

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: Miksi epidemiakorvausta ei kohdenneta niille, jotka epidemiasta pahiten kärsivät?
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli tänään hallituksen esitystä epidemiakorvaukseksi. Perussuomalaiset jättivät asiassa vastalauseen, jossa esitettiin korvauksen kohdentamista uudelleen kunnille osaksi täydentävää toimeentulotukea.
– Hallituksen esitys on valmisteltu kiireellä ja ilman normaalia lausuntokierrosta tai vaikutusarviointia. Lopputuloksena oli heikkolaatuinen esitys, jonka ongelmat tulivat asiantuntijakuulemisessa selkeästi ilmi. Ongelmia nostivat esiin niin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Lastensuojelun Keskusliitto, Takuusäätiö, Itä-Suomen yliopisto kuin Kuntaliittokin. Hallituspuolueet jättivät kuitenkin aiheellisen kritiikin huomiotta, perussuomalaisten kansanedustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen moittivat.
Korvaukset kohdentuvat epäoikeudenmukaisesti
THL toi ilmi, että maalis-heinäkuussa toimeentulotuen saajamäärä kasvoi vain viidellä prosentilla ja peräti 94 % toimeentulotuen saajista oli ns. vanhoja saajia, jotka saivat toimeentulotukea jo ennen koronakriisin alkua.
– Silti hallitus halusi kohdentaa epidemiakorvauksen nimenomaan perustoimeentulotuen saajille. Itä-Suomen yliopisto toi esiin, että perustoimeentulotuen saajista vain noin 20 % on lapsiperheitä, mutta peräti 75 % yhden hengen talouksia. Hallituksen esitys on harhaanjohtavasti perusteltu ja THL huomautti kuulemisissa tästä, Juvonen, Juuso ja Reijonen painottavat.
– Kuulemisissa Lastensuojelun Keskusliitto huomautti, että pienituloiset lapsiperheet, joiden vanhemmat opiskelevat tai joiden tulonlähde on vanhempainpäiväraha tai kotihoidontuki, jäävät myös epidemiakorvauksen ulkopuolelle. Vastaavasti THL huomautti, että tuki olisi voitu kohdistaa tehokkaammin epidemiasta taloudellisesti kärsiville kohdistamalla se työmarkkinatukeen ja työmarkkinatuen lapsikorotukseen. Hallituspuolueille tämä vaihtoehto ei kuitenkaan kelvannut. Herää kysymys, mikä on hallituksen motiivi kohdentaa epidemiakorvaus näin.
Perussuomalaisten ehdotus tyrmättiin
Perussuomalaiset esittivät valiokunnassa vaihtoehtoa, jossa epidemiakorvaukseen varattu raha olisi jaettu kunnille ja toimeentulotukilakiin olisi tehty muutos, jolla kunnat voisivat maksaa täydentävää toimeentulotukea koronaepidemiasta johtuviin, maalis-joulukuun välisenä aikana aiheutuneisiin todellisiin kustannuksiin.
– Tämä olisi ollut oikeudenmukainen ratkaisu, jolla tukea olisi voitu tarjota sitä eniten tarvitseville, Juvonen, Juuso ja Reijonen huomauttavat.
Valiokunnan enemmistö kuitenkin päätti hyväksyä hallituksen linjan. Ainoastaan kokoomuksen edustajat Mia Laiho ja Terhi Koulumies asettuivat tukemaan perussuomalaisten tekemiä muutosehdotuksia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- epidemiakorvaus vastalause korona sosiaali- ja terveysvaliokunta THL Kaisa Juuso Minna Reijonen Toimeentulotuki Kunnat perussuomalaiset Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallituksen kolme uutta vakavaa virhettä koronabudjetissa

Wihonen matkailualan tukitoimista: Hitaat valmistelut vain syventävät yritysten hätää

Kansanedustaja Meri ehdottaa kasvomaskien kuluja verotuksessa vähennettäväksi

Immonen: Koronasyksy sekoitti hallituksen pakan – ”Viime päivien aikana nähty sekoilu ei saa jatkua”

Hallituksen koronasekoilu ei saa kiitosta: Rajoituksia purettiin liian aikaisin, maskeista veronmaksajille kohtuuton lasku

Ronkainen kysyy valtiolta rahaa terveydenhuollon koronatestaukseen

Perussuomalaiset: Marinin hallitus sumutti koronalisän perusteluissa – vain vajaa puolet tuista päätyi lapsiperheille

Meri patistaa hallitusta keskittymään olennaiseen korona-aikana: Ei-kiireelliset lakihankkeet, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantaminen, on syytä jättää tekemättä

Elomaa: Hallitus on vain odotellut passiivisesti rokotteiden saapumista eikä yrittänyt toimia asian eteen tilanteen edellyttämällä aktiivisuudella
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää