Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja puheenjohtaja Antti Kaikkonen. / LEHTIKUVA
Perussuomalaiset ripitti keskustaa välikysymyskeskustelussa: ”Meneekö keskustan epätoivoinen kadonneen puoluekannatuksen metsästäminen maamme ja kansalaistemme edun edelle?”
Soteuudistus on ollut keskustan pitkäaikainen unelma. Saamalla maakuntahallintoon mahdollisimman monta keskustalaista päättäjää, tuntui varmasti siltä, että vain taivas on rajana. Totuus iski kasvoihin kuitenkin heti, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Puuttui rahaa, vaikka sitä piti olla läjäpäin, muistutti perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron välikysymyskeskustelussa pitänyt Anne Rintamäki.
Anne Rintamäki aloitti puheensa toteamalla, kuinka häntä uutena kansanedustajana aika ajoin hämmästyttää, kun seuraa tämän päivän politiikan tekemistä.
– Soteuudistuksen pääarkkitehdit esittävät “välikysymyksen sosiaali- ja terveyspalvelujen pelastamiseksi”. Tätä välikysymystä lanseerataan hätähuutona ihmisten tarvitsemien sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalvelujen puolesta.
– Miksi edellisellä hallituskaudella valmistellun, valuvikaisen uudistuksen toteuttajat peräävät nyt vastuunkantajiksi päättäjiä, jotka varoittivat, kuinka tässä kunnianhimoisessa ja epärealistisessa kokonaisuudessa lopulta on vaarassa käydä? Rintamäki kysyi.
Kepu ei pihistellyt julkisen rahan kanssa
Rintamäki huomautti, että soteuudistus on ollut keskustan pitkäaikainen unelma.
– Saamalla maakuntahallintoon mahdollisimman monta keskustalaista päättäjää, tuntui varmasti siltä, että vain taivas on rajana. Totuus iski kasvoihin kuitenkin heti, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Puuttui rahaa, vaikka sitä piti olla läjäpäin.
– Viimekauden valtiovarainministeripuolue ei pihistellyt rahan kanssa. Vasemmistohenkisesti raha ei tehnyt koskaan ns. välipäätä, vaan kun kirstun pohja alkoi häämöttää, otettiin lisää velkaa maailman kriiseistä piittaamatta, Rintamäki moitti.
Pelottelua katteettomilla väitteillä
Rintamäen mielestä olisi ollut oikein ja kohtuullista, että keskusta olisi näyttänyt vastuunkantoa hallitusneuvotteluissa ja lähtenyt mukaan oikeistohallitukseen laittamaan maan taloutta kuntoon.
– Mutta te jätitte tyhjän paperin, mikä osoitti teidän tietävän, että jatkossa ei olekaan mukavasti rahanjakoa vaan tiukkoja talouden sopeutustoimia. Edellisen hallituksen ”kaikille kaikkea” johti lopputulokseen ”kenellekään ei mitään”.
– Tässä välikysymyksessä väitetään, että istuva hallitus on romuttamassa sosiaali- ja terveyspalveluita. Miksi te haluatte pelotella ihmisiä väitteillä, jotka eivät pidä paikkaansa? Meneekö keskustan epätoivoinen kadonneen puoluekannatuksen metsästäminen maamme ja kansalaistemme edun edelle? Rintamäki tivasi ja painotti, että hallitus haluaa hyvinvointialueiden onnistuvan ihmisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisessä.
Soten rahoitus kasvanut yli 30 prosenttia
Suomen julkisessa terveydenhuollossa perustason lääkärille pääsy on poikkeuksellisen hankalaa verrattuna muihin Euroopan maihin. Syynä ei ole rahoituksen puute, sillä Suomi käyttää terveysmenoihin 10,3 prosenttia bruttokansantuotteesta.
– Soten rahoitus on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut yli 30 prosenttia. Missä siis vika? Suomen ongelmana on perustason julkisten palvelujen tehoton tuotantotapa.
– Hallituksen tavoitteena on parantaa suomalaisten elintasoa, kääntää Suomen talous kestävään kasvuun ja taittaa hyvinvointia uhkaava velkaantumiskehitys. Hallitus pyrkii osaltaan hidastamaan menojen kasvua tehtävälainsäädännön muutoksilla, jotka tarjoaisivat hyvinvointialueille toiminnallista ja taloudellista liikkumavaraa. Palvelurakenteen uudistaminen on välttämätöntä, jotta väestön riittävä hoito, hoiva ja muut palvelut voidaan turvata työvoiman saatavuuden ja julkisen talouden heikentyneessä tilanteessa, Rintamäki huomautti.
Hyvinvointialueiden talous tasapainoon
Hallitus tekee kaikkensa korjatakseen ongelmia, vaikka kuluja on välttämätöntä hillitä.
– Hyvinvointialueita ei jätetä yksin painimaan mahdollisten ongelmiensa kanssa, vaan parhaillaan on käynnissä lakisääteiset neuvottelut ministeriöiden ja hyvinvointialueiden välillä. Neuvotteluissa pyritään tukemaan alueita heidän uudistumistyössään.
Ministeriöt käyvät lisäksi jatkuvaa vuoropuhelua alueiden kanssa ja tapaavat mm. kerran kuukaudessa kaikkien hyvinvointialueiden johtajia.
– Näissä tapaamisissa pyritään tukemaan ja kannustamaan alueita uudistamaan toimintaansa siten, että palveluiden kustannustehokas järjestäminen toteutuisi jokaisella hyvinvointialueella ja sitä kautta pystyttäisiin turvaamaan myös asukkaiden lähipalvelut riittävällä tasolla.
– On tärkeää, että jokainen hyvinvointialue tekee kaiken mahdollisen alijäämänsä sopeuttamiseksi laissa säädettyjen määräaikojen mukaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että alueen tulee tehdä talouden tasapainon saavuttamiseksi sopeutustoimia sen verran kuin on mahdollista ilman, että perustuslaissa jokaiselle turvatut riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut vaarantuvat, Rintamäki painotti.
Keskusta kipuilee kannatuksensa kanssa
Rintamäki toivoi, että ”keskustan kyselyiden tynnyrin pohja alkaisi pikkuhiljaa paistaa”.
– Puolueen kipuilu jäsenten siirtyessä muihin puolueisiin on oire, mihin kannattaisi yrittää löytää ratkaisu puolueen sisältä, eikä kohdentaa jatkuvaa kysymystulvaa aiheisiin, mitä itse on ollut räätälöimässä.
– Tämä välikysymys oli tarkoitettu hätähuudoksi ja sellaiseksihan se on aivan pakko todeta. Onneksi pian on joulu, joka on antamisen juhlaa. Ei muuta kuin toivelistaa postilaatikkoon. Siitä se iloksi muuttuu. Tuntematonta sotilasta lainatakseni: ”Älä menetä toivorikkauttas millän taval. Kyl rätei ja lumpui piissa!” Kiitos.
PS ARKISTO
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Anne Rintamäki vastuunkanto hyvinvointialueet kustannustehokkuus rahoitus palvelut Puoluekannatus soteuudistus Terveydenhuolto perussuomalaiset hallitus Välikysymys Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Juuson omalääkärimalli toteutumassa jo hallituskauden aikana – parantaa hoidon saatavuutta ja nostaa potilastyytyväisyyttä
Tulossa oleva omalääkärimalli tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että tietyn alueen väestö jaetaan osiin, joista jokaiselle nimetään oma lääkäri alueen terveysasemalta.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso: Hyvinvointialueiden vuokratyövoiman käyttöä tulee rajoittaa – mallia voisi hakea Ruotsista
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso on huolestunut hyvinvointialueiden vuokratyövoiman hankintaan käyttämien summien kasvusta. Vuokratyövoiman tarve ja kalleus on ollut ongelma myös Ruotsissa ja Norjassa jo pitkään. Juuso ehdottaa, että mallia tilanteen ratkaisemiseksi voisi hakea esimerkiksi Ruotsista, jossa sairaanhoitopiirien vuokratyövoima on tiukasti säänneltyä uuden kansallisen sopimuksen myötä, joka tuli voimaan vuoden 2024 alusta.
Keskustan riveistä perussuomalaisiin siirtynyt Pekka Aittakumpu: ”Perussuomalaiset on Suomen rohkein puolue”
Keskustan eduskuntaryhmästä perussuomalaisiin siirtynyt kansanedustaja Pekka Aittakumpu haluaa elää Suomessa, jossa nuorilla riittää uskoa tulevaisuuteen ja rohkeutta perustaa perheitä ja synnyttää lapsia. Aittakummun mielestä perussuomalaiset toimii ainoana uskottavana vastavoimana perhearvoja murentaville vasemmalta tuleville ideologioille, mitä muut puolueet eivät halua tai pysty tekemään.
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Keskusta lapioisi yhä lisää rahaa kehitysapuun – Antikainen: ”Ei meidän vahtivuorollamme”
Eilisessä eduskuntakeskustelussa keskusta kritisoi hallituksen päätöstä leikata kehitysapua 1,2 miljardilla eurolla tämän hallituskauden aikana. Keskustan mielestä kehitysavun määrää tulisi päinvastoin lisätä.
Valtiovarainministeri Purra kyselytunnilla: Keskustan kannattaa tarkistaa verolinjaansa eikä ehdottaa enemmän veroja
Keskusta arvosteli hallitusta arvonlisäveron korottamisesta, vaikka sama sopeutuskeino löytyy puolueen omasta työkalupakista - muiden veronkorotushaaveiden lisäksi.
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.