Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Perussuomalaiset: Sinivalkoinen teollisuus luo hyvinvointia – ”Suomalainen teknologia ja tehtaanpiippu ovat mitä parhainta ilmastopolitiikkaa”

09.04.2025 |16:09

Perussuomalaiset näkevät, että vallitsevassa maailmanajassa kansallinen etu on asetettava talous- ja elinkeinopolitiikan perustaksi. Painopisteitä ovat omavaraisuuden ja huoltovarmuusnäkökulmien lisäksi myös politiikkatoimet, joilla teollisuutta pyritään edistämään suomalaisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Geopolitiikka ja turvallisuus nousevat keskiöön.

Keskiviikon eduskunnan täysistunnossa käytiin lähetekeskustelu valtioneuvoston teollisuuspoliittisesta selonteosta. Perussuomalaisten kansanedustaja ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Sakari Puisto korosti perussuomalaisten ryhmäpuheessa, että selonteko tukee jaetun näkemyksen muodostamista Suomen teollisuuden menestystekijöistä ja auttaa tunnistamaan vaikuttavimmat politiikkatoimet haasteisiin vastaamiseksi.

– Investoinneilla on keskeinen merkitys teollisuudellemme ja sen uudistumiselle, liiketoiminnan arvonlisän kasvattamiselle ja pitkän aikavälin kilpailukyvylle.

Kotimainen teollisuus luo hyvinvointia

Perussuomalaiset näkee, että kilpailukykyiset energia- ja logistiikkakustannukset ovat teollisuudellemme välttämättömyys. Menestyvä sinivalkoinen teollisuus synnyttää hyvinvointiyhteiskuntaa rahoittavia uusia työpaikkoja.

– Kohtuuhintainen, toimitusvarma energia ja siten monipuolinen energiajärjestelmämme on Suomen teollisuuden ja koko kansantalouden kulmakiviä, Puisto totesi.

– On merkityksellistä, että Suomessa on puhdasta energiaa ja teollisuutta, ja että yrityksemme hyödyntävät bio- ja kiertotalouden mahdollisuudet ja tarjoavat ratkaisuja maihin, joissa osaamisellamme on kysyntää ja ympäristötoimilla suurinta vaikutusta.

Kilpailukykyiset kustannukset ovat teollisuuden elinehto

Perussuomalaisten mielestä kilpailukykyiset energia- ja logistiikkakustannukset ovat teollisuudelle välttämättömiä. Puisto korosti puheessaan, että mikäli emme huolehdi teollisuuden suotuisista edellytyksistä, teollisuus katoaa käsistämme tai siirtyy muualle.

– Suomalainen teknologia ja tehtaanpiippu ovat mitä parhainta ilmastopolitiikkaa. Selonteon painopistealue on turvata hyvin toimivat logistiset yhteydet ja infrastruktuuri teollisen toiminnan kehittämiselle ja eri puolilla maata sijaitsevien resurssien täysipainoiselle hyödyntämiselle.

Teollisuuspolitiikka elää ajassa

Maailmanpolitiikan myrskyt heijastuvat suoraan myös teollisuuteen. Kriisit sekä pidempiaikaiset kehityskulut, kuten digitalisaatio ja erityisesti geopoliittisten jännitteiden kasvu, ovat muuttaneet voimakkaasti talouden toimintaympäristöä.

Puisto totesi markkinoiden avoimuutta painottavan politiikan roolin pienentyneen valtiontukien ja protektionismin lisääntyessä.

– Suomi pienenä kansantaloutena sekä tiukassa julkisen talouden tilanteessa ei voi toimia kuten monet suuremmat valtiot. Sen sijaan korostamme kasvun hakemista korkealla osaamisella, laadulla ja luotettavuudella.

Geopolitiikka ja turvallisuus määrittelevät yhä enenevissä määrin investointeja ja tämän myötä erityisesti huoltovarmuuden kannalta tärkeitä toimintoja sekä merkittäviä tuotantotekijöitä tarkastellaan tästä näkökulmasta kriittisesti.

– Tässä ajassa korostuu kansallisen edun asettaminen talous- ja elinkeinopolitiikan perustaksi. Painopisteinä ovat nousseet paitsi omavaraisuus ja toimitusvarmuus, myös politiikkatoimet, joilla pyritään entistä selvemmin ns. vetämään kotiinpäin, Puisto painotti.

Suomalainen teollisuusosaaminen on vahvaa

Suomalaisella teollisuudella on näissä vaativissakin olosuhteissa huomattavan paljon annettavaa.

– Vahva osaamispohja yhdistettynä laadukkaaseen tutkimus- ja teknologiainfrastruktuuriin on valttikorttejamme. Nato-jäsenyys puolestaan luo uusia mahdollisuuksia huipputason puolustus- ja teknologiateollisuudellemme, Puisto totesi.

– Meillä on vahvaa osaamista useissa murrosteknologioissa, kuten mikroelektroniikassa, kvanttiteknologioissa, langattomissa tietoverkoissa, suurteholaskennassa ja tekoälyssä, sekä uusien materiaalien, bioteknologian sekä energiateknologioiden aloilla. Monet näistä teknologisista murroksista ovat nopeita, tapahtuvat samanaikaisesti ja vieläpä toisiinsa yhdistyen.

Tuoreiden selvitysten mukaan suuret suomalaisyritykset näkevät toimintaympäristössään jälleen orastavia positiivisia merkkejä ja kysynnän virkoamista niin kotimaassa kuin ulkomailla, epävarmuustekijöistä huolimatta.

– Perussuomalaiset katsovat, että annettu teollisuuspoliittinen selonteko on onnistunut ja auttaa vastaamaan haasteisiin ja moniin mahdollisuuksiin.

LEHTIKUVA

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon

26.03.2025 |18:41
Suomen uutiset logo

Vihreät rajoittaisi metsien hakkuita – Sara Seppänen muistuttaa, että metsät kasvavat nopeammin kuin niitä hakataan: ”Ylikireillä ilmastotavoitteilla teollisuus ajetaan pois Suomesta”

23.01.2025 |12:52

Viikon suosituimmat

3.
Suomen uutiset logo

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?

08.04.2025 |16:18

Uusimmat










Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää