

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset moittivat uutta kotouttamislakia: “Jos et halua asua Lähi-idässä tai Afrikassa, niin älä sitten siirrä sieltä massamäärin väestöä tänne”
Perussuomalaisilta ei herunut ymmärrystä Suomen kotouttamispolitiikkaa kohtaan eilisessä eduskunnan täysistunnossa. Eduskunta keskusteli eilen esityksestä uudeksi maahanmuuttajien kotouttamislaiksi.
Jatkossa kotoutumista edistäviä palveluita järjestettäisiin osana maakunnan järjestämisvastuulla olevia palveluita kuten kasvupalveluita ja sosiaali- ja terveyspalveluita.
Tulijalla ei vastuuta kotoutumisestaan
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen tarttui puheenvuorossaan humanitaarisen maahanmuuton ongelmiin.
– Olen tässä vuodesta toiseen ihmetellyt, miten suomalaiset päättäjät eivät tunnu ymmärtävän sitä tosiasiaa, etteivät nämä nykyisenkaltaiset kotouttamistoimenpiteet toimi. Nykymuotoinen kotouttaminen, jossa tulijalla ei ole lähes minkäänlaista vastuuta omasta kotoutumisestaan ja jossa toisaalta meitä suomalaisia painostetaan mukautumaan uusien tulijoiden tapoihin ja kulttuureihin, on lähtökohtaisesti täysin väärä tapa toimia, Immonen arvosteli.
– Miten meillä Suomessa edelleen päättäjät uskovat siihen, että voisimme Suomessa onnistua siinä, missä poikkeuksetta kaikki muut Länsi-Euroopan maat ovat tähän asti epäonnistuneet? En usko uuden lain tuovan tilanteeseen muutosta, Immonen jatkoi.
Eerola toivoo eri tasoisia kursseja
Kansanedustaja Juho Eerola kertoi työskennelleensä 12 vuotta maahanmuuttajaryhmien kanssa ennen kansanedustajaksi valitsemista. Eerola ehdotti eri lähtökohdista tuleville eri tasoisia kursseja.
– Aikaisemmin on ollut ongelmana lähinnä se, että hyvin erilaisista lähtökohdista tulevat ihmiset on pistetty samalle luokalle, samoihin ryhmiin, ja tämä ei ole johtanut ollenkaan hyvään lopputulokseen kenenkään kanssa. Minun ratkaisuni tähän, minkä ajattelin valiokuntatyössäkin tuoda esille, olisi erilaiset tasokurssit: erilaisille ryhmille erilaista kototutumista, Eerola täsmensi.
”Miksi Unkarissa ei ole ongelmia?”
Kansanedustaja Laura Huhtasaari puolestaan kyseli, miksi Japanissa tai Unkarissa ei ole haasteita kotoutumisen suhteen.
– Se johtuu siitä, että he eivät ole ottaneet massamäärin humanitaarisia maahanmuuttajia omaan maahansa. Jos perussuomalaiset olivat saaneet alusta asti laatia Suomen tolkun maahanmuuttopolitiikkaa, se olisi ennaltaehkäissyt nämä kotouttamisen ongelmat. Jos et halua asua Lähi-idässä tai Afrikassa, niin älä sitten siirrä sieltä massamäärin väestöä tänne! Huhtasaari kuittasi.
Perussuomalaiset ovat Huhtasaaren mukaan valmiita tekemään täyskäännöksen kotouttamispolitiikassa. Huhtasaari huomautti, että monikulttuurinen kotouttaminen on johtanut vain gettoihin ja rikollisuuden lisääntymiseen sekä palaviin autoihin.
Työttömiä ei tarvita Suomeen lisää
Myös perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen moitti kovin sanoin Suomen kotouttamispolitiikkaa ja huomautti, ettei Suomeen tarvita yhtään lisää työttömiä miehiä.
– Mutta jos me nyt alamme näitä maahanmuuttajia, joista on varmasti osa vuohipaimenia, kamelinkesyttäjiä ja tämmöisiä, tänne Pohjolan olosuhteisiin kotouttamaan näiden entisten työttömien joukkoon, niin kyllähän se on ihan selvää, että siitä ei tule mitään, Hakkarainen sivalsi.
Lisäksi Hakkarainen huomautti, että suurin osa turvapaikanhakijoista on nuoria miehiä.
– Minä kävin Torniossa silloin katsomassa, kun maahanmuuttoaalto oli päällä. Kymmenen linja-autolastia tuli sieltä, kaikki olivat miehiä.
Varoja löytyy maahanmuuttoon, mutta ei vanhustenhoitoon
Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa kertoi kuulleensa valitettavan usein kysymyksen, miksi valtiolla on mahdollisuus antaa varoja maahanmuuttoon mutta ei vanhustenhoitoon.
– Tämä esitetään ainakin meille hyvin usein. Osa suomalaisista vanhuksista on aivan heitteillä kotonaan. Hallituksen tulee miettiä, onko nykyisenlainen kotouttaminen toimivaa ja tehokasta. Tulokset eivät ainakaan ole olleet kovin vakuuttavia: maahanmuuttajien työllisyysaste ei ole toivotulla tasolla, rikostilastot ovat pitkät, ja osassa maahanmuuttajayhteisöjä sukupuolten välinen tasa-arvo ei toteudu, ei sitten alkuunkaan, Elomaa huomautti.
Kotouttamisen hinta-laatu-suhde on surkea
Perussuomalaisten Sami Savio ei myöskään usko, että niin sanotun kotouttamislain uusiminen toisi ratkaisuja ongelmiin. Hän huomautti, että kotouttamisen vuosittaiset kustannukset ovat vähintään satoja miljoonia euroja.
– Menoerä on kasvava. Useimmissa tapauksissa kotoutumistoiminnassa onnistuminen riippuu ennen kaikkea kotoutujan omasta motivaatiosta, omaksuuko hän ja haluaako hän omaksua uuden asuinmaansa kulttuurin ja tavat vai ei halua.
– Tätä omavastuun ja oma-aloitteisuuden merkitystä kotoutumisessa on mahdotonta korostaa liikaa, ja tästä esimerkkinä on se kielitaidon omaksumisen vaatimus, mihin edustaja Eerolakin edellä viittasi, Savio täsmensi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- humanitaarinen maahanmuutto Lähi-itä palvelut Afrikka Kotouttaminen Ritva ”Kike” Elomaa Sami Savio Laura Huhtasaari Juho Eerola hallitus Olli Immonen Teuvo Hakkarainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Analyysi: Maahanmuuttajien kotoutuminen erityisen heikkoa ja kallista

Halla-aho: Suomi on suomalaisten rakentama ja suomalaisille kuuluva maa – haittamaahanmuutto on lopetettava

Halla-aho: Maahanmuutto pitäisi jatkossa nähdä diilinä maahanmuuttajan ja vastaanottavan yhteiskunnan välillä – “Humanitaarinen maahanmuutto lopetettava”

Outoa päätöksentekoa Outokummussa: Vanhusten kenkien liukuesteille ei riitä rahaa, mutta kaupungin ainoalle pakolaisperheelle löytyy oma ohjaaja
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää