottamusta. Tämä leikki on jatkunut liian kauan ja sen pitäisi loppua tähän, Meri toivoi.
“Uho päällä, järki sumentunut”
Perussuomalaiset katsoo, että hallituksen olisi tullut jo ajat sitten ilmoittaa, että irtisanomissuojan heikentämistä koskevan esityksen perustuslainmukaisuus tutkitaan huolella ja että hanke keskeytetään.
– Täksi ajaksi ammattiliitot olisivat varmuudella keskeyttäneet mielenilmaukset. Perussuomalaiset vetoavat hallitukseen, jotta se palauttaisi yhteiskuntaan työrauhan, mutta valitettavasti tämäkin toive taitaa kaikua kuuroille korville. Niin kova uho hallituksella on päällä, että järki on jo sumentunut. On hyvä muistaa vanha viisaus: ”Laiha sopu on parempi kuin lihava riita.”
– Edellä olevan perusteella ja perustuslain 44 §:ään viitaten esitän, että hallitus on viimeaikaisella toiminnallaan kärjistänyt työmarkkinatilannetta ja näin vaarantanut talouden ja työllisyyden kasvun jatkumisen, eikä siksi nauti eduskunnan luottamusta, Meri totesi puheenvuoronsa lopuksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ryhmäpuheenvuoro irtisanomissuoja perussuomalaisten eduskuntaryhmä Leena Meri Juha Sipilä Pk-yritykset hallitus työllisyys Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho epäilee kohutun irtisanomislain toimivuutta: Työttömyyden hoitamisessa keskeistä on yritysten kilpailukyvyn parantaminen – “Onko hallitus tehnyt siinä kaikkensa?”

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo: Hallitus puhuu irtisanomissuojasta muunneltua totuutta

Tavio: Hallituksen irtisanomislaki rikkoisi oikeusvaltion

Irtisanomislakia vastaan lakkoilevan JHL:n pääluottamusmiehet: ”Hallitus on heittänyt pommin kentälle ja aiheuttanut sekasortoa”

Tuumaustunnilla: Saatavuusharkinnan poistolla olisi karut seuraukset duunarille – aihetta kommentoimassa Halla-aho, Salminen ja Purra

Suomesta matalien palkkojen maa? Saatavuusharkinnan poistolla olisi karut seuraukset

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti panostaa yrittäjyyteen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää