LEHTIKUVA
Perussuomalaiset olivat jälleen oikeassa, nyt jo hallituskin haluaa eroon koronapassista – Tavio: ”Koronapassi oli fiasko”
Hallituksen lausuntokierrokselta äskettäin palanneessa esityksessä ehdotetaan useista korona-ajan tartuntatautilain väliaikaisista muutoksista, kuten koronapassista ja koronavilkusta luopumista. Perussuomalaiset on vastustanut koronapassia alusta saakka, sen sijaan kokoomukselle ja päähallituspuolue demareille hyödytön passittaminen oli täysin käypä vaihtoehto vielä muutama kuukausi sitten.
Hallitus tiedotti huhtikuun lopussa esittävänsä luopumista useista korona-ajan tartuntatautilain väliaikaisista muutoksista. Esityksen mukaan voimaan jäisivät lähinnä yleiset hygieniavelvoitteet sekä mahdollisuus asettaa rajoituksia epidemiatilanteen niin vaatiessa.
Luonnos hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta on juuri ollut lausuntokierroksella, joka päättyi vapun jälkeen 2. toukokuuta.
Myös koronavilkkua tuupataan luiskaan
Heinäkuun 1. päivänä voimaan tuleviksi tarkoitetut lakimuutokset tarkoittavat toteutuessaan muun muassa sitä, että koronavilkku ja koronapassi työnnetään luiskaan.
Lakimuutoksen myötä koronapassia ei siten olisi enää mahdollista käyttää koronarajoitusten vaihtoehtona, jos rajoituksiin jouduttaisiin tulevaisuudessa turvautumaan. Suomessa myönnetään kuitenkin edelleen EU:n digitaalisia koronatodistuksia, joita voidaan tarvita matkustukseen EU:ssa ja useissa maissa sen ulkopuolella. Jokainen jäsenmaa määrittelee omassa lainsäädännössään, kuinka EU:n koronatodistusta kansallisesti hyödynnetään ja edellytetäänkö maahan saapuvilta voimassa olevaa koronatodistusta.
Myös koronavilkusta luovutaan, koska omikron-muunnoksen myötä koronavirus leviää niin laajasti, ettei sitä pystytä enää jäljittämään. Suurin osa koronan sairastavista ei myöskään enää saa virallisesta testitulosta eikä siten terveydenhuollon antamaa avauskoodia koronavilkkua varten. Koronavilkkua koskevat lait ovat voimassa 30.kesäkuuta 2022 saakka, mutta niitä ei jatketa siitä eteenpäin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi jo tammikuussa, ettei se kannata koronapassin palauttamista käyttöön, koska rokotteet eivät merkittävästi estä tartuntoja. THL:n mukaan koronapassista ei käytännössä ole olemassa mitään versiota, joka olisi enää nykytilanteessa käyttökelpoinen.
Perussuomalaiset äänesti vastaan eduskunnassa
Koronapassiksi on kutsuttu asiakirjaa, yleensä sähköisessä muodossa olevaa asiakirjaa, joka todistaa asiakirjan haltijan joko saaneen tartuntatautilaissa säädetyn mukaisen täyden rokotussarjan tai antaneen negatiivisen koronatestituloksen enintään 72 tuntia aiemmin taikka sairastaneen koronataudin.
Koronapassi tuli voimaan viime lokakuussa eduskunnan päätettyä asiasta. Perussuomalaiset on vastustanut koronapassia alusta saakka ja perussuomalaiset myös äänestivät eduskunnassa koronapassin hylkäämisen puolesta. Käytännössä koronapassi oli ohjaamista kohti rokotepakkoa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne huomautti jo syksyllä, että koronapassi kajoaa kansalaisten perusoikeuksiin, vaikka siihen ei ole välttämätöntä tarvetta.
Ranne perusteli kielteistä kantaa niin, että passista ei ole käytännössä hyötyä, koska passi ei lisää terveysturvallisuutta, sillä ei ole varmuutta siitä, kuinka paljon rokotetut ja sairastaneet levittävät tautia, ja passin oli mahdollista saada myös ihminen, joka levittää tautia, joten passi oli omiaan levittämään valheellista turvallisuuden tunnetta.
Demareille passittaminen maistui vielä helmikuussa
Perussuomalaiset on saanut kielteisen koronapassikantansa takia paljon ryöpytystä pitkin matkaa. Vastaan hangoittelevien passittajien äänet alkoivat hiljentyä vähitellen vasta sen jälkeen, kun THL tammikuussa veti tukensa pois koronapassilta.
Huolimatta siitä, että passista ei ole käytännössä hyötyä, kokoomukselle ja päähallituspuolue demareille passittaminen sen sijaan oli täysin käypä ja mieluisa vaihtoehto vielä helmikuun alussa, siis vielä THL:n koronapassista luopumista tukevien perustelujen jälkeen.
Esimerkiksi demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin lausui helmikuun alussa, että passia ei kannattaisi heittää romukoppaan, sillä ”tautitilanne voi muuttua”.
Hallituksella anteeksipyynnön paikka
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo suoraan , että koronapassi oli fiasko.
– Mitään näyttöä sen toimivuudesta ei ollut, kuten perussuomalaiset sanoivat alusta asti. Hallitus olisi anteeksipyynnön velkaa kansalaisilta. Myös THL:n ja HUS:n asiantuntijoilla olisi peiliin katsomisen paikka.
THL:n koronapassinäkemykset ovatkin vaihdelleet matkan varrella. Vielä marraskuussa THL esitti, että hoitajilta voitaisiin edellyttää koronapassia niin, että työantaja voisi koronapassin avulla varmistaa hoitohenkilöstön rokotussuojan.
Perussuomalaiset on kannustanut ihmisiä vapaaehtoiseen rokottautumiseen, mutta vastustanut pakkotoimia, muun muassa siksi, että pakottaminen jakaa kansaa.
– Toivottavasti jälkipolvet osaavat tutkia objektiivisesti, miksi hyvin kevyin tieteellisin perustein ryhdyttiin syrjintään asettamalla rokottamattomat ja rokotetut eriarvoiseen asemaan, Tavio sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- omikron koronapassi Koronavilkku matkustaminen THL rokotepakko tartuntatautilaki rokotukset Antti Lindtman Ville Tavio Lulu Ranne perussuomalaiset SDP hallitus Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
THL samaa mieltä perussuomalaisten kanssa: Ei kannata koronapassia – Marinin hallituksen ministerien reaktio: Syvä hiljaisuus
Pääministeri Marin veivaa edestakaisin koronapassia – oikeustieteilijöiltä ja THL:lta passille täystyrmäys, usko loppui jo oikeusministeriltäkin
Rantanen esittää ravintolarajoituksista, koronapassista ja hoitajien pakkorokotuksista luopumista
Mäenpään lakialoite koronapassin poistamiseksi laista kävi lähetekeskustelussa – lukuisat asiantuntijat esittäneet kritiikkiä koronapassilainsäädäntöön
Itävalta perui rokotepakon – Italia sakottaa rokottamattomia
Suomessa havaittu ylikuolleisuus selvitettävä perusteellisesti – Immonen: “Alhainen syntyvyys ja ylisuuri kuolleisuus ovat kansakunnan väestönkehityksen kannalta erittäin huolestuttavia ilmiöitä”
Reijonen huolissaan rokotteiden mahdollisesta vanhentumisesta: ”On harmillista, jos käyttökelpoisia rokotteita vanhentuu, vaikka niille olisi tarvetta”
Mäenpää oikeuskanslerille: Korona-ajan toimenpiteitä käytävä perusteellisesti läpi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää