Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Perussuomalaiset: Terveyskeskuspalveluautot täydentämään sotea – ”Ratkaisu kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa lähipalvelua ei ole saatavilla”

03.01.2022 |09:36

Perussuomalaisille olennaista on varmistaa, että suomalaisilla on joka puolella maata mahdollisuus päästä lähiterveysasemalle, eikä palveluita keskitetä vain maakuntakeskuksiin tai ruuhka-Suomeen pitkien välimatkojen päähän. Yksi tapa varmistaa palveluiden piiriin pääseminen on se, että palvelut tuodaan sinne, missä ihmisetkin ovat.

Perussuomalaiset esittää Suomalainen ensin -aluevaaliohjelmassaan liikkuvia terveysasemia eli terveyskeskuspalveluautoja kaikille uusille hyvinvointialueille takaamaan terveyspalvelujen piiriin pääsemisen kansalaisille.

Perussuomalaisille olennaista on varmistaa, että suomalaisilla on joka puolella maata mahdollisuus päästä lähiterveysasemalle, eikä palveluita keskitetä vain maakuntakeskuksiin tai ruuhka-Suomeen pitkien välimatkojen päähän.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on selkeästi korostanut, että perussuomalaiset valtuutetut tulevat puolustamaan lähipalveluita kaikilla hyvinvointialueilla. Uusimmat kannatusmittaukset osoittavat, että perussuomalaisten linjalla on kansan tuki.

Uhkana palveluiden karkaaminen keskuksiin

Valitettava tosiasia on, että Suomessa on viime vuosina jouduttu lakkauttamaan terveysasemia. Sote-uudistuksen myötä konkreettisena uhkana on edelleen eräiden pienten yksiköiden lakkauttaminen ja palveluiden karkaaminen suuriin keskuksiin.

Perussuomalaiset kuitenkin haluaa, että terveyskeskukset ja terveyspalvelut säilyvät jatkossakin kunnissa. Yksi tapa täydentää julkisia sotepalveluita on terveyskeskuspalveluautot, joista löytyy paitsi lääkäri, tarvittaessa myös laboratorio ja muut vastaavat palvelut.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoo, että ajatuksen tasolla liikkuvia terveyspalveluja on pohdittu jo aiemmilla eduskuntakausilla sotea valmisteltaessa, mutta toistaiseksi ideaa ei ole Suomessa hyödynnetty laajasti.

Kaikki raha ei ole kiinni seinissä

Juvosen mukaan kumipyörillä liikkuvat terveyspalvelut olisivat vastaus kohtaamisongelmaan asiakkaan ja palveluntarjoajan välillä.

– Terveyskeskuspalveluautoilla palvelut voidaan säilyttää lähipalveluina. Jo tälläkin hetkellä on mahdollista esimerkiksi ottaa röntgenkuvia tai järjestää hammashoitopalveluita bussin sisällä. Idea on siis toimiva ja se vaatii vain hyvinvointialueilla laajempaa käytännön toteutusta, Juvonen sanoo.

Liikkuvat terveyspalvelut ovat eräiltä osin todellisuutta jo tänä päivänä. Suomessa voi jo nyt käydä hakemassa esimerkiksi punkkirokotteen tai influenssarokotteen palveluautosta, joka saapuu sinne, missä palvelun tarvitsijatkin ovat.

Myös monet sote-alan palvelupäälliköt perussuomalaisten tavoin katsovat, että liikkuvat terveyspalvelut ovat entistä enemmän tulevaisuuden juttu. Kun kaikki raha ei ole kiinni seinissä, tarjolla on enemmän palveluja ja hoitavia käsiä.

Helpottaisi purkamaan terveyskeskusten ruuhkia

Juvonen katsoo, että liikkuvalla terveyspalvelun yksiköllä olisi monia erilaisia tehtäviä, ennen kaikkea kyse olisi palvelun tuomisesta niiden ihmisten lähelle, joilla ei ole mahdollisuutta matkustaa pidempää matkaa hoitopalvelun luokse.

– Erityisesti ajatellen ikääntyviä tai liikuntarajoitteisia henkilöitä, palvelujen tuominen heidän lähelleen olisi suuri apu, jos palveluja ei ole muuten saatavilla lähialueella. Kyse ei ole vain syrjäseuduista, sillä yhtä lailla lähipalveluista voi olla pulaa myös kaupungeissa ja lähiöalueilla. Liikkuva terveyspalvelu siis olisi ratkaisu kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa lähipalvelua ei ole saatavilla.

– Ihmisten lähelle saapuva palvelu samalla myös helpottaisi purkamaan terveyskeskuksien ruuhkaa, kun kaikkien ei enää tarvitsisi hakeutua terveyskeskukseen jonottamaan laboratoriokokeisiin tai röntgeniin.

Joustavuutta ja kustannustehokkuutta

Liikkuvat palvelut tuovat samalla mukanaan joustavuutta ja kustannustehokkuutta. Juvonen korostaa, että liikkuvia terveysasemia olisi mahdollista varustaa hyvin useita erilaisia käyttötilanteita varten.

– Autossa voi hyvin olla monia tutkimusvälineitä, jolloin on mahdollista tehdä esimerkiksi ultraäänitutkimusta. Jossain autossa voisi myös olla hoitopöytä ja miksei myös erikseen tutkimushuone, jossa lääkäri tai erikoislääkäri voi ottaa vastaan potilaita. Jos liikkuva terveysasema rakennetaan bussin sisälle, jo yhden päivän aikana lääkäri ehtii ottaa vastaan paljon potilaita, Juvonen sanoo.

Hän toteaa, että yhtä hyvin hammashoidon palveluja olisi mahdollista tarjota liikkuvan terveyspalveluyksikön puitteissa.

– Mahdollisuuksia on paljon, eivätkä ne ole kiinni mistään muusta kuin toteuttamisesta. Meillä suomalaisillahan on jo osaamista ja kokemusta kenttäsairaaloiden rakentamisesta, tarvittaessa sellainen saadaan pystyyn vaikka hiekkakentälle, joten miksi me emme pystyisi rakentamaan autoon yksiköitä, joilla voidaan tarjota ihmisille terveydenhuollon hoitopalveluja ja tutkimusta.

Juvonen huomauttaa, että korona-aika on entisestään korostanut tarvetta oikea-aikaiseen hoitoon pääsylle.

– Vanhusväestön osuus on tulevaisuudessa kasvussa, joten terveydenhoitopalvelujen tarve ei ainakaan ole vähenemässä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää