LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Oppositio tekee jälleen välikysymyksen omasta epäonnistumisestaan
Tiistain välikysymyskeskustelussa perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron piti kansanedustaja Pia Sillanpää. Hän ihmettelee puheessaan opposition välikysymysten sarjaa.
– Nykyisellä eduskunnalla on takanaan työtä nyt reilu vuosi, ja hämmästyttävää on se, että oppositio on lähinnä tehnyt välikysymyksiä omista epäonnistumisistaan aiemmilla hallituskausilla. Tämä välikysymys näyttää olevan vain jatkoa samaan sarjaan.
Kansanedustaja Pia Sillanpää muistuttaa maan nykytilanteen taustasta:
– Palataan hieman ajassa taaksepäin ja toukokuuhun 2019, jolloin oli käynnissä hallitusneuvottelut. Silloinen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, ettei hänen kasaamansa hallitus aio leikata menoja. Suora lainaus häneltä kuuluu näin: ”Meidän ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään menoja. Hallitus voi käyttää merkittävästi lisää rahaa sekä pysyviin menolisäyksiin että investointiluontoisiin menoihin.”
– Haluan kiittää demareita suoraselkäisyydestä. Te tosiaan piditte kiinni siitä, mitä lupasitte: ette leikanneet menoja ja käytitte merkittävästi lisää rahaa. Kaikki muistavat lauseen: rahaa on. Ja tänään te olette täällä ihmettelemässä, miksi nykyisiä palveluita ei ole enää varaa ylläpitää.
Henkilöstövaje sotepalveluiden uhkana
Taloustilanteen lisäksi sotepalveluita on uhannut jo pitkään merkittävä henkilöstövaje, kertoo Sillanpää.
– Väestö ikääntyy, ja me etsimme koko ajan keinoja, miten järjestää palveluita ihmisille nykyisten resurssien puitteissa. Ei tämä helppoa ole, saati mukavaa. Otetaan esimerkiksi hoitajamitoituksen laskeminen ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoivassa 0,65 hoitajasta 0,6 hoitajaan. Avaan teille vähän, mitä tämä tarkoittaa.
– Jos meillä on yksikkö, jossa on 20 potilaspaikkaa, meillä tulisi nykyisellä hoitajamitoituksella olla siellä 13 hoitajaa. Jos yksikköön saadaan rekrytoitua vain 12 hoitajaa, meille jää kaksi tyhjää vuodepaikkaa. Kun mitoitusta lasketaan, nuo kaksi vuodepaikkaa voidaan ottaa käyttöön sen sijaan, että kaksi potilasta jää kokonaan ilman hoivaa.
– Työvoimapula on hoitajamitoituksen suurin haaste, ja me tarvitsemme kipeästi lisää hoitajia hoitoalalle. Siksi hallitusohjelmaan kirjattu Hyvän työn ohjelma selvittää ja etsii ratkaisuja, miten sotealan pito- ja vetovoimaa voidaan parantaa. Kun me saamme ratkaistua näitä asioita ja työntekijät voivat hyvin töissä, perehdytys on hoidettu asiallisesti ja työilmapiiri on hyvä, saadaan hoidon tasoa myös parannettua.
Ei ole arvokkaampaa työtä kuin hoitotyö
Sillanpää on itse kätilönä alun perin hoitoalan ihmisiä. Hän haluaakin kiittää entisiä kollegoitaan, jotka työskentelevät vuorokauden jokaisena tuntina.
– He valitsevat joka ikinen päivä pitää huolta meistä ja meidän läheisistämme ja tekevät kaikkensa, että me suomalaiset saamme laadukasta hoitoa.
– Hoitoala on parasta mitä tiedän. Ei ole parempaa ja arvokkaampaa työtä kuin pitää toisesta ihmisestä huolta. Itse olin ajatellut tehdä kätilön työtä lopun elämääni, mutta viime hallituskauden aikana tuli pakottava tarve lähteä mukaan politiikkaan pelastamaan meidän terveydenhuoltojärjestelmäämme, vaikka olisin mieluummin jäänyt tekemään kolmivuorotyötä synnytyssaliin.
Oppositio on vapaan kasvatuksen tuote
Jos oppositiolla olisi aitoa halua korjata tilanne, se keskittyisi etsimään ratkaisuja, Sillanpää moittii.
– Mutta oppositio on kuin vapaan kasvatuksen tulos. Tuolta se näyttää, kun ei osata sanoa tuhlaamiselle ei.
– Ainoa, mitä saitte aikaiseksi viime hallituskauden soteuudistuksen myötä, oli yksi taso lisää päätöksentekoon ja lisää rahaa poliitikoille. Senkin rahan olisi voinut keskittää sotepalveluihin. Mutta ei nyt auta itkut markkinoilla. On tehtävä se, minkä voimme, eli karsia toissijaisista asioista, jotta peruspalveluita voidaan ylläpitää.
Ja kun perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin suunnitellaan muutoksia, muistuttaa Sillanpää siitä, mikä on tärkeää.
– On tärkeää, että yöpäivystyksiin hakeudutaan vain silloin, kun on kyse kiireellisestä tai henkeä uhkaavasta tilanteesta. Palveluita tulisikin ohjata hyvinvointialueilla entistä enemmän siihen, että kiirevastaanottoja järjestettäisiin myös iltaisin ja viikonloppuisin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perusterveydenhuolto Pia Sillanpää sotepalvelut välikysymyskeskustelu väestön ikääntyminen henkilöstövaje hoitajamitoitus hoitoala oppositio Hallitusohjelma Antti Rinne Välikysymys Työvoimapula
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kansanedustaja Rami Lehtinen ihmettelee keskustan välikysymystä: “Keskusta syyttää nykyistä hallitusta omista päätöksistään”
Synnytyssairaalaverkko säilyy ennallaan – “Vahva signaali suomalaisille: nyt on oikea aika perustaa perhe”
Marinin hallitus jätti seuraajalleen perinnöksi valtavat velat – valtion budjetista ensi vuonna 3,2 miljardia pelkästään velan korkomenoihin
Hoitajamitoituksen siirtymäaikaa jatkettava hoitajapulasta johtuen – “Hoitajamitoituksen nosto ei ratkaise sitä tosiasiaa, että meillä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi hoitoalan henkilökuntaa”
Länsi-Uudenmaan aluehallituksen jäsen Arja Juvonen: Lohjan synnytyssairaalan sulkeminen on virhe
Teemu Keskisarjan kolumni: Kaikkien aikojen kustannustehokkain sosiaalityöntekijä
Juvonen: Hallitus kohdentaa 10 miljoonaa euroa vuosittain sairaanhoitajien ja erityisopettajien täydennyskoulutukseen
Perussuomalaiset: Hallituksen työn ja kasvun linja nostaa Suomea
Purra: Hallituksen talouspolitiikka on vastuullista, realistista ja uskottavaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää