LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Krista Kiuru käveli jälleen kerran valiokuntien ja THL:n yli matkustusrajoituksissa – “Kiurun toiminta on kummallista ja heikentää matkailualan toimintaedellytyksiä entisestään”
Eduskunta hyväksyi perjantaina hallituksen esityksen, jolla matkustusrajoitusten voimassaoloa jatkettiin vuodenvaihteeseen. Välittömästi tämän jälkeen ministeri Krista Kiuru (sd.) antoi asetuksen, jolla maahantulorajoituksia kiristettiin ja koronatodistuksen tarkastukset palautettiin Suomen ja Ruotsin väliselle maarajalle. Perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kritisoivat Kiurun toimintaa.
– Perustuslakivaliokunta totesi, ettei maahantulorajoituksia koskeva sääntely nykyisellä tavalla tulkittuna ja sovellettuna täytä oikeasuhtaisuusvaatimusta ja korosti erikseen, että pohjoisia raja-alueita koskevien poikkeuksien kaltaisesti on syytä tarkastella myös Ahvenanmaan ja Ruotsin välistä rajaliikennettä. Sosiaali- ja terveysvaliokunta yhtyi tähän näkemykseen. Mutta mitä teki Krista Kiuru? Ministeri käveli jälleen kerran eduskunnan tahdon yli ja höllentämisen sijasta kiristi maahantulorajoituksia, moittivat perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen.
Kiurun asetus myös THL:n lausunnon vastainen
Ministeri Kiurun antama asetus on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon vastainen.
– THL laati sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon, jossa ehdotti ilmaantuvuusluvun 50 asettamista asetuksessa säädettävän maa- ja aluelistauksen perustaksi, koska asetuksen pohjana käytettävä ilmaantuvuusluvun ero ei saa olla liian iso Suomen ilmaantuvuuslukuun verrattuna. Sen sijaan STM laati asetuksen ilmaantuvuusluvun 25 pohjalta. Suomen ilmaantuvuusluku on liki kaksinkertainen Ruotsiin verrattuna. Kiuru toimi tässä täysin päinvastaisesti kuin mietinnössä ja tartuntatautilain 16c §:ssä edellytettiin, Juvonen, Juuso ja Reijonen kuvailevat tilannetta.
Kiurun toiminta on käsittämätöntä
Perussuomalaisten mielestä Kiurun toiminta on kummallista ja heikentää matkailualan toimintaedellytyksiä entisestään. Suomelle tärkeimmistä matkailumaista Venäjä, Saksa, Britannia ja Ruotsi jäivät rajoitusten piiriin, vaikka esimerkiksi Ruotsissa ilmaantuvuusluku on noin puolet Suomen tasosta. Venäläisten matkailua haittaa lisäksi se, ettei Sputnik-rokotteella saatua rokotussarjaa hyväksytä rajalla.
– Valiokuntien tahto oli selvä: mahdollistaa matkailun palaaminen normaaliksi niistä maista, joissa tautitilanne on selvästi parempi kuin Suomessa. Nyt Kiuru rajoitusten lieventämisen sijasta kiristi niitä ja paitsi rajasi käytännössä kaikki Suomelle tärkeät matkailumaat Kiinaa lukuun ottamatta poikkeusten ulkopuolelle, myös hankaloitti rajayhteisöjen asemaa sen sijaan, että olisi helpottanut Ahvenanmaan asemaa.
– On käsittämätöntä, että ministeri voi kerta toisensa jälkeen kävellä eduskunnan valiokuntien ja THL:n yli. Käsittämättömintä on se, että edes tässä vaiheessa hallituskumppanit eivät puutu tilanteeseen. Ilmeisesti ministeri Kiurun menettelyllä on hallituskumppanien, myös keskustan, edustajien hiljainen hyväksyntä, Juvonen, Juuso ja Reijonen ihmettelevät.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maahantulorajoitukset ilmaantuvuusluvut koronatodistus matkailuala matkustusrajoitukset matkailu sosiaali- ja terveysministeriö sosiaali- ja terveysvaliokunta THL Kaisa Juuso Minna Reijonen Krista Kiuru perustuslakivaliokunta perussuomalaiset Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koronapassi voimaan viime yönä, perussuomalaiset vastusti – Ranne: ”Kummalliseen suuntaan ollaan menossa”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei ole koronapassin takana – Ranne: ”Eriarvoistava järjestelmä, joka ei ratkaise mitään”
Junnila vaatii koronarajoitusten purkamista Tanskan esimerkin mukaisesti
Wihonen toivoo selkeämpää ohjeistusta tapahtuma-alan koronarajoituksiin ja -suosituksiin: “Tapahtumanjärjestäjät ja kansalaiset kaipaavat ja ansaitsevat selkeää ohjeistusta”
Lakivaliokunnan perussuomalaiset kantelivat oikeusasiamiehelle: ”Oikeusturva uhattuna edunvalvojan määräämisissä”
Koronatilanteessa synkkä käänne, uusia rajoituksia tulossa – Juvonen: Jokaisen toiminnalla on nyt merkitystä – ”Voi edelleen pohtia maskin käyttöä, käsihygieniaa ja etäisyyttä muihin”
Reijonen: Apteekkien rokotuskoulutukset aloitettava pikaisesti
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää