LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset leikkaisi toissijaisista julkisista menoista ja alentaisi energian hintaa – kokoomus pitäisi sähkön verotuksen korkealla tasolla
Perussuomalaiset esittää useita toimenpiteitä sähkön hinnan alentamiseksi. Perussuomalaiset esimerkiksi keskeyttäisi päästökaupan ja alentaisi kotitalouksien sähköveron EU:n sallimaan minimiin. Vaikka kokoomuksella on vanha maine veronalennuspuolueena, Ylen puoluejohtajatentissä eilen selvisi, että energian verotukseen kokoomus ei kuitenkaan halua koskea.
Tänä talvena sähkö on ollut poikkeuksellisen kallista. Monissa suomalaisissa kotitalouksissa on kärvistelty paikoin jopa yli tuhannen euron kuukausilaskujen kanssa, eli hintojen nousu on monilla ylittänyt käytettävissä olevat tulot.
Valtio pyrkii tukemaan kotitalouksia, jotta ne selviäisivät sähkölaskuista. Tukia on erilaisia. Osa tuista tulee automaattisesti, osaa täytyy hakea.
Ylen puoluejohtajatentissä eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että tukipaketit ovat olleet tärkeitä akuutista tilanteesta selviämiseen, mutta koska julkisen talouden tila on se mikä se on, tukien maksaminen ei voi jatkua ikuisesti, etenkin koska todennäköisesti energia on ensi talvenakin yhtä kallista.
Perussuomalaiset on esittänyt jo syksystä 2021 saakka eri politiikkatoimia sähkön hinnan laskemiseksi.
Perussuomalaiset alentaisi sähköveroa
Perussuomalaisten useaan kertaan esittämä vaatimus on siis nimenomaan puuttuminen sähkön hintaan. Perussuomalaiset esimerkiksi keskeyttäisi päästökaupan ja alentaisi kotitalouksien sähköveron EU:n sallimaan minimiin.
Keskeinen hintoja nostava tekijä on sähkömarkkinoiden hinnoittelumekanismi, jota lyhyellä tähtäimellä on perussuomalaisten mukaan muutettava.
Ylen puoluejohtajatentissä eilen selvisi, että kokoomus ei ole valmis toimiin, joilla alennettaisiin energian hintaa.
– Konkreettinen keino, jota me (kokoomus) tuomme tähän, on ansiotuloverotuksen keventäminen. Se on pieni parannus, jotta omista rahoista jäisi ihmiselle enemmän käteen, kokoomuspomo Petteri Orpo sanoi.
Kokoomuksella on vanha maine veronalennuspuolueena, mutta energian eli sähkön ja polttoaineen verotukseen kokoomus ei kuitenkaan halua koskea, vaan kokoomus pitäisi energian verotuksen ennallaan.
Aika keskittyä suomalaisista huolehtimiseen
Perussuomalaisten Purra huomautti Orpolle, että ansiotuloverotuksen alentaminen juurikin ratkaisuna kohonneisiin energian, ruuan ja liikkumisen kustannuksiin on varsin kallis toimenpide.
– Myös perussuomalaiset toki kannattaa ansiotuloverotuksen alentamista. Ehdottomasti tehokkaampaa kuitenkin on puuttua suoraan energian hintaan, eli laskea siellä jo olevia veroja, Purra sanoi.
Puoluejohtajilta kysyttiin myös tehokkainta keinoa, jolla julkisia kustannuksia saataisiin alennettua ja valtion taloutta tasapainoon.
Purra nosti esille, että tehokkainta – ja samalla oikeudenmukaisinta – on leikata niistä menoista, jotka eivät liity suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen.
– Leikkauskohteita ovat esimerkiksi maahanmuutto, kehitysapu, turha ilmastopolitiikka ja EU:n miljardipaketit. Nyt on aika siirtää fokus suomalaisiin, suomalaisista huolehtimiseen ja meidän omiin palveluihimme.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- energian verotus liikkumisen kustannukset sähkön verotus veronalennukset toissijaiset menokohteet sähkön hinta ruuan hinta ansiotuloverotus hyvinvointi Energian hinta sähkövero Päästökauppa Julkinen talous Riikka Purra Petteri Orpo ilmastopolitiikka Tukipaketit Turvallisuus kehitysapu maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Muistatko, mitä vihreät uskottelivat vielä viime talvena: ”Ilmastotoimet suojaavat energian hintojen nousulta”
Torstain Tuumaustunnilla klo 11 alkaen: Riikka Purra ja Lulu Ranne esittelevät sinivalkoisen siirtymän
Perussuomalaiset vaatii: Energiantuotanto pidettävä kotimaisena – Suomesta ei saa tulla Euroopan energiareservaattia
Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa
Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas kehottaa luottamaan Nasan tutkimukseen: ”Suomi on sitonut enemmän hiiltä kuin tuottanut päästöjä”
Suomalaiset asetettava viimein etusijalle: ”Tässä maassa monet ajattelevat, että he ovat toisen luokan kansalaisia omassa maassaan – näin ei saa olla”
Pankin ekonomisti ennustaa viiden vuoden talouskurjuutta: ”Jos et vielä ole nähnyt talouskriisiä, niin nyt on syytä varautua”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää