LEHTIKUVA
Perussuomalaiset kriittisiä Venäjää kohtaan – suopeimmin suhtautuvat vasemmistoliittolaiset
VoteWatch Europe-tutkimusorganisaatio on käynyt läpi 280 Euroopan parlamentin Venäjään liittyvää äänestystä vuodesta 2019 lähtien. Kriittinen suhtautuminen suurvaltaan on lisääntynyt kautta koko Euroopan puoluekentän. Silti eroja löytyy edelleen parlamenttiryhmien ja puolueiden välillä.
Kriittisimpiä Venäjää kohtaan ovat olleet Euroopan parlamentin keskustaoikeistolaiset ryhmät EPP ja ECR. Ne ovat myös ehdottaneet kaikkein kovimpia pakotteita ja toimia Ukrainaan hyökännyttä Venäjään vastaan.
Toisaalta radikaali vasemmisto ja kansallismieliset ovat olleet pidättyväisimpiä suhteessaan Venäjään ja sen arvosteluun.
Ukrainaan suuntautuneen intervention jälkeen useiden ryhmien kannat ovat muuttuneet oleellisesti.
Kreikasta, Ranskasta ja Saksasta löytyy ymmärrystä Venäjälle
Maantieteellisellä sijainnilla on merkitystä asenteissa Venäjää kohtaan. EU:n itärajalla (pois lukien Slovakia) ja Pohjoismaissa Venäjään suhtaudutaan kriittisemmin kuin Länsi- ja Keski-Euroopassa. Erityisen varauksellisesti Venäjään suhtautuvat puolalaiset, liettualaiset ja romanialaiset Euroopan parlamentin jäsenet.
Etelä-Euroopassa Italia yllättää Venäjä-kriittisyydellään äänestyksissä läpi puoluekentän. Jopa venäjämielisyydestä moititun Legan edustajista yli 80 prosenttia suhtautuu kriittisesti Kremlin brutaaliin toimintaan.
Kreikka, Ranska ja jossain määrin myös Saksa ovat puolestaan Euroopan unionin myönteisimmät jäsenmaat suhtautumisessaan Venäjään, VoteWatch Europen analyysin mukaan.
Perussuomalaiset ja kokoomuslaiset kriittisimpiä
Kun äänestyskäyttäytymistä tarkastellaan europarlamentissa edustettuina olevien kansallisten puolueiden tasolla erot ovat jopa käsittämättömän suuria. Ne tosin voivat johtua myös syistä, jotka liittyvät ehkä enemmänkin puolueiden taloudellisiin sidoksiin kuin itse ideologiaan.
Kreikassa uusi demokratia -puoleen jäsenistä Venäjään suhtautuu kriittisesti 90 prosenttia, kun taas kommunistipuolueen osalta kielteisyys jää 27 prosenttiin. Ranskassa sosialistipuolueen edustajista 88 prosenttia on kielteisiä suhteessaan Venäjään ja algerialaispuolue Rassemblement nationalin edustajista ainoastaan 18 prosenttia.
Suomessa Venäjään suhtautuvat kriittisimmin kokoomuksen (91 %) ja perussuomalaisten (88 %) edustajat. Vasemmistoliiton edustajista Venäjän toimintaan suhtautuu kriittisesti 68 prosenttia puolueen edustajista, Euroopan parlamentin äänestyskäyttäytymisen mukaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Rassemblement national venäjämielisyys radikaali vasemmisto kriittisyys Venäjää kohtaan VoteWatch Europe mepit Ukrainan sota Venäjän hyökkäys äänestyskäyttäytyminen kansallismieliset sosialistit Lega Pohjoismaat Euroopan parlamentti EPP ECR Ranska Vasemmistoliitto Saksa perussuomalaiset Italia Kokoomus Kreikka EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Virallinen Venäjä siivoaa sodan sivummalle – banderollit katosivat rakennusten seiniltä
Halla-aho: Suomen aiemmalla valtiojohdolla oli asennevamma Venäjän suhteen
Halla-aho: Itänaapurilla on supervaltiomentaliteetti – ”Venäläiseen ajatteluun ei mahdu, että säännöt koskevat myös Venäjää”
Koskela: Venäjä hyökkäyssodan takia onneksi silmät ovat auenneet – Nato-jäsenyydessä on kyse ennaltaehkäisystä
Italian pääministeri Draghi erosi – oikeisto voitonvarmana kohti syksyn mahdollisia vaaleja
Perussuomalaiset vaihtaa EU-parlamenttiryhmää
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.