LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Suomalaiseen energiapolitiikkaan saatu ennustettavuutta
Maamme energiapolitiikka kärsi epäjohdonmukaisuudesta ja ennustamattomuudesta ennen nykyistä hallitusta ja meneillään olevaa vaalikautta. Pystyimme perustellusti väittämään, että Suomen energiapolitiikka ei palvellut yhteiskunnan kokonaisetua, sillä energiapolitiikkamme perustui antiikkiseen ajatteluun ja puutteellisesti tutkittuun tietoon, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Martti Mölsä.
– Nyt energiapolitiikkaamme on tullut poukkoilevan päätöksenteon sijaan vaalikausien yli kestävää ennakoitavuutta. Oivallisena esimerkkinä tästä toimii nykyisen hallituksen uunituoreet linjaukset kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta.
Tuulivoimasta tehdään riippumaton selvitys
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän mielestä kotimaisten energialähteiden kuten turpeen ja pienpuuenergian asemaa ei pidä heikentää.
– Samoin meidän on nähtävä energia ihan uudella tavalla. On nähtävä kuusen oksa kemianteollisuuden tuotteena, josta voidaan tehdä vaikka meikkejä, puru ja lastut biopolttoaineina ja vesi lämmönlähteenä. Onneksi kaikki tämä on otettu huomioon nyt keskustelussa olevassa hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa, Mölsä toteaa.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä näkee myös, että hyödyntämällä kotimaista energiaa ja kehittämällä siihen perustuvaa vientiteollisuutta voimme oikaista merkittävästi kauppatasettamme.
– Strategiassa osuvasti todetaan, että jatkossakin on huolehdittava vientiteollisuutemme logistiikkakustannusten kohtuullisuudesta, mikä voidaan varmistaa esimerkiksi raskaan liikenteen verokompensaatiolla. Energiantuotannon kotimaisuusasteen tuntuva nostaminen edistää maamme talouskasvua ja tuottaa kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Nämä työpaikat syntyvät pääasiassa haja-asutusalueille, mikä mahdollistaa osaltaan maaseudun pitämisen elinvoimaisena ja asuttuna.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on tyytyväinen linjauksesta, että uusia tuulivoimatukiratkaisuja ei nyt tehdä – vaan tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksista tehdään riippumaton selvitys ennen kuin jatkosta päätetään.
Lisää puurakentamista
Perussuomalaiset haluaa roimasti lisää puurakentamista. Suomi voisi olla puurakentamisen suunnannäyttäjä koko Euroopassa.
– Ala on merkittävä tekijä, se työllistää runsaasti ihmisiä joko suoraan tai välillisesti. Puusta valmistettavat tuotteet ovat kestäviä ja hiiltä sitovia. Ne vaikuttavat positiivisesti hiilitaseeseen. Puurakentamisen merkittävä lisäys tukee hallituksen energia- ja ilmastostrategian tavoitteita.
Energiaomavaraisuus aina vain tärkeämpää
Viimeaikainen kansainvälisen politiikan epävarmuus on palauttanut kaikkien mieliin energiaomavaraisuuden tärkeyden myös huoltovarmuutemme näkökulmasta.
– Me perussuomalaiset olemme tyytyväisiä, että hallitus nosti energiaomavaraisuuden lisäämisen energiapolitiikan keskeiseksi tavoitteeksi. On syytä muistaa, että kylmien säiden ja pitkien välimatkojen Suomessa energiaa on oltava aina saatavilla ja sen on oltava kohtuuhintaista. Tämäkin näkökulma on onneksi mukana myös nyt uudistetuissa linjauksissa, ryhmän tiedotteessa todetaan.
Taakanjakoehdotus kohtuuton Suomelle
Suomen energiapolitiikkaan vaikuttavat keskeisesti myös kansainväliset päästötavoitteet ja erinäiset sopimukset. Viimeisimpänä Pariisin ilmastokokouksessa tehty maailmanlaajuinen ilmastosopimus, jonka keskeisenä tavoitteena on rajoittaa keskilämpötilan nousu maapallolla alle kahteen asteeseen.
– Tämä linjaus sopii niin perussuomalaisille kuin koko hallitukselle. Sen sijaan kesällä EU-komissiolta tullut Pariisin sopimuksen tavoitteisiin liittyvä niin sanottu ei-päästökauppasektorin taakanjakoehdotus ei sellaisenaan sovi perussuomalaisille. Komission ehdotuksessa Suomelle on asetettu kohtuuttoman korkea 39% päästövähennysvelvoite, joka tulee toteutuessaan nostamaan suomalaisen teollisuuden kustannuksia ja näin heikentämään alan työllisyyttä.
– Me vaadimme, että hallitus hyödyntää kaikkia käytössä olevia joustomekanismeja täysimääräisesti ennen kuin komission esitystä voidaan edes harkita hyväksyttäväksi, perussuomalaiset painottavat.
Lisää vähäpäästöisiä autoja markkinoille
Hallituksen tavoite Cleantech-alan kasvattamiseksi on erittäin kunnianhimoinen, mutta tarpeellinen. Kotimarkkinat ovat tässä ratkaisevassa asemassa. Valtion tulee edesauttaa esimerkiksi liikenteen siirtymistä hybridi- ja sähköautoihin, jotta saadaan kriittinen massa tämän autokannan nopeaan kasvattamiseen.
– Energiantuotannon kulmakivet ovat omavaraisuus, tuotantovarmuus, kohtuuhintaisuus ja vähäpäästöisyys. Kun nämä neljä kulmaa huomioidaan, meillä on Suomessa energia- ja ilmastosektorilla paljon enemmän voitettavaa kuin hävittävää, ryhmä toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström: Tuulivoiman terveysriskit selvitetään ennen tukipäätöksiä
Hakkarainen: Hallitus on kuullut sahayrittäjiä
Putkoselta rajut moitteet ministeri Tiilikaiselle: Sinisilmäisyys ilmastoasioissa maksatetaan suomalaisilla duunareilla
“Inspiroiva, historiallinen ja käänteentekevä” ilmastosopimus hidastaisi lämpenemistä enintään 0,2 asteella – suomalainen teollisuus maksaisi raskaan hinnan
Putkonen tuulivoimaloiden terveysuhista: Kymmenet perheet lähteneet evakkoon – vakavalla altistusalueella 650 000 henkeä
Forsmanin perhe joutui jättämään kotinsa: “Tuulivoimalat ovat uhka kansalaisten terveydelle”
Soini: Vain perussuomalaiset huolissaan tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista – “Hallitus ei ole unohtanut ympäristöä – vihreiden harmiksi”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää