

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset menestyi Nuorten EU-vaaleissa – europarlamenttiin pääsisivät Sebastian Tynkkynen, Simo Grönroos ja Vilhelm Junnila
13.-17.5. käytiin valtakunnalliset Nuorten EU-vaalit, johon osallistui 85 koulua 18 eri maakunnasta. Perussuomalaisten kannatus nuorison keskuudessa on kyselyn perusteella vahvaa puolueen noustua vaalien toiseksi suosituimmaksi puolueeksi 14,8 prosentin kannatuksella.
Ehdokkaista eniten ääniä keräsi vasemmistoliiton Li Anderssonin jälkeen Sebastian Tynkkynen 14,8 prosentin kannatuksella. Myös Simo Grönroos ja Vilhelm Junnila pääsisivät europarlamenttiin, jos nuoret saisivat päättää.
– Lisäksi tuloksissa voidaan havaita nuorten mielipiteiden etääntymistä toisistaan, kuten esimerkiksi Nuorisobarometri on aiemmin raportoinut. Kärkipuolueet vasemmistoliitto ja perussuomalaiset, jotka molemmat nappaisivat kolme paikkaa, ovat monissa mielipiteissään varsin kaukana toisistaan, kun taas perinteisesti EU-vaaleissa menestyneet kokoomus ja vihreät jäivät pienempiin paikkamääriin, kerrotaan Eurooppanuorten sivuilla.
Äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi
Suuria äänisaaliita keräsivät erityisesti sellaiset ehdokkaat, joilla on paljon näkyvyyttä nuorten suosimissa sosiaalisen median kanavissa. Somenäkyvyyden lisäksi myös ehdokkaan ikä näyttää vaikuttavan nuorten äänestyspäätöksiin: valittujen keski-ikä on 41,8 vuotta, kun nyt istuvan parlamentin suomalaismepit ovat keskimäärin 57,9-vuotiaita.
– Vaikka tulokset seuraavat vaalitilastojen kehityskulkuja, jäi laskennallinen äänestysprosentti valitettavan alhaiseksi. Mukaan ilmoitettiin noin 58 000 äänioikeutettua, mutta valtakunnalliseen ääntenlaskentaan saapui vain noin 10 % näistä äänistä. Tämä johtuu osin aidosti matalasta äänestysaktiivisuudesta. Kun verrataan nuorten (18-24-vuotiaiden) äänestysaktiivisuutta parlamentti-, presidentin- ja EU-vaaleissa, äänestysaktiivisuuden lasku on ilmeinen EU-vaaleissa, Eurooppanuorten sivuilla kerrotaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Eurooppanuoret Nuorten EU-vaalit Nuorisobarometri äänestysaktiivisuus Sosiaalinen media Vilhelm Junnila Li Andersson Sebastian Tynkkynen Vasemmistoliitto perussuomalaiset Simo Grönroos
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kipinät iskivät vaalitentissä – Sebastian Tynkkynen: Vasemmisto yrittää työntää perussuomalaiset laitaoikeiston piiriin

Eurovaaliehdokas Simo Grönroos: Turvapaikanhakijoiden taakanjako heitettävä romukoppaan – ”Ruanda-malli käyttöön EU-maissa”

Eurovaaliehdokas Vilhelm Junnila EU:n ilmastopolitiikasta: ”Meidän on huolehdittava logistisesta kilpailukyvystämme”

Eurovaaliehdokas Sebastian Tynkkynen: ”EU:n on ulkoistettava turvapaikanhaku”

Eurovaaliehdokas Vilhelm Junnila: ”Sosialistien sorkat etäällä autoista, metsistä ja pelloista”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta

Itäraja pysyy kiinni
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää