Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
LEHTIKUVA
Suomessa tulee ryhtyä toimiin Ottawan miinakieltosopimuksen purkamiseksi, eikä asiassa ole syytä aikailla, kertovat perussuomalaiset ministerit Suomen Uutisille.
Eduskuntahan hyväksyi Ottawan sopimuksen marraskuussa 2011 äänin 110–47. Puolesta äänestivät kaikki pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtaman hallituksen puolueet. Sopimus astui voimaan heinäkuun 2012 alussa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovaraiministeri Riikka Purran mukaan perussuomalaiset olivat realisteja jo silloin ja näkivät, että rauha Euroopassakaan ei ole välttämättä ikuinen.
– Mikä puolue on ollut tässäkin asiassa koko ajan oikeassa?
– Sen paremmin ulkoisen kuin sisäisen turvallisuuden suhteen ei pidä tehdä höpöideologisia valintoja. Jotkut asiat kun eivät koskaan muutu.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne näkee miina-asiassa laajemmankin yhteyden.
– Vahvat tiet ja raiteet ovat elintärkeä osa Suomen huoltovarmuutta ja sotilaallista puolustuskykyä. Olemme nostaneet sotilaallisen liikkuvuuden prioriteettia muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. Infran on oltava toimivaa ja vastattava suomalaisten ja liittolaistemme tarpeisiin niin arjessa kuin kriiseissäkin. Kun jalkaväkimiinat ovat taas puolustusvoimien käytössä, vihollisen etenemisen estämiseen on enemmän keinoja.
Elinkeinoministeri Wille Rydman kannattaa hänkin miinakiellon purkamista.
– Puolustusteollisuus on yksi aikamme kuumista aloista, vaikka tausta sille onkin mitä murheellisin. Innovointikyvyn lisäksi tarvitsemme myös volyymituotantoa, jotta ala pysyy käynnissä. Siinä yhtälössä miinatuotanto olisi hyvä lisäelementti.
Valtion omistaman Teollisuussijoituksen sijoitusstrategia oli lausuntokierroksella jonkin aikaa sitten ja siinä yhteydessä Suomen Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry antoi lausunnon, jossa heidän mukaansa sijoituksia voitaisiin myös tehdä kineettisiin eli tappaviin järjestelmiin
Turvallisuusympäristömme on tosiaan muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun Suomi luopui jalkaväkimiinoista ja liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012 – näin sanoi myös Puolustusvoimien komentaja Janne Jaakkola MTV:n Uutisextrassa lauantaina.
– Sopimukseen liittyminen ja korvaavat hankinnat kuvastivat sen maailmanajan tapahtumia. Nyt turvallisuusympäristö on aivan erilainen. Esimerkiksi venäläisten käyttämä jalkaväen massamainen käyttö on luonut vähän uuden asetelman siihen, millä tavalla meidän pitää valmistautua sotilaalliseen voimankäyttöön.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Hiski Haukkala puolestaan sanoi Ylen ykkösaamussa, myös lauantaina, että jalkaväkimiinoista virinnyttä keskustelua tarvitaan.
– Se on tehokas asejärjestelmä. Aikoinaan kansainvälinen paine, joka Suomeen kohdistui, perustui väärinymmärykseen. Ymmärrettiin väärin se, miten Suomi olisi käyttänyt ja käyttäisi ehkä tulevaisuudessa tällaisia asejärjestelmiä.
Pääministeri Petteri Orpo taas kertoi sunnuntaina Iltalehdelle, että asiasta tullaan nyt keskustelemaan hallituksessa, presidentin kanssa sekä myös parlamentaarisesti.
– Kyllä se pitää ottaa vakavasti. Ja niin teen ja niin tulee ulko- ja turvallisuuspoliittinen johtokin tekemään, Orpo sanoi lehdessä.
Pääministerin mukaan jalkaväkimiinakielto käsitellään puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä perinpohjaisesti läpi.
Uutinen viime keskiviikkoaamulta kertoi miten presidentti Joe Biden on Washington Postin mukaan sallinut jalkaväkimiinojen toimittamisen Ukrainalle, vaikka Ukrainakin aikanaan allekirjoitti Ottawan sopimuksen.
Tämäkin Yhdysvaltain päätös osoittaa, miten aika on ajanut sopimuksen ohi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Viikon suosituimmat
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Uudessa graffitissa tummanpuhuva hahmo lävistää Riikka Purran teräaseella. Uusi graffiti maalattiin keskiviikkona Helsingin Suvilahdessa poistetun tilalle. Alkuperäisessä graffitissa Purra kuvattiin veriset sakset kädessään ja hakaristit silmissään. Asiasta ovat uutisoineet Helsingin Sanomat ja Iltalehti. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää teosta demonisoivana ja verrannollisena tappouhkaukseen.
Oikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio varmuusvankeudesta ja sen käyttöönotosta. Uusi seuraamus olisi tarkoitettu vaarallisimpia väkivaltarikoksia tekeville.
Metsästys on Suomessa paljon enemmän kuin pelkkä harrastus – se on syvälle juurtunut osa kulttuuriamme, perinteitämme, jonka lisäksi se on keskeinen keino luonnon tasapainon ylläpitämisessä. Metsästäjän vastuu ei kuitenkaan pääty riistanhoitoon tai saaliin hyödyntämiseen. Tärkeä osa metsästäjän tehtävää on varmistaa, että aseenkäyttötaidot ovat kunnossa – paitsi saaliin kunnioituksen, myös turvallisuuden tähden, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jari Ronkainen.
Hallitus esittää aserikoksia koskevan lainsäädännön merkittävää uudistusta. Hallitusohjelman mukaisesti törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta. Jatkossa tästä rikoksesta tuomittaisiin pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus.
Oikeusministeriön hallinnonalalla tulee voimaan muutoksia 1. tammikuuta 2025 alkaen. Muun muassa avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta selkeytetään, tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoidaan rikoslaissa entistä selkeämmin, lapsensurmaa koskeva lainsäännös kumotaan ja tappo on jatkossa vanhentumaton rikos.
Puolustusministeri Antti Häkkänen esitteli torstaina Suomen uuden puolustusselonteon, joka ulottuu 2030-luvulle saakka. Selonteosta käy ilmi, että Venäjän hyökkäystä Suomeen ei enää pidetä mahdottomuutena, vaan se on yksi mahdollinen skenaario, jonka varalle Suomi nyt varautuu – osana Nato-liittokuntaa. - Tavallisen kansalaisen kannalta uusi tilanne ei edellytä erityistoimia, mutta kotivaran on aina syytä olla kunnossa, puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jari Ronkainen toteaa.
Lue lisää
Lue lisää