Perussuomalaiset: kuntauudistus uuteen valmisteluun
Hallitus antoi eduskunnalle tänään keskiviikkona hallituksen esityksen kuntarakenneuudistukseksi.
Perussuomalaisten ryhmäpuhuja, kansanedustaja Pirkko Mattila perusteli hallituksen haluttomuutta ottaa kuntauudistus parlamentaariseen käsittelyyn kokoomuksen itsekkyydellä:
– Politiikkaa. Kokoomus halusi uudistaa oman mallin mukaan tekemättä kompromisseja. Hallitusneuvottelukysymys.
Miksi on sitten olisi ratkaisu siihen, että sote- ja kuntauudistus voisivat toimia käsi kädessä?
– Pitäisi järjestää yhdessä nämä kaksi isoa uudistusta, vaatii kunta-asioista vastaavan valiokunnan puheenjohtaja Mattila.
Mattila epäili jopa, että hallitus on ajanut kunnat tuhon tielle:
– Hallitus ei ehkä halua tuhota kuntia, mutta haluaa keskittää niitä. Haja-asutusalueen kohtalo on huolestuttava.
Kuntakartta tulee hallituksen tahtoman myllerryksen seurauksena näyttämään aivan toiselta kuin se on nyt. Mattilan mukaan uudistuksesta seuraa, että kuntien määrä tulee vähenemään rajusti. Hän ei kuitenkaan usko pakkoliitoksiin, taloussyistä.
– Pakkoliitoksiin tuskin mennään. Jos taloutta näin kiristetään, ei vaihtoehtoja mitä ilmeisimmin jää. Valtuustot “osaavat” tehdä sitten päätöksiä. Vaikka pakkohan se silloin on, ennustaa kansanedustaja Mattila.
Hallitus vei kehitysriihipäätöksillään kunnilta nettona 90, jopa 400 miljoonaa euroa tuloja. Tämä ei voi Mattilan olla vaikuttamatta kuntien tulevaisuuteen.
– Kehysriihi vei ns. riihikuivaa rahaa kunnilta. Tämä tarkoittaa kunnallisveron korotuksia, mikäli hallitus ei lisää esimerkiksi veronkanto-oikeutta kunnille.
Kuntauudistuksen suhteellisen sopuisaan etenemiseen on Mattilan mukaan olemassa mahdollisuus:
– Kuntauudistus parlamentaariseen valmisteluun, koska tällöin saadaan kuntien valtuustot sitoutumaan paremmin uudistukseen. Hallituspuolueiden edustajia ja oppositiopuolueiden edustajia on kuntien ja kaupunkien valtuustoissa.
Mahdollisen metropolihallinnon on oltava ehdottoman kansanvaltainen ja laaja-alainen niin, että kunnat edelleen hoitavat osa niillä nykyisin olevista tehtävistä ja metropolilla on omat tehtävänsä, sanoo Mattila.
– Metropolihallinnon on huolehdittava maankäytöstä asumisesta, liikenteestä, ympäristöstä, ennen muuta jätehuollosta, toisen asteen koulutuksesta, kilpailukykypolitiikasta ja väestösuunnittelusta.
– Metropolihallinto ei välttämättä tarvitse omaa veroa vaan kunnilta siirtyvät tehtävät tuovat mukanaan niin tarvittavat varat, samoin kuin valtiolta metropolille riittävät varat. Metropolihallinnon on myös annettava kunnille mahdollisuus pysyä itsenäisinä jos ne niin tahtovat, kuittaa Mattila.
Perussuomalaisten kuntauudistuspolitiikan hallintovaliokunnan puheenjohtaja linjaa seuraavasti:
– Meidän linja se, että ensin tulisi ratkaista kuntien menot – onko rakenteissa joitain saavutettavia säästöjä. Emme leikkaisi valtionosuuksista näin paljon. Mietittävä on, voisiko veronkanto-oikeutta laajentaa niin, että jotkut valtiolle maksettavat verot tulla kunnan kassaan.
Seppo Huhta
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää