Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Perussuomalaiset: Naisiin kohdistuvan väkivallan tulee loppua – ”Viranomaiset tarvitsevat kovempia pakkokeinoja”

10.12.2024 |16:58

Eduskunnassa käytiin tiistaina ajankohtaiskeskustelu naisiin kohdistuvasta väkivallasta Suomessa. Toistuva ja uusiutuva väkivalta etenkin parisuhteessa kohdistuu useammin naisiin kuin miehiin, vaikka myös miehet saavat osansa. Perussuomalaisten kansanedustajat toivat esille keinoja, miten haitallisen kierteen saisi katkaistua.

Kansanedustaja Vilhelm Junnila korosti puheenvuorossaan, että naisiin kohdistuva väkivalta on ilmiönä kansallinen häpeä, jota ei tule sallia.

– Miehenä on sanottava ääneen: naisiin kohdistuvan väkivallan tulee loppua. Valtaosa suhtautuu naisiin hyvin, mutta yksikin poikkeus on liikaa. Kukaan ei ansaitse väkivaltaa, ei ulkonäön, ei pukeutumisen eikä käyttäytymisenkään perusteella. Kynnys kertoa ja pelko toimia voi kuitenkin muodostua liian suureksi. Muilla ihmisillä on tärkeä rooli siinä, miten väkivaltaan reagoidaan. Vaikeinta on asettua niitä väkivallan tekijöitä vastaan, jotka ovat läheisiä.

Mistä muutos voi lähteä? Junnilan mukaan meidän kaikkien, niin miesten kuin naisten, on otettava suurempaa vastuuta siitä, miten kohtaamme läheisemme ja kaikki väkivaltaa kohdanneet.

– Sillä on merkitystä, kuinka rohkeasti annamme tukea ja puutumme, kun kohtaamme tämän häpeällisen ilmiön, Junnila sanoi.

Esimerkin voima voi tuoda muutoksen

Toistuva ja uusiutuva väkivalta parisuhteessa kohdistuu useammin naisiin kuin miehiin. Kansanedustaja Sara Seppänen toi esille, että esimerkkejä löytyy tältäkin vuodelta useita, ja tapauksia on myös käsitelty mediassa.

– Itse opettajana ja äitinä olen pohtinut paljon sitä, miten saisimme katkaistua tämän haitallisen kulttuurin kierteen, miten kasvatamme poikia, minkäänlaiseen maailmaan he kasvavat aikuisiksi miehiksi, saavatko miehetkin olla heikkoja, näyttää haavoittuvuutensa ja puhua tunteistaan. Meidän tarvitsee keskustella väkivallasta aikaisessa vaiheessa nuorten — sekä poikien että tyttöjen — kanssa. Tarvitsemme lisää hyviä, terveitä miehen malleja nuorille pojille. Uskon itse kasvatukseen ja esimerkin voimaan, Seppänen sanoi.

Kunniaväkivallalle ei ole sijaa Suomessa

Kansanedustaja Juha Mäenpään mukaan suurin tahra väkivallan mittareissa on ollut maahanmuuttajien harjoittama kunniaväkivalta ja sukupuolielinten silpominen.

– Eduskunta hyväksyi marraskuun lopulla kuluvaa vuotta lakiehdotuksen naisen sukuelinten silpomisen ja silpomisen valmistelun säätämisestä rangaistavaksi erillisin rikoslain säännöksin. Naisen sukuelinten silpominen kattaa vastedes naisen ulkoisen sukuelimen vahingoittamisteot. Valmistelu puolestaan kattaa nykyisen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun tekotapojen lisäksi naisen tai tytön viemisen ulkomaille silpomista varten.

– Haluaisin kiittää erityisesti oikeusministeri Leena Merta tästä loistavasta työstä, että tämä on vihdoin saatu lakiin.

Myös miehet joutuvat väkivallan uhreiksi

Suomessa on edelleen paljon tehtävää väkivallan kitkemiseksi, kansanedustaja Arja Juvonen muistutti.

– Kolmannes naisista ja viidennes miehistä on kokenut parisuhteessa fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai niillä uhkailua; henkistä väkivaltaa puolet naisista, 42 prosenttia miehistä — eli ongelma koskettaa niin miehiä kuin naisia.

– Meillä on myös häirintää, verkkoväkivaltaa, psykologista väkivaltaa, pakottamista, kunnian loukkaamista, kunniaväkivaltaa, sanallista loukkausta, häirintää ja kaltoinkohtelua. Erityisesti kaltoinkohtelua kokevat ikääntyneet, hyvin usein naiset. Kaltoinkohtelija voi olla alkoholin tai huumeiden väärinkäyttäjä ja sillä tavalla kiristää ja ahdistaa läheistään, usein omaa äitiään. Tehdään siis ponnekkaasti töitä, että saadaan väkivalta loppumaan Suomesta.

Puheiden sijaan tekoja

Myös kansanedustaja Rami Lehtinen katsoo, että naisiin kohdistuva väkivalta on häpeällinen asia, jonka kitkemiseksi puheet eivät riitä, vaan vaaditaan myös tekoja.

– Tosiasia on, että tällä hetkellä yhteiskunta ei pysty suojelemaan riittävästi väkivallan uhreja etenkään perhepiirissä. Mitä voisimme tehdä toisin? Viranomaiset tarvitsevat kovempia pakkokeinoja. Väkivallan tekijät pitäisi pystyä aina pitämään kiinni otettuna vähintään kolme päivää, kun se teko kohdistuu puolisoon tai tehdään kotirauhan piirissä. No, tämä ei tietenkään meillä käy, koska pahoinpitelijällä on ihmisoikeudet ja hänelle voi tulla paha mieli. Samaan aikaan kukaan ei ole kuitenkaan huolissaan kotona olevasta naisesta, joka seuraavana yönä pahoinpidellään uudelleen.

– En myöskään ymmärrä sitä, miksi väkivallan tekijä saa jäädä yhteiseen kotiin mutta uhrin pitää poistua turvakotiin. Arvoisa ministeri, kysyn: miksi tämä yhteiskunta suojelee aina rikollista uhrin oikeuksien kustannuksella?

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Oikeusministeri Leena Meri otti vastaan Ihmisoikeusliiton vetoomuksen kunniaväkivallan torjumiseksi: “Naisten ja tyttöjen asema on turvattava myös tulevaisuudessa Suomessa”

28.11.2024 |10:49

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”

12.01.2025 |10:28
4.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
5.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
6.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37
8.
Suomen uutiset logo

Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä

10.01.2025 |20:59

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää