

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja puheenjohtaja Antti Kaikkonen. / LEHTIKUVA
Perussuomalaiset ripitti keskustaa välikysymyskeskustelussa: ”Meneekö keskustan epätoivoinen kadonneen puoluekannatuksen metsästäminen maamme ja kansalaistemme edun edelle?”
Soteuudistus on ollut keskustan pitkäaikainen unelma. Saamalla maakuntahallintoon mahdollisimman monta keskustalaista päättäjää, tuntui varmasti siltä, että vain taivas on rajana. Totuus iski kasvoihin kuitenkin heti, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Puuttui rahaa, vaikka sitä piti olla läjäpäin, muistutti perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron välikysymyskeskustelussa pitänyt Anne Rintamäki.
Anne Rintamäki aloitti puheensa toteamalla, kuinka häntä uutena kansanedustajana aika ajoin hämmästyttää, kun seuraa tämän päivän politiikan tekemistä.
– Soteuudistuksen pääarkkitehdit esittävät “välikysymyksen sosiaali- ja terveyspalvelujen pelastamiseksi”. Tätä välikysymystä lanseerataan hätähuutona ihmisten tarvitsemien sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalvelujen puolesta.
– Miksi edellisellä hallituskaudella valmistellun, valuvikaisen uudistuksen toteuttajat peräävät nyt vastuunkantajiksi päättäjiä, jotka varoittivat, kuinka tässä kunnianhimoisessa ja epärealistisessa kokonaisuudessa lopulta on vaarassa käydä? Rintamäki kysyi.
Kepu ei pihistellyt julkisen rahan kanssa
Rintamäki huomautti, että soteuudistus on ollut keskustan pitkäaikainen unelma.
– Saamalla maakuntahallintoon mahdollisimman monta keskustalaista päättäjää, tuntui varmasti siltä, että vain taivas on rajana. Totuus iski kasvoihin kuitenkin heti, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Puuttui rahaa, vaikka sitä piti olla läjäpäin.
– Viimekauden valtiovarainministeripuolue ei pihistellyt rahan kanssa. Vasemmistohenkisesti raha ei tehnyt koskaan ns. välipäätä, vaan kun kirstun pohja alkoi häämöttää, otettiin lisää velkaa maailman kriiseistä piittaamatta, Rintamäki moitti.
Pelottelua katteettomilla väitteillä
Rintamäen mielestä olisi ollut oikein ja kohtuullista, että keskusta olisi näyttänyt vastuunkantoa hallitusneuvotteluissa ja lähtenyt mukaan oikeistohallitukseen laittamaan maan taloutta kuntoon.
– Mutta te jätitte tyhjän paperin, mikä osoitti teidän tietävän, että jatkossa ei olekaan mukavasti rahanjakoa vaan tiukkoja talouden sopeutustoimia. Edellisen hallituksen ”kaikille kaikkea” johti lopputulokseen ”kenellekään ei mitään”.
– Tässä välikysymyksessä väitetään, että istuva hallitus on romuttamassa sosiaali- ja terveyspalveluita. Miksi te haluatte pelotella ihmisiä väitteillä, jotka eivät pidä paikkaansa? Meneekö keskustan epätoivoinen kadonneen puoluekannatuksen metsästäminen maamme ja kansalaistemme edun edelle? Rintamäki tivasi ja painotti, että hallitus haluaa hyvinvointialueiden onnistuvan ihmisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisessä.
Soten rahoitus kasvanut yli 30 prosenttia
Suomen julkisessa terveydenhuollossa perustason lääkärille pääsy on poikkeuksellisen hankalaa verrattuna muihin Euroopan maihin. Syynä ei ole rahoituksen puute, sillä Suomi käyttää terveysmenoihin 10,3 prosenttia bruttokansantuotteesta.
– Soten rahoitus on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut yli 30 prosenttia. Missä siis vika? Suomen ongelmana on perustason julkisten palvelujen tehoton tuotantotapa.
– Hallituksen tavoitteena on parantaa suomalaisten elintasoa, kääntää Suomen talous kestävään kasvuun ja taittaa hyvinvointia uhkaava velkaantumiskehitys. Hallitus pyrkii osaltaan hidastamaan menojen kasvua tehtävälainsäädännön muutoksilla, jotka tarjoaisivat hyvinvointialueille toiminnallista ja taloudellista liikkumavaraa. Palvelurakenteen uudistaminen on välttämätöntä, jotta väestön riittävä hoito, hoiva ja muut palvelut voidaan turvata työvoiman saatavuuden ja julkisen talouden heikentyneessä tilanteessa, Rintamäki huomautti.
Hyvinvointialueiden talous tasapainoon
Hallitus tekee kaikkensa korjatakseen ongelmia, vaikka kuluja on välttämätöntä hillitä.
– Hyvinvointialueita ei jätetä yksin painimaan mahdollisten ongelmiensa kanssa, vaan parhaillaan on käynnissä lakisääteiset neuvottelut ministeriöiden ja hyvinvointialueiden välillä. Neuvotteluissa pyritään tukemaan alueita heidän uudistumistyössään.
Ministeriöt käyvät lisäksi jatkuvaa vuoropuhelua alueiden kanssa ja tapaavat mm. kerran kuukaudessa kaikkien hyvinvointialueiden johtajia.
– Näissä tapaamisissa pyritään tukemaan ja kannustamaan alueita uudistamaan toimintaansa siten, että palveluiden kustannustehokas järjestäminen toteutuisi jokaisella hyvinvointialueella ja sitä kautta pystyttäisiin turvaamaan myös asukkaiden lähipalvelut riittävällä tasolla.
– On tärkeää, että jokainen hyvinvointialue tekee kaiken mahdollisen alijäämänsä sopeuttamiseksi laissa säädettyjen määräaikojen mukaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että alueen tulee tehdä talouden tasapainon saavuttamiseksi sopeutustoimia sen verran kuin on mahdollista ilman, että perustuslaissa jokaiselle turvatut riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut vaarantuvat, Rintamäki painotti.
Keskusta kipuilee kannatuksensa kanssa
Rintamäki toivoi, että ”keskustan kyselyiden tynnyrin pohja alkaisi pikkuhiljaa paistaa”.
– Puolueen kipuilu jäsenten siirtyessä muihin puolueisiin on oire, mihin kannattaisi yrittää löytää ratkaisu puolueen sisältä, eikä kohdentaa jatkuvaa kysymystulvaa aiheisiin, mitä itse on ollut räätälöimässä.
– Tämä välikysymys oli tarkoitettu hätähuudoksi ja sellaiseksihan se on aivan pakko todeta. Onneksi pian on joulu, joka on antamisen juhlaa. Ei muuta kuin toivelistaa postilaatikkoon. Siitä se iloksi muuttuu. Tuntematonta sotilasta lainatakseni: ”Älä menetä toivorikkauttas millän taval. Kyl rätei ja lumpui piissa!” Kiitos.

PS ARKISTO
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Anne Rintamäki vastuunkanto hyvinvointialueet kustannustehokkuus rahoitus palvelut Puoluekannatus soteuudistus Terveydenhuolto perussuomalaiset hallitus Välikysymys Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juuson omalääkärimalli toteutumassa jo hallituskauden aikana – parantaa hoidon saatavuutta ja nostaa potilastyytyväisyyttä
Tulossa oleva omalääkärimalli tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että tietyn alueen väestö jaetaan osiin, joista jokaiselle nimetään oma lääkäri alueen terveysasemalta.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso: Hyvinvointialueiden vuokratyövoiman käyttöä tulee rajoittaa – mallia voisi hakea Ruotsista
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso on huolestunut hyvinvointialueiden vuokratyövoiman hankintaan käyttämien summien kasvusta. Vuokratyövoiman tarve ja kalleus on ollut ongelma myös Ruotsissa ja Norjassa jo pitkään. Juuso ehdottaa, että mallia tilanteen ratkaisemiseksi voisi hakea esimerkiksi Ruotsista, jossa sairaanhoitopiirien vuokratyövoima on tiukasti säänneltyä uuden kansallisen sopimuksen myötä, joka tuli voimaan vuoden 2024 alusta.

Keskustan riveistä perussuomalaisiin siirtynyt Pekka Aittakumpu: ”Perussuomalaiset on Suomen rohkein puolue”
Keskustan eduskuntaryhmästä perussuomalaisiin siirtynyt kansanedustaja Pekka Aittakumpu haluaa elää Suomessa, jossa nuorilla riittää uskoa tulevaisuuteen ja rohkeutta perustaa perheitä ja synnyttää lapsia. Aittakummun mielestä perussuomalaiset toimii ainoana uskottavana vastavoimana perhearvoja murentaville vasemmalta tuleville ideologioille, mitä muut puolueet eivät halua tai pysty tekemään.

Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä

Keskusta lapioisi yhä lisää rahaa kehitysapuun – Antikainen: ”Ei meidän vahtivuorollamme”
Eilisessä eduskuntakeskustelussa keskusta kritisoi hallituksen päätöstä leikata kehitysapua 1,2 miljardilla eurolla tämän hallituskauden aikana. Keskustan mielestä kehitysavun määrää tulisi päinvastoin lisätä.

Valtiovarainministeri Purra kyselytunnilla: Keskustan kannattaa tarkistaa verolinjaansa eikä ehdottaa enemmän veroja
Keskusta arvosteli hallitusta arvonlisäveron korottamisesta, vaikka sama sopeutuskeino löytyy puolueen omasta työkalupakista - muiden veronkorotushaaveiden lisäksi.
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää