Joakim Vigelius miestenpäivänä miesvihasta: ’’Miehenä mies ei koskaan kelpaa’’
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kansainvälisenä miestenpäivänä 19. marraskuuta kantaa miesvihaan.
Kansanedustaja Miko Bergbomin mukaan PS-nuorisosuosion takana on erityisesti kaksi isoa yhteiskunnallista ilmiötä, joiden seurauksia nuoret ovat saaneet kokea omakohtaisesti: Suomessa harjoitetun maahanmuuttopolitiikan ja ilmastopolitiikan yhteiskunnalliset vaikutukset. Bergbom huomauttaa, että nuoret kohtaavat omassa elämässään täysin erilaisen todellisuuden kuin Kallion kuppilassa iltaa viettävä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Viime vuosina tehtyjen useiden mielipidemittausten perusteella perussuomalaisista on tullut nuorison ykköspuolue Suomessa. Esimerkiksi viime eduskuntavaalien alla, keväällä 2023 perussuomalaiset oli suosituin puolue nuorten vaaleissa. Huomionarvoista myös on, että esimerkiksi Tiktokia käyttävistä nuorista lähes kolmannes äänestäisi perussuomalaisia, siinä missä kokoomusta äänestäisi vain joka kymmenes.
Miten perussuomalaisista on tullut – lähes vaivihkaa – nuorison ykköspuolue Suomessa, ja vieläpä niin, että perussuomalaiset on onnistunut säilyttämään tämän aseman nuorten keskuudessa? Kysymykseen vastaa ensiksi kansanedustaja Miko Bergbom. Hän puhui tänään keskiviikkona Vantaan Perussuomalaisten järjestämällä PS-foorumilla Vantaan kaupungintalolla.
Bergbom on seurannut läheltä perussuomalaisten nousua johtavaksi nuorisopuolueeksi, sillä hän on entinen perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja.
Bergbom nostaa esille, kaksi merkittävää havaintoa jotka hän teki kiertäessään aiemmin ympäri Suomea muiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajien kanssa eri paneelitilaisuuksissa. Bergbom toteaa, että ensinnäkin perussuomalaiset erottuu edukseen muista puolueista.
– Jos näitä paneeleja olisi aikoinaan katsonut tavallinen, puoluepolitiikkaan perehtymätön nuori, niin hän ei olisi tiennyt, mikä erottaa esimerkiksi keskustanuoria kokoomusnuorista tai vihreistä nuorista. Kaikki tilaisuudet olivat käytännössä teemalla perussuomalaiset vastaan muut. Muilla puolueilla oli lähes täysin samanlainen lähestymiskulma kaikkiin keskeisiin politiikan kysymyksiin, kuten maahanmuuttoon, ilmastopolitiikkaan ja niin edelleen. Tämä on ehkä yksi tekijä. Eli perussuomalaiset on aidosti ja oikeasti ainoa vaihtoehto nuorille monissa teemoissa.
Bergbomin mukaan toinen selittävä tekijä PS-nuorisosuosiolle on se, että nuoret usein kohtaavat konkreettisesti monet yhteiskunnan ikävistä ilmiöistä, kuten esimerkiksi maahanmuuton nurjan puolen katujengien osalta.
– Nuoret kohtaavat maahanmuuton lieveilmiöt ensimmäisenä. Maahanmuuton haittoja ei kohtaa Kallion kuppilassa iltaa viettävä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja, vaan todellisuuden kohtaa se suomalainen nuori, joka on tulossa illanvietosta ja menossa kotiin, ja yhtäkkiä häneltä ryöstetään merkkivaatteet päältä.
– Hän, nuori, on se, joka kohtaa ensimmäisenä maahanmuuton todellisuuden ja tämä on yksi selittävä tekijä perussuomalaisten suosiolle. Nuoret tietävät, mitä todellisuus on kaduilla. Ja he näkevät sen yhteiskunnallisen kehityksen, mihin Suomessa harjoitettu maahanmuuttopolitiikka on johtanut.
Bergbom arvioi, että toisaalta myös moni – etenkin maaseudulla asuva nuori – on saattanut omassa elämässään ottaa osumaa ylikunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta, ja se on saanut ajattelemaan.
– Maaseudulla, jossa katujengit eivät ehkä ole akuutein ongelma, niin siellä maaseudun nuoret näkevät, mitä ilmastopolitiikka tarkoittaa heidän taloudelleen. Mitä tarkoittaa esimerkiksi se, kun nuoren pitäisi päästä kesätöihin, tai opiskelujen jälkeen töihin toiselle paikkakunnalle kymmenien kilometrien päähän? Nuorelle saatetaan sanoa, että hänen pitäisi ostaa sähköauto, tai muuten on ympäristörikollinen. Koita siinä sitten pienillä tuloilla – kun olet juuri saanut työpaikan – ostaa sähköautoja jotka maksavat usein vähintään 40 000 euroa. Siinä ollaan jo aika mahdottomassa tilanteessa.
Bergbomin kansanedustajakollegat Joakim Vigelius ja Onni Rostila kertovat omia näkemyksiään PS-nuorisokannatuksen syistä.
Rostila näkee, että yksinkertaisesti tämän päivän nuoret ovat medialukutaitoisempia kuin vanhemmat ikäpolvet.
– Tässä ajassa on meneillään tietynlainen median murros ja uudenlaisen median kuluttamisen trendi. Mitä tulee politiikkaan ja uutisiin, niin nuoremmat ikäpolvet osaavat itsekin jo etsiä tietoa eivätkä he luota ainoastaan niin sanotun valtamedian lusikalla syöttämään tarinaan.
Vigelius arvioi, että hiipumassa oleva, vasemmistovetoinen woke-kulttuuri näkyy myös vastareaktiona siten, että nuoriso siirtyy laajoin joukoin perussuomalaisten kannattajiksi.
Vigelius itse kutsuu wokea moderniksi riita-aatteeksi.
– Woke on väkinäistä loukkaantumista ja kaikelle herkistymistä, sellainen jatkuvan riidan hakemisen ja mukaherkistymisen aate. Se näkyy jo peruskouluissakin. Siinä on kaikki nämä intersektionaaliset feminismit, de-kolonialismit, antirasismi, black lives matter ja muut ylilyönnit.
– Woke on tullut ihmisten kasvoille viime vuosien aikana. Ensin yliopistoihin, sitten mediaan, hiljalleen yleiseen keskusteluun ja lopulta myös nuorten ja lasten elämänpiiriin. On käynyt niin, että he eivät uskalla enää kavereittensa kanssa puhua riitaisemmista asioista siksi, että joku voi loukkaantua verisesti ja yhtäkkiä pitää olla pyytelemässä anteeksi. Nähdäkseni tämä herättelee nuoria ajattelemaan omilla aivoillaan, että hei, ollaanko herkistytty vähän liikaa tässä ajassa? Pitäisikö puhua vähän rohkeammin? Pitäisikö meidän uskaltaa olla joskus eri mieltäkin jostain, eikä olla vain samanmielisiä loukkaantujia? Vigelius sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kansainvälisenä miestenpäivänä 19. marraskuuta kantaa miesvihaan.
Tampereen Perussuomalaiset on valinnut perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Joakim Vigeliuksen pormestariehdokkaakseen. Vigelius kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että kokoomus on tehnyt Tampereella virheitä ja muodostanut epäpyhän allianssin SDP:n, vihreiden ja jopa vasemmistoliiton kanssa. Vigelius lupaa olla vastavoima nykyiselle kaupunkipolitiikalle.
Tuoreessa vaihtoehtobudjetissaan SDP tahtoo rajusti paisuttaa julkisia menoja. Demarit verottaisi suomalaisia yli 300 miljoonalla eurolla hallitusta enemmän, korottaisi polttoaineiden jakeluvelvoitetta, tarjoaisi laittomasti maassa oleville parempia terveyspalveluita ja edistäisi maahanmuuttoa. Talouskasvun avaimia demarien vaihtoehdosta ei ole löydettävissä.
Kansanedustaja Miko Bergbom tyrmää SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppuraisen yhteisvelka-avauksen koskien puolustusmenojen rahoittamista.
Opposition vaihtoehtobudjetit ovat kaikki julki ja tulevat keskiviikkona eduskunnan käsittelyyn.
Perussuomalainen Nuoriso pitää keskustan pyrkimyksiä esittäytyä maahanmuuttokriittisenä puolueena surkuhupaisana. Antti Kaikkosen syyskuinen “emme rikollisia, emme pummeja tänne kaipaa” -kommentti tulkittiin mediassa suunnanmuutoksena, mutta viimeaikainen venkoilu paljasti keskustan todelliset karvat.
Viikon suosituimmat
Helsinkiläisen yläasteen äidinkielentunnilla lapsille tarjotaan luettavaksi kirjaa, jossa opetetaan imemisvinkkejä, liukuvoiteen käyttöä ja yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten esineitä työnnetään kehon aukkoihin. Pornomateriaalia sisältävän kirjan käytöstä opetuksessa ei ole tiedotettu etukäteen oppilaiden vanhemmille.
Vähitellen pitäisi myöntää, että ääliöliberalismi, joka halusi nostaa kaiken keskiöön yksilön ja tämän tunteet ja oikeudet ja antoi velvollisuuden taata nämä jollekin ”rakenteelle”, meni totaalisesti metsään, kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomessa havahduttiin jokin aika sitten, että huomattava osa joistakin koululaisryhmistä oli käytännössä lukutaidottomia. Ruotsissa ollaan jo pidemmällä, sillä lukutaidottomuus on ehtinyt yliopistoihin asti. Jokainen voi omassa mielessään pohtia, mitä tästä seuraa.
Kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mia Puolimatka on liittynyt perussuomalaisten valtuustoryhmään Jyväskylässä.
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Kansanedustaja Teemu Keskisarja moittii suomalaisen kunnallishallinnon paisunutta byrokratiaa ja läksyttää kuntapäättäjiä velkarahan tuhlaamisesta ”itse keksittyihin turhakkeisiin”. – Näin se ei voi mennä. Jopa kaikkivoipa heppu nimeltä yhteiskunta on lyyhistymässä mahdottoman taakkansa alle, Keskisarja sanoo.