Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Perussuomalaiset: Oppositio tekee jälleen välikysymyksen omasta epäonnistumisestaan

23.04.2024 |15:12

Tiistain välikysymyskeskustelussa perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron piti kansanedustaja Pia Sillanpää. Hän ihmettelee puheessaan opposition välikysymysten sarjaa.

– Nykyisellä eduskunnalla on takanaan työtä nyt reilu vuosi, ja hämmästyttävää on se, että oppositio on lähinnä tehnyt välikysymyksiä omista epäonnistumisistaan aiemmilla hallituskausilla. Tämä välikysymys näyttää olevan vain jatkoa samaan sarjaan.

Kansanedustaja Pia Sillanpää muistuttaa maan nykytilanteen taustasta:

– Palataan hieman ajassa taaksepäin ja toukokuuhun 2019, jolloin oli käynnissä hallitusneuvottelut. Silloinen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, ettei hänen kasaamansa hallitus aio leikata menoja. Suora lainaus häneltä kuuluu näin: ”Meidän ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään menoja. Hallitus voi käyttää merkittävästi lisää rahaa sekä pysyviin menolisäyksiin että investointiluontoisiin menoihin.”

– Haluan kiittää demareita suoraselkäisyydestä. Te tosiaan piditte kiinni siitä, mitä lupasitte: ette leikanneet menoja ja käytitte merkittävästi lisää rahaa. Kaikki muistavat lauseen: rahaa on. Ja tänään te olette täällä ihmettelemässä, miksi nykyisiä palveluita ei ole enää varaa ylläpitää.

Henkilöstövaje sotepalveluiden uhkana

Taloustilanteen lisäksi sotepalveluita on uhannut jo pitkään merkittävä henkilöstövaje, kertoo Sillanpää.

– Väestö ikääntyy, ja me etsimme koko ajan keinoja, miten järjestää palveluita ihmisille nykyisten resurssien puitteissa. Ei tämä helppoa ole, saati mukavaa. Otetaan esimerkiksi hoitajamitoituksen laskeminen ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoivassa 0,65 hoitajasta 0,6 hoitajaan. Avaan teille vähän, mitä tämä tarkoittaa.

– Jos meillä on yksikkö, jossa on 20 potilaspaikkaa, meillä tulisi nykyisellä hoitajamitoituksella olla siellä 13 hoitajaa. Jos yksikköön saadaan rekrytoitua vain 12 hoitajaa, meille jää kaksi tyhjää vuodepaikkaa. Kun mitoitusta lasketaan, nuo kaksi vuodepaikkaa voidaan ottaa käyttöön sen sijaan, että kaksi potilasta jää kokonaan ilman hoivaa.

– Työvoimapula on hoitajamitoituksen suurin haaste, ja me tarvitsemme kipeästi lisää hoitajia hoitoalalle. Siksi hallitusohjelmaan kirjattu Hyvän työn ohjelma selvittää ja etsii ratkaisuja, miten sotealan pito- ja vetovoimaa voidaan parantaa. Kun me saamme ratkaistua näitä asioita ja työntekijät voivat hyvin töissä, perehdytys on hoidettu asiallisesti ja työilmapiiri on hyvä, saadaan hoidon tasoa myös parannettua.

Ei ole arvokkaampaa työtä kuin hoitotyö

Sillanpää on itse kätilönä alun perin hoitoalan ihmisiä. Hän haluaakin kiittää entisiä kollegoitaan, jotka työskentelevät vuorokauden jokaisena tuntina.

– He valitsevat joka ikinen päivä pitää huolta meistä ja meidän läheisistämme ja tekevät kaikkensa, että me suomalaiset saamme laadukasta hoitoa.

– Hoitoala on parasta mitä tiedän. Ei ole parempaa ja arvokkaampaa työtä kuin pitää toisesta ihmisestä huolta. Itse olin ajatellut tehdä kätilön työtä lopun elämääni, mutta viime hallituskauden aikana tuli pakottava tarve lähteä mukaan politiikkaan pelastamaan meidän terveydenhuoltojärjestelmäämme, vaikka olisin mieluummin jäänyt tekemään kolmivuorotyötä synnytyssaliin.

Oppositio on vapaan kasvatuksen tuote

Jos oppositiolla olisi aitoa halua korjata tilanne, se keskittyisi etsimään ratkaisuja, Sillanpää moittii.

– Mutta oppositio on kuin vapaan kasvatuksen tulos. Tuolta se näyttää, kun ei osata sanoa tuhlaamiselle ei.

– Ainoa, mitä saitte aikaiseksi viime hallituskauden soteuudistuksen myötä, oli yksi taso lisää päätöksentekoon ja lisää rahaa poliitikoille. Senkin rahan olisi voinut keskittää sotepalveluihin. Mutta ei nyt auta itkut markkinoilla. On tehtävä se, minkä voimme, eli karsia toissijaisista asioista, jotta peruspalveluita voidaan ylläpitää.

Ja kun perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin suunnitellaan muutoksia, muistuttaa Sillanpää siitä, mikä on tärkeää.

– On tärkeää, että yöpäivystyksiin hakeudutaan vain silloin, kun on kyse kiireellisestä tai henkeä uhkaavasta tilanteesta. Palveluita tulisikin ohjata hyvinvointialueilla entistä enemmän siihen, että kiirevastaanottoja järjestettäisiin myös iltaisin ja viikonloppuisin.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää