

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset oli sote-sovun suurin voittaja
Pitkään odotettu ja monta kertaa yritetty sote-ratkaisu saatiin viimein syntymään kovien neuvottelujen ja vaikean hallituskriisin päätteeksi, josta ei dramaattisia vaiheita puuttunut.
Vaikka valtakunnan media on nyt keskittynyt vääntämään uutista siitä, voittiko neuvotteluissa keskusta vai kokoomus, niin tosiasiassa sote-sovun suurin voittaja oli perussuomalaiset. Syntynyt ratkaisu oli pääpiirteissään hyvin samankaltainen kuin perussuomalaisten kaksi vuotta sitten laatima peruskunta-piirikunta-malli.
– Perussuomalaiset hakivat koko ajan ratkaisua – ei julkisuutta. Minua kyllä massiivisesti harmitti prosessin aikana tietovuodot niin sanotuista ”hallituslähteistä”, perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kirjoittaa plokissaan.
– Päätös on historiallinen. Tätä tahkoa on väännetty vuosikausia. Kyllä se vaan niin oli, että perussuomalaisia tarvittiin tämän ratkaisun synnyttämiseen. Erityiskiitoksen ansaitsee ministeri Hanna Mäntylä. Hän on puskenut asiaa sitkeästi eteenpäin.
“Kiitos kuuluu ministeriryhmälle”
Soini antaa kiitosta myös perussuomalaisten eduskuntaryhmälle. Sote-väännössä Vesa-Matti Saarakkalan ja Toimi Kankaanniemen kanssa mukana ollut kansanedustaja Pirkko Mattila iloitsee siitä, että perussuomalainen peukalonjälki näkyy myös sote-ratkaisussa.
– Suurimman työn sote-ratkaisun eteen teki tietysti ministeriryhmä eli Hanna Mäntylä, Timo Soini, Jari Lindström ja Jussi Niinistö, joille kiitos kuuluu, Mattila sanoo.
Mattila painottaa, että syntynyt sote-ratkaisu on kivijalka, jonka pohjalle on hyvä lähteä rakentamaan käytännön hallintomallia. Mattila jatkaa tätä työtä hallintovaliokunnassa Saarakkalan ja Kari Kulmalan kanssa.
– Hiukan olen hämmästynyt niistä puheista, että tehty ratkaisu on tullut joillekin yllätyksenä. Asiantuntijalausunnoissa ja selvityksissä on todettu, että tällä mallilla saavutetaan toimivimmat ratkaisut hallintomallin rakenteen uudistamiseksi ja parhaiden säästöjen saavuttamiseksi, kertoo Mattila.
“Sodanjälkeisen historian
suurin rakenneuudistus”
Sotea väännettiin jo viime vaalikaudella. Tuolloin mukana oli myös perussuomalaisten silloinen kansanedustaja Reijo Tossavainen, joka on tyytyväinen syntyneeseen ratkaisuun.
Tossavaisen mukaan tavoitteen toteutumista helpotti se, että keskustan näkemys oli lähellä perussuomalaisten vastaavaa. Uudessa mallissa niin sanottuja maakunnallisia himmeleitä tullaan yhdistämään saman organisaation ja demokraattisen hallinnon alle. Osa valtionhallinnon tehtävistä voidaan siirtää suoraan alueellisen päätöksenteon piiriin.
– Aiempi viiden alueen malli oli liian laaja. Maakuntien ihmiset tuntevat omien kuntiensa tarpeet paremmin. Tehty ratkaisu on erittäin merkittävä, sodanjälkeisen historian suurin rakenteellinen muutos Suomessa. Nyt kun perusta on paalutettu, voidaan tästä jatkaa hyvillä mielin eteenpäin, Tossavainen toteaa.
Hyvin merkittävää sote-ratkaisussa on Tossavaisen mielestä se, että nyt kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta maakuntien hoidettavaksi, pienetkin kunnat pystyvät hoitamaan jäljelle jäävät palvelut. Kaikki palvelut tulevat säilymään riittävän lähellä kuntalaisia, kun kuntaliitosten tarve olennaisesti vähenee.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Toimi Kankaanniemi Vesa-Matti Saarakkala Pirkko Mattila Reijo Tossavainen Jari Lindström Hanna Mäntylä Timo Soini Jussi Niinistö
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini hallituskriisistä: ”Tulee päivä, jolloin vedätys on lopetettava”

Hallitus pääsi viimein sote-sopuun (video)

Tossavainen: Soteratkaisu perussuomalaisten tavoitteiden mukainen

Sote-uudistus PS:lle mieluinen – Terho: “Vastaa hyvin tarkkaan sitä, mitä edellisellä vaalikaudella itse esitimme”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
