Eduskunnan tänään pidetyssä lähetekeskustelussa käsiteltiin hallituksen kulttuuripoliittista selontekoa, jonka tarkoituksena on linjata suomalaisen kulttuurin toimintaedellytykset vuoteen 2040 asti.
Kansanedustaja Jaana Strandman korosti perussuomalaisten ryhmäpuheessa suomalaisen kulttuurin perustuvan erityisesti yhteiseen kieleen ja suomalaiseen identiteettiin.
– Kieli on se millä ajatellaan. Kieli on se millä ilmaistaan. Kieli on se, mikä kulttuuria yhdistää. Ja Suomessa se meitä kaikkia suomalaisia yhdistävä kieli – ainoana maailmassa – on suomi.
– Käsittelyssä oleva selonteko on hallitusohjelman mukainen pitkän aikavälin strategia ja toimintasuunnitelma. Sen aikahorisontti ulottuu 2040-luvulle saakka, eli sen tarkoitus on osoittaa suuntaviivoja kauas tulevaisuuteen ja yli hallituskausien. Selonteko käsittelee kulttuurin perustaa, sen säilyttämistä, uudistumista ja elinvoimaisuutta. Perussuomalaisesta näkökulmasta tämä kaikki kumpuaa suomen kielestä ja suomalaisesta identiteetistä, Strandman korosti.
Suomalainen kulttuuri on puolustamisen arvoinen
Perussuomalaiset näkevät, että oman kielen ja identiteetin arvo korostuu nykyisessä arvaamattomassa maailmassa.
– Selonteko kattaa kulttuurin perustan, tekijöiden aseman, taloudelliset ja rakenteelliset kysymykset sekä kansainväliset vaikutukset. Maailma on erilaisten kansojen muodostama kaunis ja monimuotoinen mosaiikki. Valitettavasti maailma on välillä myös tyly ja turvaton paikka, varsinkin pienille kansoille, Strandman linjasi.
– Tästä syystä meidän on tärkeää tehdä yhteistyötä muiden kanssa, mutta tiukan paikan tullen osattava myös pitää oma päämme ja kyettävä puolustamaan omaa asemaamme ja paikkaamme maailmassa. Oma kieli ja identiteetti sekä kulttuurin juuret nousevat tällaisessa tilanteessa arvoon arvaamattomaan. Kun liikutaan kohti tuntematonta tulevaisuutta, on hyvä tuntea ja tietää vähintään, mistä on tulossa.
Selonteossa on otettu huomioon myös aikamme muutosvoimat, kuten digitalisaatio, väestönkehitys ja kulttuurin rooli näissä asioissa. Perussuomalaisten mukaan on tärkeää pysyä kiinni konkretiassa ja kosketuksessa isoihin kysymyksiin. Selonteossa käydään läpi monia konkreettisia toimia kulttuurialalle.
Kulttuuri on suomalaista elämäntapaa
Perussuomalaiset näkee, että suomalaiset kansana luovat kulttuurin. Kulttuuri syntyy jokapäiväisistä tavoistamme toimia.
– Selonteossa pyritään näinä vaikeinakin aikoina muistuttamaan meitä kulttuuripolitiikan tärkeydestä. Vielä tärkeämpää on kuitenkin muistaa, että kulttuuri on lähtökohtaisesti muuta kuin politiikkaa. Kulttuuri on kieltä, tapa ajatella ja toimia. Se on kansalaisten jokapäiväistä elämää, konsertteja, kuvataidetta, kävelyä luonnossa, tanssia ja kaikkea sitä, mitä me kansana rakennamme ympärillemme. Kulttuuri on koti, Strandman totesi.
Kulttuuri kumpuaa kansasta ja kansalaisten tarpeista
Perussuomalaiset korostaa, että suomalaiset ovat pieni kieliryhmä suuressa maailmassa. Selonteossa tuodaan selvästi esiin, että yksityisen rahoituksen osuus ei yksin riitä takaamaan kaikkea taiteen ja kulttuurin kirjoa ja saavutettavuutta. Tämän tueksi tarvitaan myös julkista rahoitusta.
– Jotta kulttuuri ja taide olisi kuitenkin elinvoimaista ja aitoa, ovat yksityinen rahoitus ja yksittäisten kansalaisten kulutustottumukset aivan ratkaisevan tärkeitä. Kulttuuri ja taide kumpuavat kansasta, ja niitä tehdään ensisijaisesti kansalaisten tarpeisiin. Me perussuomalaiset näemme tärkeänä, että myös kotimaista mesenaattitoimintaa kehitetään. Me haluamme tunnustaa yhtä lailla saunakulttuurin kuin metsästyskulttuurinkin kansamme arvokkaaksi kulttuuriperinteeksi, Strandman korosti.
– Jokainen kansalainen itse vaikuttaa kulttuuriin ja taiteen elinvoimaan omilla ostopäätöksillään. Siksi on tärkeää, että erilainen kulttuurituotanto, näyttelyt ja esitykset ovat lähellä suomalaisia asuinpaikasta riippumatta. On tärkeää muistaa, että jos suomalainen ei tee eikä tue suomalaista teatteria, musiikkia tai elokuvaa, ei sitä tee puolestamme kukaan muukaan.