

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Panostuksia peruskoulutukseen, ei pakkoruotsia ylioppilaskirjoituksiin
Perussuomalaiset tenttasivat opetusministeri opetusministeri Li Anderssonia koulutuksen haasteista.
Eduskunnan viime viikkoa hallitsi ensi vuoden budjetin lähetekeskustelu. Opetusministeri Li Andersson (vas.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoivat torstain täysistunnossa ministeriönsä ensi vuoden suunnitelmista.
Oppivelvollisuusiän nosto ei ratkaise ongelmia
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso ilmaisi huolensa matemaattisten aineiden osaamisen laskemisesta. Juuso muistutti myös, että lukuisat opetusalan ammattilaiset ovat kritisoineet oppivelvollisuusiän nostoa 18 vuoteen.
– Oletteko huomioineet sen, että yksilöllisen tuen tarve toisen asteen opetuksessa tulee kasvamaan valtavasti, koska perusopetuksesta tulee oppilaita, joiden perustaidot eivät riitä toisen asteen koulutukseen?
Kiusaajan vaihdettava koulua
Sanna Antikainen muistutti, että koulutusjärjestelmän kaikilla tasoilla tulee panostaa oppilaiden ja opettajien hyvinvointiin. Antikainen kysyi, mitä opetusministeri aikoo tehdä kiusaamisen kitkemiseksi ja pitääkö hänen mielestä kiusaajan vaihtaa koulua?
–Aioin kutsua kaikki eduskunnassa istuvat puolueet keskusteluun, jossa voimme asiantuntijoiden kanssa pohtia, millä keinoilla ja minkä tyyppisillä toimintamalleilla me haluamme yhdessä edistää koulukiusaamisen vastaista työtä, Andersson vastasi.
Pakkoruotsi palaamassa kirjoituksiin
Juha Mäenpää kysyi ministeriltä hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan hallitus asettaa tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamisen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksessa.
– Ruotsin kielen opiskeleminen ei ole tasa-arvoista, sillä suomenkieliset asuvat pääosin kunnissa, joissa ei ruotsia puhuta lainkaan. Heidän, jotka puhuvat ruotsia pääsääntöisesti, kunnissaan tai lähiseudulla on valtavasti suomenkielisiä, Mäenpää perusteli.
Anderssonin mukaan hallitus aikoo ensiksi arvioida mitkä ovat muutoksen vaikutukset koulutukselliseen tasa-arvoon, vaikka myönsikin että hallituksella on jo selkeä tahtotilan asian suhteen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- oppivelvollisuus opetusministeri Kaisa Juuso Koulukiusaaminen Sanna Antikainen Juha Mäenpää Li Andersson perussuomalaiset pakkoruotsi koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ritva Elomaa koulukiusaamisesta: “Lapset ja nuoret on opetettava huomioimaan toiset ja ymmärtämään tekojensa seurauksia”

Koponen koulumaailman ongelmista: ”Puheet riittää, nyt tarvitaan tekoja”

Eduskunnassa koskettava keskustelu koulukiusaamisen ehkäisemisestä: ”Mikään menestys ei noita karmeita muistoja poista, ei edes kansanedustajaksi pääseminen”

Perussuomalaiset: Amislaiset eivät voi opiskella “etänä” – opetukseen saatava lisäresursseja

Elomaa: Koulukiusaaminen ei ole loppunut tänäkään syksynä

Koululaisten osaamistaso laskee – Purra: On syytä palata joissakin asioissa taaksepäin

Perussuomalaisten mielestä Suomessa tulee edellyttää suomen kielen osaamista

Punavihreä hallitus laajentaa oppivelvollisuutta kalliilla ja toimimattomalla uudistuksella- ei ratkaise asiantuntijoiden mukaan ongelmia

Perussuomalaiset vaatii pakkoruotsista luopumista – ehdoton ja aukoton ruotsin pakollisuus ei vastaa suomenkielisten tarpeita
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää