LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Köyhimpien lääkkeistä ei pidä säästää
Eduskunta kiisteli kiivaasti hallituksen esityksestä sairausvakuutus- ja lääkelain muuttamiseksi. Kyseessä on säästölaki, joka puuttuu myös kaikkein köyhimpien kansalaisten lääkekorvauksiin.
Hallitus pyrkii säästämään lääkekorvauksista 26 miljoonaa euroa ensi vuoden alusta alkaen.
45 euron omavastuu
Hallituksen esityksen mukaan lääkehoidolle tulee 45 euron alkuomavastuu. Jotta sen vaikutus lieventyisi, nostetaan peruskorvausprosentti 35:stä 40:een. Alle 18-vuotiaat vapautetaan alkuomavastuusta.
Esitystä esitellyt Hanna Tainio (sd.) väitti, että uudistuksen jälkeen korvauksesta hyötyisivät kaikkein eniten lääkkeitä käyttävät. Perussuomalaiset moittivat esitystä kiivaasti.
“Apteekkien uudet tietojärjestelmät
maksatetaan köyhillä”
Maria Tolppanen (ps.) toi esille toimeentulotuen saajat. Hän kysyi myös, paljonko uudistus maksaa.
– Tässä on ihan oikein sanottu, että pitää hyvin tarkkaan seurata, miten esimerkiksi toimeentulotuen saajien käy. Miksi sitä pitää seurata, kun tiedetään jo nyt, että toimeentulotuen saajien käy huonosti? Toimeentulotuki on tässä maassa viimekätinen sosiaaliturvan muoto, sen yli ei voi saada enää yhtään mitään. Jos jotakin saa, niin se vähennetään toimeentulotuesta, Tolppanen muistutti.
Hän kysyi myös, missä piilevät laskelmat siitä, kuinka paljon lain toteuttaminen maksaa.
– Täällä kerrotaan, että alkuomavastuun käyttöönotto edellyttää merkittäviä muutoksia apteekkien ja Kelan tietojärjestelmiin. Miksi näiden tietojärjestelmien uusiminen pitää maksattaa tämän maan kaikkein köyhimmillä ihmisillä? Miksi pitää panna heidän elämänsä vaakalaudalle?
Zyskowicz puolusti
hallituksen säästölinjaa
Kokoomuksen Ben Zyskowicz korosti talouden suuria linjoja puolustaessaan hallituksen esitystä.
– En ole yllättynyt saamastani palautteesta. Kaikki me vaadimme oikeudenmukaisia säästöjä, ja sitten kun kysytään, että no, mikä se semmoinen oikeudenmukainen säästö olisi, niin yleisin vastaus on, että pitää säästää jostain muualta, Zyskowicz aloitti.
Tolppanen vastasi tähän tiukasti:
– Kun puhutaan, mistä niitä otetaan, niin minä voin kertoa, että te, kokoomus ja tämä hallitus, olette tällä kaudella ottaneet jo kaikkein köyhimmiltä kaiken. Heillä ei enää ole antaa yhtään mitään. Nyt kannattaisi ruveta katsomaan vähän sinnepäin, missä rahaa on, katsoa pääomapuolelle, katsoa kenties hieman oikeudenmukaisempaa verotusta tähän maahan, katsoa maahanmuuton ja kehitysavun kustannuksia, Tolppanen luetteli.
Entäpä lapsilisät?
Keskustelu velloi säästökohteissa: kokoomus vaati oppositiolta omia leilkkauslistoja. Tolppanen muistutti hallitusta sen lapsilisäseikkailuista.
– Minä nyt kyllä muistuttaisin mieliin pikkaisen näitä köyhiltä leikattuja asioita, esimerkiksi lapsilisät, joita sitten luvattiin kompensoida, muttei kaikkein köyhimmille, ei niille, jotka eivät tienaa 16 200 euroa vuodessa. Se on nimittäin se raja, milloin se kompensoidaan. Täytyy tienata sen verran, että yltää valtion verotettavaksi, Tolppanen muistutti.
Hän palautti mieliin myös, ettei kunnallisverotus korvaa hallituksen leikkauksia.
– Entäs eläkkeet, eläkkeiden leikkaukset? Sekö ei ole leikkaamista? Entä erilaiset tasaverot tai pienet indeksit? Tolppanen kysyi.
Lea Mäkipää (ps.) muistutti keskustelun tiimellyksessä, että olivat omavastuuosuuden korottamiset minkälaisia tahansa, niin aina ne kohdistuvat pienituloisiin.
– Välttämättä me suurituloiset emme ymmärrä, että monelle se kymppi ja vitonen on elintärkeä asia.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää