LEHTIKUVA
Perussuomalaiset tiukensivat valtion petokantaa
Perussuomalaiset onnistuivat tiukentamaan valtion susipolitiikkaa valtiovarainvaliokunnassa. Petopolitiikkaa käsiteltiin valtiovarainvaliokunnan maatalousjaostossa petovahinkojen korvaamisten määrärahojen yhteydessä.
Valiokunta päätti lisätä petovahinkojen korvaamisen määrärahoja ensi vuonna todellista tarvetta vastaavasti, mikä arvioidaan noin 8 miljoonaan euroon. Valiokunta pitää selvänä, ettei hallituksen alustavasti esittämä 4,3 miljoonaa euroa tule riittämään. Viime vuonna petovahinkoja korvattiin 7,3 miljoonaa euroa.
Peurakanta puolittunut
Valiokunta on vakavasti huolissaan petovahinkojen kasvusta varsinkin poronhoitoalueella, mikä heikentää porotalouden kannattavuutta. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee parhaillaan ahma- ja susikannan hoitosuunnitelman päivitystä.
Samassa yhteydessä valiokunta kantoi huolta Suomen metsäpeurakannan romahtamisesta. Valiokunta pitää tarpeellisena, että syyt kannan pienenemiseen selvitetään viipymättä ja sen pohjalta tehdään pikaisesti suunnitelma, jolla metsäpeurakantaa elvytetään.
Perussuomalaisten edustajina valtiovarainministeriön maatalousjaostossa toimivat Ismo Soukola ja Pentti Kettunen. Miten hallituspuolueiden punavihreät saatiin suostumaan tiukempaan petopolitiikkaan? Kettunen kertoo, kuinka tämä tapahtuu.
– Vihreäthän ovat pyrkineet susikannan kasvattamiseen porotalouden vaikeuksista huolimatta. Mutta samaan aikaan oli Kainuussa myös peurakanta kääntynyt jyrkkään laskuun. Syynä näytti olevan susikannan vahva kasvu. Viitisen vuotta sitten oli metsäpeuroja vielä noin 1 800, kun viime vuonna niitä laskettiin enää vajaat 800. Suuri uhka on myös, että jäljelle jääneet peurat vanhentuvat niin, etteivät ne enää saa vasoja. Se johtaisi metsäpeuran sukupuuttoon koko EU:n alueella, kajaanilainen Kettunen kertoo.
– Kirjoitin tästä muistion valiokunnan päätöksenteon pohjaksi. Kutsuin myös Kainuusta petotutkijan kertomaan Kuhmon peuratilanteesta: että jos minua ei uskota, niin häntä varmaan uskotaan. Niinpä kävikin, että myös vihreille tuli huoli Kainuun peuroista, eikä vihreiden Johanna Karimäki vastustanut lainkaan esittämiämme petopolitiikan kiristyksiä, kun ne turvasivat myös metsäpeuran säilymistä, Kettunen paljastaa.
Tuoreen susiasetuksen mukaan poronhoitoalueen ulkopuolelta saa ampua 10 sutta vuodessa. Luontoliitto piti kiintiötä hyvänä ideana, mutta toivoi lausunnossaan viiden suden kiintiötä ja toivoi kiintiöiden ulottamista myös poronhoitoalueelle. ja metsätalousministeriön mukaan suurimmat porovahingot, jopa 75 prosenttia, aiheuttaa kuitenkin ahma, jota ei saa metsästää.
Luontoliitto: Poronhoito vain Ylä-Lappiin
Luontoliiton susiryhmä katsoo asioita toisesta näkökulmasta: se syyttää porotaloutta susikannan ja jopa muunkin luonnon vaarantamisesta yli kolmanneksella Suomen pinta-alasta. Siksi poronhoitoalueen eteläraja pitäisi nostaa pohjoiseen. On esitetty myös poronhoidon varaamista vain saamelaisille Norjan ja Ruotsin malliin.
Ruotsi taas harkitsee Ylen mukaan petokannan karsimista jopa tuhansilla yksilöillä. Ympäristöministeri Lena Ek esitti syyskuussa, että esimerkiksi karhuja vähennettäisiin noin 2 000 yksilöllä. Myös susia, ahmoja, ilveksiä ja jopa maakotkia esitetään vähennettäväksi.
Tapporaha häirikkösusista?
Susikanta on RKTL:n tilastojen mukaan itse asiassa pienentynyt vuoden 2006 noin 250-300 yksilöstä 125-135:een. RKTL:n tutkija Juha Hiedanpää kertoo Helsingin Sanomissa yllättävän logiikan: aina kun sutta koetetaan suojella, sen määrä vähenee.
Maa- ja metsätalousministeriö esittääkin susi- ja ahmakannan hoitoon tapporahan maksamista. Sitä on aiemmin esittänyt jo emeritusprofessori ja kansanedustaja Erkki “Susi” Pulliainen (vihr.).
Tosin Luontoliitto tyrmäsi tuoreeltaan tapporahan susien ja ahman suojelukeinona.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää