Perussuomalaiset jakavat huolen hallituksen kuntarakenneuudistuksen etenemisestä pakkoliitoksiin. Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmä on harkinnut jättävänsä aiheesta välikysymyksen tulevien valtiopäivien käynnistyttyä.
– Olemme osaltamme valmiit koko opposition yhteistyöhön asiassa. Katsomme, että tapa, jolla hallitus vie eteenpäin merkittävää, kaikkia maamme kansalaisia koskettavaa hanketta, ei ole vakuuttava eikä se tule johtamaan kestävään lopputulokseen, kansanedustaja Pentti Kettunen huomauttaa.
– Hallitus lähti väärille urille jo päättäessään yhdistää kunta- ja sote-uudistuksen. Ensiksi mainitun varjolla pyrittiin viemään jälkimmäistä haluttuun suuntaan, mikä pian osoittautui huonoksi ajatukseksi. Sen sijaan, että hallitus olisi tässä vaiheessa myöntänyt virheensä ja aloittanut työn uudelta pohjalta, perustettiin Orpo-Backman-työryhmä pelastamaan menetetyt kasvot. Työryhmän työn tuloksia esiteltiin ratkaisuna, mutta tosiasiassa ongelma vain paheni. Opposition yhteistyötarjouksille viitattiin kintaalla, kuten on tehty alusta saakka.
Hallitus on vakuutellut, ettei se aja kuntien pakkoliitoksia, vaikka vaaleja edeltävien puheiden perusteella hallituspuolueet eivät ole seisoneen asian takana yhtenä rintamana.
– Hiljattain ministeri Henna Virkkunen kuitenkin paljasti kymmenen seutua, joille pakkoliitoksia todennäköisesti on tulossa, ja kertoi, että kuntalaisten mielipidettä asiaan tullaan kysymään kansanäänestyksellä. Kansanäänestys ei kuitenkaan muuta mihinkään sitä tosiasiaa, että pakkoliitosten ei pitänyt missään vaiheessa olla vaihtoehto, ja nyt ne sitä ovat, Kettunen jyrähtää.
– Perussuomalaisten mielestä hallitus on epäonnistunut yhdessä päähankkeistaan, kunta- ja sote-uudistuksessa, ja kieltäytyessään myöntämästä asiaa se on valmis sortumaan jopa pakkokeinoihin.
Kuntauudistukseen liittyvät peruskysymykset ovat perustuslain kannalta ongelmallisia, minkä useat asiantuntijatkin ovat nostaneet esiin. Kuntien itsemääräämisoikeuteen ollaan puuttumassa kovalla kädellä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää myös kyseenalaisena sitä, että kuntauudistusta pusketaan eteenpäin, vaikka kuntien ja valtion tehtävänjaon selvittäminen on vielä pahasti kesken.
– Katsomme, että näin keskeisen asian tulisi olla loppuun käsitelty ennen kuin kuntien on saatettava päätökseen yhdistymisselvitykset, Kettunen painottaa.