LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Lukiolain uudistamisessa käytännön vaikutusten oltava keskiössä
Hallitus antaa kevään aikana eduskunnalle esityksen uudeksi lukiolaiksi. Perussuomalaiset kansanedustajat ja sivistysvaliokunnan jäsenet Ritva ”Kike” Elomaa ja Sami Savio katsovat lakiluonnoksen sisältävän myönteistä kehitystä, mutta vaativat siihen lisää konkretiaa.
Henkilökohtaisempi ohjaus hyvä asia
Uudessa lukiolaissa kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota muun muassa opintojen keskeyttämiseen johtavien syiden ehkäisyyn. Lukio-opiskelijalla olisi oikeus saada säännöllisesti tarpeidensa mukaista henkilökohtaista sekä muuta opinto- ja jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää ohjausta.
Oppilaitoksen opetushenkilöstön tulisi tukea opiskelijaa opintosuunnitelman laatimisessa.
– Henkilökohtaisen opintosuunnitelman kirjaaminen lakiin on myönteistä. Tuki on tarpeen, koska harvalla nuorella on vielä kristallin kirkasta visiota omasta tulevaisuudestaan. Oikein toteutettuna lisääntynyt ohjaus voi vähentää koulupudokkuutta merkittävästi, Elomaa toteaa.
– Tavoite on kannatettava, mutta sen saavuttaminen edellyttää lisäresursseja opintoneuvonnan laadukkaaseen toteuttamiseen. Perussuomalaiset vaativat oppilaanohjaukseen panostamista jo viime syksyn vaihtoehtobudjetissaan. Tuloksellinen oppilaanohjaus voi pienentää yhteiskunnalle opintojen keskeytymisestä aiheutuvia kustannuksia tuntuvasti erityisesti pidemmällä aikavälillä, saavutettavista inhimillisistä hyödyistä puhumattakaan, Savio jatkaa.
Kiusaamiseen puuttuminen aivan liian lepsua
Myös oppilaitosten arjessa jatkuvasti näkyvä häiriökäyttäytyminen on huomioitu lakiluonnoksessa. Perussuomalaiset pitävät tätä oikeansuuntaisena signaalina.
– On tärkeää, että opetuksen järjestäjää velvoitetaan huomioimaan mahdollinen kiusaaminen, väkivalta ja häirintä. Kiusaamiseen puuttuminen on nykyisin aivan liian lepsua ja hataraa. Tämän hetken toimintatavat ovat täysin riittämättömiä, eikä uusi lukiolakikaan ongelmia kokonaan poista. Tarvitaan lisää konkreettisia toimia ongelman ratkaisemiseksi, Elomaa vaatii.
Yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa
Uudessa lukiolaissa korostetaan sekä oppilaitosten keskinäistä että lukioiden ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä. Perussuomalaisten mielestä tiivistyvä yhteistoiminta on paikallaan, mutta se tulee tehdä opiskelijoiden tarpeita vastaavalla tavalla.
– Yleissivistävän koulutuksen lisäksi lukioiden on hyvä tarjota opiskelijoille realistisia näkymiä tulevaan työelämään. Oppilaitosten ja elinkeinoelämän välisen yhteistyön edellytykset vaihtelevat rajusti eri puolilla Suomea. Suurissa kaupungeissa yhteistyömahdollisuuksia on tarjolla selvästi pikkupaikkakuntia runsaammin. Kullakin lukiopaikkakunnalla kannattaa keskittyä paikallisten vahvuuksien hyödyntämiseen opiskelijoiden toiveita kuunnellen, Savio toteaa.
Pääsykokeiden tuloksia painotettava myös tulevaisuudessa
Julkisuudessa on jo pitkään käyty keskustelua korkeakoulujen pääsykoejärjestelmän uudistamisesta ja ylioppilaskokeen merkityksen korostamisesta opiskelijavalinnoissa.
Elomaa ja Savio haluavat silti säilyttää pääsykokeet merkittävänä sisäänpääsyväylänä yliopistoihin ja korkeakouluihin.
– Ymmärrämme tavoitteen jatko-opintoihin pääsyn nopeuttamisesta. Jo tällä hetkellä tuoreet ylioppilaat saavat lisäpisteitä pyrkiessään yliopistoihin ja korkeakouluihin, mikä parantaa heidän mahdollisuuksiaan tulla valituksi. Tämä on hyvä asia, mutta uramahdollisuudet eivät saa kuitenkaan kadota heikomman lukiomenestyksen myötä. Monikaan alle parikymppinen ei vielä tiedä, mille alalle haluaisi jatkossa suuntautua, Elomaa ja Savio huomauttavat.
– Jopa opiskelijan perhetausta vaikuttaa opiskelumenestykseen enemmän nuorempana. Pääsykokeet tarjoavat myöhemmälläkin iällä oivan keinon osoittaa kiinnostusta ja motivaatiota opiskelua kohtaan, kansanedustajat toteavat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Elomaa: Ammatillisen koulutuksen urheilijanuoret jätetty paitsioon
Köyhien perheiden lapset eivät pääse kouluun – vanhempien tulot vaikuttavat taas lasten kouluttautumiseen
Kiusaamispalautteen määrä yllätti kansanedustaja Elomaan: “Kiusaaminen on saatava loppumaan ja sillä selvä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää