

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Hätäily ja kiirehtiminen sote-uudistuksen käsittelyssä johtivat tarpeellisten lakien kumoamiseen ennen aikojaan
Eduskunta hyväksyi viime viikolla sote-uudistuksen äänin 105-77. Nyt on käynyt ilmi, että presidentin tiistaina vahvistamaan lakikokonaisuuteen jäi vakava virhe. Perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen huomauttavat, että käsittelyä leimasi kova kiire saada asiat läpi mahdollisimman nopeasti.
– Sote-uudistuksen voimaanpanolain 69 §:n voimaantulosäännöksen mukaan kyseinen laki, jolla lain 2 §:n kumotaan kansanterveyslaki, erikoissairaanhoitolaki kahta pykälää lukuun ottamatta, sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksesta annettu laki sekä alueen pelastustoimen valtionavustuksesta annettu laki, tulee voimaan 1.7.2021, paitsi 3 § vasta 1.1.2023. Voimaantulosäännöksessä olisi pitänyt selvästi viitata 2 §:ään, mutta hallituksella oli niin kova kiire, että esitykseen jäi virhe ja se kumosi keskeiset lait etuajassa, Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kuvailevat tilannetta.
Syntyy sutta ja sekundaa
Oppositio on lukuisia kertoja huomauttanut hallitukselle ja hallituspuolueiden edustajille tavasta, jolla esitystä runnottiin läpi.
– Sote-esitystä käsiteltiin sen kaikissa käsittelyvaiheissa kauhealla kiireellä. Valmistava keskustelu runtattiin läpi yhdessä, puolen vuorokauden mittaisessa kokouksessa. Millään tavalla ei tarkistettu, että vastaako lopputulos esimerkiksi perustuslakivaliokunnan edellyttämiä muutoksia.
– Kun hätäillään ja kiirehditään, syntyy sutta ja sekundaa. Nyt istuntokausi on päättymäisillään ja hallituksen kiireen takia presidentti on jo vahvistanut lait, joilla virheen takia kumottiin Suomen julkisen terveydenhuollon säädösperusta, perussuomalaiset moittivat.
Iso ongelma ratkaistavana
Nyt hallituksen on selvitettävä, kuinka kumotut lait herätetään henkiin siksi aikaa, kunnes sote-uudistus tulee voimaan ja järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille.
– Istuntokauden viimeinen täysistunto on perjantaina. Lainsäädäntökäytäntöön kuuluu, ettei kumottua lakia voida muuttaa jälkikäteen voimassa olevaksi. Nyt hallituksella on iso ongelma, kun sen pitäisi ratkaista, kuinka nämä keskeiset lait herätetään uudestaan henkiin.
– On todennäköistä, että eduskunnan on kokoonnuttava virheen korjaamiseksi vielä istuntotauon alkamisen jälkeen. Hallituksen hutilointi ja päätön kiire ajaa soteuudistus läpi kostautuu vakavana virheenä, Juvonen, Juuso ja Reijonen pohtivat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosiaali- ja terveysvaliokunta sote-uudistus Kaisa Juuso Minna Reijonen Terveydenhuolto Arja Juvonen hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset kyselytunnilla: Sote-uudistus vie palvelut kauemmas ja uhkaa demokratian toteutumista

Reijonen pettyi sote-äänestykseen: ”Kiire meni sisällön edelle”

PS: Verovarojen käyttö tärkeysjärjestykseen – leikkauksia menoihin, jotka eivät ilahduta kansaa tai vaurastuta Suomea

Reijonen: Mikä on terveydenhuollon tulevaisuus, kun ala ei houkuttele eikä työntekijöitä ole riittävästi?

Pääministeri haluaa korkeakoulutetun nuorison – Juvonen: “Kenen pääministeri uskoo hoitavan vanhustenhoidon asiakkaat tulevaisuudessa ja millä palkalla?”

Unohda sähköauto ja etelänmatka – soten seurauksena keskituloinen pariskunta saattaa joutua maksamaan 3 400 euroa lisää veroja vuodessa

Lulu Ranne muistuttaa aluevaalien tärkeydestä: ”Kyseessä ovat kansalaisten rahat ja henki”

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Kuntien ruokapalveluita koskeva sote-uudistuksen ”valuvika” ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.