Minna Korva-Peramäki
Perussuomalaiset tenttasivat hallitusta vanhusten hoidon puutteista
Perussuomalaisten kansanedustajat tenttasivat hallitusta eduskunnan kyselytunnilla kansalaisten huolella vanhusten huonosta hoidosta.
Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maria Lohela kiinnitti huomion yhä useammin kuultuihin huonoihin uutisiin siitä, kuinka vanhuksia pidetään laitoksissa puutteellisissa oloissa.
– Vanhuksia makuutetaan käytävillä tai ulos ei pääse, laitospaikkoja jonotetaan, vanhuksia pidetään omissa kodeissaan, vaikka enemmän apua tarvittaisiin, eikä hoitajia ole likimainkaan riittävästi. On tapahtunut hyviäkin asioita, mutta huonoja uutisia tulee aina vain useammin. Eihän sellaista voi hyvinvointiyhteiskunnassa hyväksyä, Lohela vetosi.
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) vastasi, että peruspalvelulaki antaa hyviä keinoja vastata hoidontarpeeseen mm. hoitajamitoituksen kautta. Hän korosti myös, ettei hallitus voi tehdä kaikkea, vaan vastuu on kunnissa.
Lohela: “Entä 300 miljoonan leikkaus?”
Lohela kiristi ruuvia kysymällä hallituksen rakennepaketissaan esittämästä 300 miljoonan euron leikkauksesta vanhusten laitoshoitoon, jolloin vanhukset siirretään kotihoitoon.
– Oletteko tietoisia tämän vaikutuksista? Ei riitä, että vanhukselle annetaan kerran päivässä vain lääkkeet ja muuten hän olisi kotonaan yksin, kun työtä tekevien käsien määrä on aivan riittämätön, Lohela kysyi.
Huovinen vastasi, ettei 300 miljoonaa ole leikkaus, vaan se suunnataan kotihoidontukeen. Hallitus pyrkii hidastamaan kustannusten nousua, joka tapahtuu väistämättä ikäkehityksen myötä. Mutta kotihoidon kehittämisessä on paljon tekemistä.
Puolueen toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä muistutti hallituksen linjauksesta, ettei ketään vanhusta jätetä heitteille.
– Mutta tänään on monia vanhuksia heitteillä. Melkein missä muussa tapauksessa tahansa vanhuksen heitteille jättäminen katsottaisiin rikokseksi – mutta ei tässä tapauksessa. Onko teillä minkäänlaista käsitystä todellisuudesta, jossa vanhukset elävät? Jossa monet vanhukset elävät yksin pelossa ja omaishoitajat jättävät läheisilleen pitkiä jäähyväisiä? Mikä on yhteiskunnan vastuu, Mäntylä kysyi.
Huovinen: Väärin sanoa hoidon olevan huonoa
Huovisen mielestä oli väärin antaa kuva, että Suomessa vanhusten hoito olisi vain huonosti.
– Tiedämme kaikki, että ongelmia on, mutta sellaisen kuvan antaminen, että ammattilaiset eivät tekisi työtä kunnolla, on kyllä liioiteltua, Huovinen luisteli ja muistutti esimerkiksi vanhuspalvelulain mitoitusvaatimusten näkyvän internetissä.
Tehdäänkö pitävät kriteerit?
Sairaanhoitajan työtä pitkään tehnyt Laila Koskela jatkoi kysymällä, tekeekö hallitus vanhusten kotihoitoon pitävät turvallisuus- ja laatukriteerit hoidon määrästä ja sen tasosta? Ja henkilöstön määrästä, kun suuressa maassa eivät hoitajat ehdi joka paikkaan.
– Vai siirtyykö näillä toimilla laitoshoito sairaaloista kotiin, kun hoidon tarve ei vähene? Siirtyykö se vain eri seinien sisältä toisaalle, Koskela kysyi.
Huovinen uskoi usean suomalaisen haluavan asua vanhanakin kotonaan.
– Moni asiantuntija kummeksuu suomalaisen hoidon yhä vallitsevaa laitosvaltaisuutta Pohjoismaihin verrattuna. Siksi tuetaan kotiin tuotavilla palveluilla kotona asumista niin, ettei kotona jouduttaisi pelkäämään. Tässä työssä vanhuspalvelulain laatuluokitus on vanhustenhoidon käsikirja, ministeri vastasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää