Vesa Moilanen
Perussuomalaiset: Työllisyys ei parane ilman talouskasvua
Hallitus on epäonnistunut työllisyys- ja talouspolitiikassaan. Tästä ei pitäisi kenelläkään olla mitään epäselvyyttä. Näin aloitti perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström ryhmäpuheenvuoronsa eduskunnan työllisyyskeskustelussa.
Hallitus vastasi keskiviikkona opposition yhteiseen työllisyyspoliittiseen välikysymykseen. Väistyvä pääministeri Jyrki Katainen (kok.) väisteli vastuuta korostamalla Euroopan laajuisen talouskriisin syvyyttä ja Suomen elinkeinorakenteen rajua muutosta. Sen hän myönsi, etteivät hallituksen työllisyystavoitteet ole täyttymässä.
Kataisen vastahyökkäys
Katainen käynnisti vastahyökkäyksen, jossa hän kehui luottamuksen Suomen talouteen säilyneen.
– Suomalaiset yritykset ovat säilyttäneet tulevaisuudenuskonsa ja pitäneet kiinni työvoimastaa niin hyvin kuin ovat pystyneet. Tilanne voisi olla täysin toinen, mikäli olisi noudatettu oppositiolta tässä salissa kuultua “letkut irti”-linjaa eurokriisin hoidossa. Silloin olisimme antaneet euroalueen hajota ja pankkijärjestelmän kaatua. Uutta kasvua olisi haettu täyden pohjakosketuksen kautta. Jälki olisi kansalaisten kannalta merkittävästi rumempaa kuin nyt, myös meillä, Katainen väitti.
Katainen myönsi, etteivät hallituksen työllisyystavoitteet ole täyttymässä.
Lindströmin motitus
Lindström ei tästä häkeltynyt. Hän muistutti hallituksen tavoitteista: työllisyysaste piti nostaa 72 prosenttiin, työttömyys alentaa viiteen prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä.
– Hallituksen alkukausia lukuunottamatta maamme työllisyys on heikentynyt, ei parantunut. Työttömyysasteemme on jo 9,5 prosenttia ja nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys ovat kasvaneet merkittävästi. Onkin pitkään ollut täysin selvää, että ilman politiikan muutosta hallitus ei pääse lähellekään tavoitteitaan. Tästä huolimatta hallituksen talouspolitiikan iso linja ei ole muuttunut. Työttömyyden torjunta ei ole ollut kovin korkealla hallituksen tärkeysjärjestysksessä, Lindström linjasi.
Perussuomalaisten keinot yrittäjyyden kasvuun
Lindström korosti Suomen kuuluvan talouskasvultaan samaan rupusakkiin Kyproksen ja Kreikan kanssa. Samaan aikaan hallitus väittää, että työ on tehty ja Suomen kurssi käännettiin kehysriihessä. Tällä perustellaan ministerien pakoa kotikonnuilta Brysseliin.
Miksi hallitus ei hyödynnä perussuomalaisten keinoja?
– Esimerkiksi energiapolitiikkamme rakenneuudistusta? Lopetetaan venäläisiä hyödyttävä energiapolitiikan teko ja otetaan tavoitteeksi kohtuuhintainen ja kotimainen energia. Maassamme on energiatuotteille 8,5 miljardin edestä kysyntää, Lindström muistutti ja vaati poistamaan tämän byrokraattiset esteet. Se toisi kymmeniä tuhansia työpaikkoja.
Hän esitti myös aloittavien ja kasvavien yritysten tukemista veroteitse: ALV:n alaraja pitäisi nostaa 20 000 euroon ja sen huojennusalueen katto 40 000 euroon. Lupabyrokratiaa pitäisi karsia.
Miksei elvytetty koko rahalla?
Lindström ihmetteli hallituksen linjaa, että 19 miljardin myyntituloista vain 600 miljoonaa käytetään kasvupakettiin, lopuilla maksetaan velkoja.
– Vaikka maksamme velasta historiallisen alhaista korkoa, joka on vielä alhaisempi kuin myymänne omaisuuden tuotto? Miksi että käytä vaikka koko tuota summaa kasvun ja työllisyyden kohentamiseksi, Lindström kysyi ja mainitsi myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen esittäneen vastaavia ideoita. Pelkkä tiestömme korjausvelka on noin 2 miljardia euroa. Rahan käyttökohteista ei olisi puutetta, Lindström puntaroi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Energiapolitiikkaan tarvitaan täyskäännös
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää