Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
LEHTIKUVA
Suomessa tulee ryhtyä toimiin Ottawan miinakieltosopimuksen purkamiseksi, eikä asiassa ole syytä aikailla, kertovat perussuomalaiset ministerit Suomen Uutisille.
Eduskuntahan hyväksyi Ottawan sopimuksen marraskuussa 2011 äänin 110–47. Puolesta äänestivät kaikki pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtaman hallituksen puolueet. Sopimus astui voimaan heinäkuun 2012 alussa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovaraiministeri Riikka Purran mukaan perussuomalaiset olivat realisteja jo silloin ja näkivät, että rauha Euroopassakaan ei ole välttämättä ikuinen.
– Mikä puolue on ollut tässäkin asiassa koko ajan oikeassa?
– Sen paremmin ulkoisen kuin sisäisen turvallisuuden suhteen ei pidä tehdä höpöideologisia valintoja. Jotkut asiat kun eivät koskaan muutu.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne näkee miina-asiassa laajemmankin yhteyden.
– Vahvat tiet ja raiteet ovat elintärkeä osa Suomen huoltovarmuutta ja sotilaallista puolustuskykyä. Olemme nostaneet sotilaallisen liikkuvuuden prioriteettia muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. Infran on oltava toimivaa ja vastattava suomalaisten ja liittolaistemme tarpeisiin niin arjessa kuin kriiseissäkin. Kun jalkaväkimiinat ovat taas puolustusvoimien käytössä, vihollisen etenemisen estämiseen on enemmän keinoja.
Elinkeinoministeri Wille Rydman kannattaa hänkin miinakiellon purkamista.
– Puolustusteollisuus on yksi aikamme kuumista aloista, vaikka tausta sille onkin mitä murheellisin. Innovointikyvyn lisäksi tarvitsemme myös volyymituotantoa, jotta ala pysyy käynnissä. Siinä yhtälössä miinatuotanto olisi hyvä lisäelementti.
Valtion omistaman Teollisuussijoituksen sijoitusstrategia oli lausuntokierroksella jonkin aikaa sitten ja siinä yhteydessä Suomen Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry antoi lausunnon, jossa heidän mukaansa sijoituksia voitaisiin myös tehdä kineettisiin eli tappaviin järjestelmiin
Turvallisuusympäristömme on tosiaan muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun Suomi luopui jalkaväkimiinoista ja liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012 – näin sanoi myös Puolustusvoimien komentaja Janne Jaakkola MTV:n Uutisextrassa lauantaina.
– Sopimukseen liittyminen ja korvaavat hankinnat kuvastivat sen maailmanajan tapahtumia. Nyt turvallisuusympäristö on aivan erilainen. Esimerkiksi venäläisten käyttämä jalkaväen massamainen käyttö on luonut vähän uuden asetelman siihen, millä tavalla meidän pitää valmistautua sotilaalliseen voimankäyttöön.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Hiski Haukkala puolestaan sanoi Ylen ykkösaamussa, myös lauantaina, että jalkaväkimiinoista virinnyttä keskustelua tarvitaan.
– Se on tehokas asejärjestelmä. Aikoinaan kansainvälinen paine, joka Suomeen kohdistui, perustui väärinymmärykseen. Ymmärrettiin väärin se, miten Suomi olisi käyttänyt ja käyttäisi ehkä tulevaisuudessa tällaisia asejärjestelmiä.
Pääministeri Petteri Orpo taas kertoi sunnuntaina Iltalehdelle, että asiasta tullaan nyt keskustelemaan hallituksessa, presidentin kanssa sekä myös parlamentaarisesti.
– Kyllä se pitää ottaa vakavasti. Ja niin teen ja niin tulee ulko- ja turvallisuuspoliittinen johtokin tekemään, Orpo sanoi lehdessä.
Pääministerin mukaan jalkaväkimiinakielto käsitellään puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä perinpohjaisesti läpi.
Uutinen viime keskiviikkoaamulta kertoi miten presidentti Joe Biden on Washington Postin mukaan sallinut jalkaväkimiinojen toimittamisen Ukrainalle, vaikka Ukrainakin aikanaan allekirjoitti Ottawan sopimuksen.
Tämäkin Yhdysvaltain päätös osoittaa, miten aika on ajanut sopimuksen ohi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Viikon suosituimmat
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.