MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset nosti kannatustaan ja keräsi enemmän ääniä kuin koskaan aiemmin EU-vaaleissa – puoluesihteeri Slunga-Poutsalo: ”Tulos on myrskyvaroitus ajatellen tulevia kuntavaaleja”
Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että perussuomalaisten vaalimenestys oli samalla opetus valtamedialle. – Ei kannattaisi pitää kansalaisia ja äänestäjiä tyhmänä eikä suhtautua ylimielisesti perussuomalaisiin.
Perussuomalaisten keräämä 13,8 prosentin kannatus on puolueen historian paras vaalitulos eurovaaleissa. Nousua edellisiin eurovaaleihin oli yksi prosentti, eli noin 30 000 ääntä enemmän kuin viime kerralla.
Kannatus nousi tasaisesti vaalipäivän ääntenlaskennan edetessä, ja tuloksen valmistuttua perussuomalaiset onnistui säilyttämään molemmat paikat Euroopan parlamentissa.
Perussuomalaisten euroedustajiksi nousivat kansanedustajat Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen. Huhtasaari nousi yhdeksi maan ääniharavista keräten 92 585 ääntä, eli kolmanneksi eniten koko maassa.
Kannatus jakautunut tasaisesti ympäri maata
Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo arvioi, että vaalimenestys kertoo vahvasti perussuomalaisten vakiintumisesta suurten puolueiden joukkoon.
– Kun ehdokkaiden saamia äänimääriä verrataan aikaisempiin vaaleihin, niin kokonaisvaltaisesti äänimäärät nousivat ja perussuomalaisten listan kaikki ehdokkaat keräsivät paljon ääniä. Vaikka kolmas paikka jäi nyt saavuttamatta, niin onhan tämä käsittämättömän hyvä tulos.
Puoluesihteeri arvioi, että etenkin perussuomalaisten ehdokasasettelu EU-vaaleihin oli onnistunut
– Meillä oli hyvä lista, ja Lauran jälkeen ehdokkaiden järjestys olisi voinut olla melkein mikä tahansa. Toisin, kuin muilla puolueilla, meillä ei ollut asettaa ehdolle niin sanottua ”dinosaurusosastoa.”
Slunga-Poutsalo sanoo, että vaalituloksen tarkempi analysointi kertoo myös kannatuksen tasaisesta jakautumisesta ympäri maata, mikä lupaa hyvää myös tulevaisuudessa.
– Seuraavat vaalit ovat kuntavaalit, ja onhan tämä uskomattoman hyvä tulos sitä ajatellen. Jos katsotaan kunnittain vaalitulosta, niin me olemme useissa kunnissa joko toiseksi tai kolmanneksi suurin puolue, eli tulos on myrskyvaroitus vanhoille puolueille.
Pelkällä rahalla ei vaaleja voiteta
Eduskuntavaalien ja eurovaalien välillä oli vain puolitoista kuukautta aikaa. Slunga-Poutsalo kertoo, että molempia vaaleja lähdettiin tekemään jo vuosi sitten melko samanaikaisesti.
Puoluesihteeri paljastaa, että hyvä vaalitulos voidaan saada aikaiseksi hieman pienemmälläkin rahalla, kun asioita tehdään kustannustehokkaasti.
– Lähdimme siitä, että me panostamme samanaikaisesti mainontaan ja puolueen jäsenistön aktiivisuuteen. Puoluetuki riittää aivan mainiosti vaalikampanjan tekemiseen ja toteuttamiseen. Näin voidaan sanoa, sillä jo vuoden 2011 tulos osoitti, että vaaleja ei voiteta pelkällä rahalla. Myös tänä vuonna käydyt eduskuntavaalit osoittivat sen saman asian.
– Muut puolueet keräsivät vaalirahoitusta, eivätkä ne menneet vaaleihin pelkällä puoluetuella kuten me. Kaikille puolueen jäsenille voisin vinkata, että muiden puolueiden rahavirtoja kannattaa tarkastella, Slunga-Poutsalo sanoo.
Median ei kannattaisi pitää äänestäjiä tyhminä
Jälleen kerran valtamedia, erityisesti Helsingin Sanomat ja Yle, pyrkivät vaikuttamaan ihmisten äänestämiseen omilla tempuillaan. Tämä näkyi muun muassa keväällä perussuomalaisten ehdokkaiden sivuuttamisena artikkeleissa, joissa ennakoitiin eniten ääniä kerääviä ehdokkaita.
Perussuomalaiset on kansallismielinen puolue, joka haluaa palauttaa päätösvaltaa EU:sta kansallisvaltioille. Sopivasti juuri ennen eurovaaleja Yle julkaisikin oman propaganda-artikkelinsa, jossa hunajaisin sanankääntein esitellään EU:n suomalaisille tarjoamia etuja. Mainitsematta jutussa jää, että hyviä asioita voidaan saada aikaiseksi myös ilman ylikansallista päätöksentekoa.
– Media kävi omaa kampanjaansa perussuomalaisia vastaan myös epämääräisine Venäjä-väitteineen, kirjoituksilla tuplaehdokkaista sekä dissaamalla muuten, mutta tulokseen sillä ei näyttäisi olleen vaikutusta. Vaalitulos onkin samalla opetus medialle: ei kannattaisi pitää äänestäjiä tyhminä, eikä suhtautua ylimielisesti perussuomalaisiin, Slunga-Poutsalo sanoo.
Median vaalihämmennys jatkui loppuun saakka
Ylen vaalihämmentäminen jatkui vielä eurovaalien tulosillan tv-lähetyksessä, jossa Yle nosti vaalien ”neljäksi suureksi puolueeksi” kokoomuksen, sdp:n, keskustan ja vihreät. Ylen tv-toimittaja Matti Rönkä jopa esitti Jussi Halla-aholle kysymyksen, jossa väitettiin perussuomalaisten jääneen ”pienten puolelle. ”
Halla-aho hämmästyi kysymyksestä ja huomautti, ettei toimittajan vertaus toimi tilanteessa, jossa perussuomalaiset teki puolueen historian parhaan eurovaalituloksen ja jossa perussuomalaiset sai Euroopan parlamenttiin yhtä paljon paikkoja kuin sdp, keskusta ja vihreät.
Slunga-Poutsalo ihmetteli itsekin Ylen toimintaa.
– Se oli vähättelyä ja ilkeilyä. Mutta se samalla osoitti, kuinka hukassa media on ollut koko ajan. Minulle tuli myös mieleen, että eikö Yle ollenkaan tiedä, mistä eurovaaleissa on kysymys.
– Mediassa kokoomus nostettiin vaalivoittajaksi. Tosiasiassa kokoomus menetti kannatustaan kaksi prosenttia, ja perussuomalaisten kannatus nousi. Kannatusmäärällisesti vihreät oli näissä vaaleissa onnistunein puolue, mutta keskusta ja vasemmisto hävisivät, Slunga-Poutsalo sanoo.
Hän muistuttaa, että perussuomalaiset myös teki kevään aikana huiman kannatusnousun.
– Vielä joulukuussa perussuomalaisten kannatus oli seitsemän prosenttia. Itse pidin tuolloin mahdollisena, että saatamme menettää toisen paikan europarlamentissa.
Puoluesihteerillä takanaan monet menestykselliset vaalit
Slunga-Poutsalon kolmas kausi puoluesihteerinä päättyy kesän puoluekokoukseen, jolloin hän tulee toimineeksi puoluesihteerin tehtävässä kuusi vuotta. On siis sopiva hetki kysyä, mitä on saatu aikaiseksi ja mitä puoluesihteeripestistä on jäänyt hänelle itselleen käteen.
– Aika monet vaalit olen vetänyt. Ensin eurovaalit vuonna 2014. Ei kai voida sanoa että missään vaaleissa olisi mennyt huonosti. Molemmissa eurovaaleissa puolueen tulosta on onnistuttu nostamaan. Samoin molemmissa eduskuntavaleissa saimme yli 37 kansanedustajaa – myös jälkimmäisellä kerralla, joka oli Jyväskylän puoluekokouksen tuhon jälkeen kova operaatio.
– Puoluesihteerikausi on opettanut hyvinkin paljon vaalien tekemisestä ja siitä, miten asioita voidaan tehdä kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti, ilman että käytetään miljoonia. Onnistuminen ei ole välttämättä rahasta kiinni vaan onnistuneesta aikataulutuksesta ja siitä, miten käytettävistä resursseista saadaan tehot irti, Slunga-Poutsalo miettii.
Puoluesihteeripestin jälkeen Slunga-Poutsalon ura jatkuu eduskunnassa.
– Olen lähtenyt mukaan politiikkaan asioiden vuoksi, ja puoluesihteerin työ on hyvin paljon kaikkea muuta, se on yhdistysasioiden hoitamista, kampanjointia, asioiden järjestelyä ja sen sellaista. Varsinainen politiikan tekeminen on jäänyt vähemmälle, joten nyt on hyvä aika keskittyä siihen.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yle esitti merkillisen kysymyksen Halla-aholle: ”Miltä tuntuu, kun jäitte pienten puolelle?”
Macron unelmoi “Euroopan renessanssista”, mutta äänestäjät näyttävät pitävän enemmän Le Penin kansallismielisyydestä
Eurovaalien tulokset selvillä
Eurovaalien jälkimainingit – puoluejohtajia eroaa
Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.