Artikkeli kuva

Matti Matikainen

Perussuomalaiset: Suomi yrittäjyyden kautta nousuun

20.03.2014 |19:47

Mitä hallitus aikoo tehdä sen eteen, että Suomi lähtisi uudelleen nousuun yrittäjyyden kautta? Siinä kuului perussuomalaisten keskeinen kysymys hallitukselle torstain kyselytunnilla.

Martti Mölsä (ps.), rakennusalan yrittäjä, muistutti teollisuuden tuotannon laskeneen 7,5 prosenttia viime vuodesta ja jo toista vuotta yhtäjaksoisesti. Suomessa on 266 000 yritystä ja niistä 207 000 on pienyrityksiä. Noin puolet yrityksistä on henkilöyrityksiä ja elinkeinonharjoittajia, joiden verotus on selvästi osakeyhtiöitä ankarampi.

– Pienyritykset ovat ylläpitäneet työpaikkoja, kun suuryritykset ovat vastaavasti vähentäneet niitä. Pienyrittäjille pitäisi antaa kasvunmahdollisuus. Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta Suomi saataisiin yrittäjyyden kautta nousuun, Mölsä kysyi.

Osui kipeään paikkaan

Se osui kipeään paikkaan. Työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) myönsi teollisuuden menettäneen 10 vuodessa 100 000 työpaikkaa. Siihen ovat johtaneet kansainväliset teollisuuden suhdanteet ja kotimaisista kriiseistä suurimpana Nokian romahdus. Kustannuskriisi ja ikäkin painavat päälle. Mölsä korosti, että aina on vaihtoehtoja. Kunnissa yrittäjien merkitys on jo huomattu.

Energiasta työtä?

– Eikö eduskunnassakin olisi syytä herätä huomaamaan, mistä rahat tulevat? Tuontienergia, kuten hiili ei tuo veroja Suomeen. Kannattaisiko uskoa taloustyöryhmän raportti “Kasvua ja työllisyyttä energiapolitiikalla”, jonka mukaan Suomen energiantuonti maksaa 8,5 miljardia euroa. Se raha voitaisiin suunnata kotimaahan, jolloin se loisi kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Suomihan on täynnä energiaa, Mölsä huomautti.

Myös Mauri Pekkarinen (kesk.) tarttui teemaan ja moitti hallitusta hiilen käytön lisääntymisestä – turpeen verotusta korotettiin samaan aikaan, kun hiilen hinta laski.
Vapaavuori vastasi, että kun 10 vuodessa teollisuudesta hävisi 100 000 työpaikkaa, Pekkarinen oli kahdeksan vuotta teollisuusministerinä, hän ja Jyri Häkämies (kok.) vain vuoden.

– Pekkarinen tietää luoneensa itse tämän järjestelmän, hän sivalsi.

Pekkarinen vastasi työpaikkoja tulleen 40 000 lisää, vaikka teollisuus sukelsikin. Siltikin nyt pitäisi panostaa teollisuuteen, kuten hakkeeseen ja turpeeseen. Onko hallitus valmis muuttamaan hiilenmustan politiikkansa, Pekkarinen kysyi.

– Emme voi muuttaa politiikkaa, jota ei edes ole. Pekkarinen muistaa, kuinka hiili ja turve naitettiin yhteen. Suomen piti tavoittaa 38 prosenttia uusilla energiamuodoilla vuoteen 2020 mennessä. Nyt saavutamme sen ajoissa ja olemme kakkosia koko maailmassa. Ainoa muutos oli, että hiilen hinta on laskenut USA:n kaasulöytöjen vuoksi. Mutta olemme hyvällä tiellä: metsäenergian käyttö kasvaa joka tapauksessa, Vapaavuori puolustautui.

Tukia investointeihin

Kaj Turunen (ps.), eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja penäsi hallitukselta vielä investointeja, jotta kotimaiseen energiaan päästäisiin käsiksi. Ja ne tuet:

– Samaan aikaan, kun hiilen hinta laski, metsähakkeen tukea laskettiin ja turpeen veroa lisättiin.

– Vastaukseni on, että kotimaisen energian käyttö kasvaa koko ajan. Hiilen kasvu on huono asia, mutta moni muukin maa on energia-alijäämäinen. Suomi on suuri tekijä, maailmassa jo toinen, hän kehui.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää