Eduskunnan ympäristövaliokunnassa on ollut käsittelyssä kulttuuripoliittinen selonteko.
Perussuomalaiset katsovat, että selonteko tunnistaa kulttuurin yhteiskunnallisen merkityksen laajasti, mutta siinä jää edelleen vähälle huomiolle luontosuhteeseen ja maaseudun kulttuuriperintöön liittyvät keskeiset teemat – kuten perinnebiotooppien hoito ja suomalainen metsästyskulttuuri.
Vaikuttaa ruuantuotantoon ja maisemaan
Perinnebiotoopit – niityt, hakamaat, kedot ja metsälaitumet – ovat Suomen monimuotoisimpia, mutta samalla uhanalaisimpia luontotyyppejä. Näillä alueilla elää lähes neljäsosa Suomen uhanalaisista lajeista.
Hoito perustuu perinteisesti laiduntaviin eläimiin, mutta nykyään tämä työ estyy yhä useammin suurpetojen, erityisesti susien aiheuttamien mittavien vahinkojen takia.
– Susikannan kasvu on tehnyt laiduntamisesta monilla alueilla mahdotonta. Laidunnus on perinnebiotooppien hoidon edellytys, ja ilman sitä nämä arvokkaat luontotyypit umpeutuvat ja katoavat. Tällä on suorat vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen, maisemaan ja kotimaisen ruuantuotannon edellytyksiin, toteaa kansanedustaja ja ympäristövaliokuntavastaava Petri Huru.
– Laidunnuksen vaikeutuminen suurpetojen vuoksi uhkaa myös tilojen kannattavuutta. Tämä lisää maaseudun näivettymistä ja vähentää mahdollisuuksia kestävään ruokatuotantoon. Perinnebiotooppien hoito on nähtävä osana maatalous- ja kulttuuripolitiikkaa, toteavat valiokunnan jäsenet Sara Seppänen ja Merja Rasinkangas.
Sudet tappavat satoja lampaita joka vuosi
Tilastojen mukaan sudet tappavat vuosittain satoja lampaita, ja lukumäärä on ollut kasvussa. Merkittäviä kustannuksia aiheuttavista suojauksista huolimatta vahinkoja tapahtuu edelleen, ja tilat joutuvat vetäytymään sopimuksista, vaikka EU:n ja Suomen tavoitteena on kasvattaa perinnebiotooppien hoitoalaa lähivuosina jopa kymmeniä tuhansia hehtaareja.
Perussuomalaisten mukaan kannanhoidollinen metsästys on mahdollistettava kansallisin toimin, jotta laidunnusta voidaan jatkaa turvallisesti. Samalla on muistettava, että metsästys ei ole pelkkä riistanhoidon väline – vaan osa suomalaista kulttuuriperintöä.
– Metsästys on vuosituhantinen elämäntapa, jossa yhdistyy luontotuntemus, vastuullisuus ja yhteisöllisyys. Se on edelleen tärkeä osa maaseudun elämää, ja metsästysseurat ovat monilla alueilla viimeisiä toimivia yhteisöjä. Metsästyskulttuurin säilyttäminen on myös osa elävän maaseudun turvaamista, painottavat Seppänen ja Rasinkangas.
Metsästys on luonnonsuojelutyötä
Perussuomalaisten mielestä on hämmästyttävää, että kulttuuripoliittisessa selonteossa ei lainkaan mainita metsästys- ja eränkäyntikulttuuria, vaikka juuri sen ansiosta Suomi on aikoinaan asutettu.
– Metsästys on myös konkreettista luonnonsuojelutyötä – se ylläpitää tasapainoa luonnossa ja turvaa perinneympäristöjen säilymistä, toteavat kansanedustajat Antti Kangas ja Ari Koponen.
Perussuomalaiset edellyttävät, että hallitus varmistaa petopolitiikan ja metsästyslainsäädännön olevan linjassa luonnonhoidon, kulttuuriperinnön ja ruuantuotannon tavoitteiden kanssa – ei niitä vastaan.