

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: ”Kotoutumislain uudistaminen pilattiin kiireellä ja ideologialla”
Hallintovaliokunnan perussuomalaiset jäsenet Mari Rantanen, Mauri Peltokangas ja Jenna Simula tyrmäsivät hallituksen esityksen kotoutumislaista. Perussuomalaiset näkivät esityksen olevan täysin ristiriidassa eduskunnan uudistukselle asettamien tavoitteiden kanssa. Esityksessä maahanmuuttajille keskitytään lähinnä tarjoamaan lisää palveluita ilman minkäänlaisia vaatimuksia tai velvoitteita.
Perussuomalaisten mielestä kotoutumispolitiikkaan tarvitaan täyskäännös, sillä jo nyt moni maahanmuuttaja elää täysin sosiaaliturvan varassa vailla tarvetta tulla toimeen omillaan. Kotouttamispolitiikan on kannustettava maahanmuuttajaa suomen kielen oppimiseen ja työllistymiseen.
– Esitys ei vastaa lainkaan niihin muutoksiin, joita eduskunta on hallitukselta edellyttänyt. Velvoittavuuden sijaan esityksessä puhutaan kotoutumisohjelman muuttamisesta ”palvelutarjottimeksi”, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mari Rantanen ihmettelee.
Perussuomalaiset pitävät maahanmuuttajien jatkuvaa yliedustusta työttömyysluvuissa käsittämättömänä tilanteessa, jossa Suomeen kohdistuvaa työperäistä maahanmuuttoa pyritään lisäämään eri keinoin ja usealla alalla väitetään olevan työvoimapula.
– Nykyisillä tulijoilla ei vaikuta olevan valmiuksia suomalaisille työmarkkinoille. Ensisijaisesti tulisi keskittyä työllistämään maassa jo olevat. Tässä tilanteessa tulijamäärien kasvattaminen on täysin vastuutonta, Rantanen linjaa.
Mistä kotouttaminen alkaa, kotoutuminen loppuu
Kunnista ollaan luomassa maahanmuuttajien sosiaalitoimistoja, vaikka hetki sitten sosiaali- ja terveyspalvelut siirrettiin kunnilta hyvinvointialueille. Esityksen mukaan maahanmuuttajia voidaan osoittaa jatkossa kuntiin näiltä kysymättä. Pientenkin kuntien on perustettava erilaisia yhteistyöryhmiä kotoutumisen edistämiseksi ja avustaa maahanmuuttajia kalusteiden, käyttötavaroiden ja elintarvikkeiden ostossa.
– Kunnille esitetty velvollisuus käydä maahanmuuttajien kanssa ostoksilla kuulostaa huonolta vitsiltä tilanteessa, jossa kunnilla ja hyvinvointialueilla on vaikeuksia selvitä ydintehtäviensä hoitamisesta. Miten Sanna Marinin hallitus perustelee tämän muille kuntien asukkaille, joille ei ole tarjota edes peruspalveluja? kansanedustaja Jenna Simula kysyy.
Kotouttamisjakson enimmäiskestoksi esitetään kahta vuotta, mikä on ristiriidassa eduskunnan suuntaviivojen ja maalaisjärjen kanssa. Perussuomalaisten mielestä vastuu kotoutumisesta on ensisijaisesti maahanmuuttajalla itsellään, mikä samalla tarkoittaa sitä, että heitä kohdellaan itsenäisinä toimijoina, jotka kantavat vastuuta omasta elämästään.
Esitys ei kuitenkaan anna konkreettisia parannusehdotuksia jo kiistatta havaittuihin ongelmiin, jotka liittyvät tiettyjen maahanmuuttajaryhmien syrjäytymiseen ja yliedustukseen esimerkiksi työttömyydessä ja rikostilastoissa.
– Päällekkäisiä palveluita ja turhaa rahantuhlausta, sitä tämä esitys on, Simula summaa.
Piikki on auki, vaikuttavuudesta viis
Hallituksen esityksestä puuttuvat paitsi konkreettiset parannusesitykset kotoutumisen ongelmiin myös mittarit ja seuranta esitysten vaikuttavuudesta. Resursseja ja rahaa tuntuu olevan lapioitavaksi asti, myös työperäisten maahanmuuttajien palveluihin.
– On hyvin ongelmallista, että työperäisenkin maahanmuuton kohdalla puhutaan kotouttamisesta. Huippukoulutetut ammattilaiset tuskin tarvitsevat sosiaalisektorin aktiivista apua Suomeen saavuttuaan, toteaa perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas.
Valiokuntaryhmä katsoo, että kotoutumisen kaksi keskeisintä tekijää ovat maahanmuuttajien määrä ja kulttuurinen etäisyys. Näitä on säädeltävä järkevällä ja vastuullisella maahanmuuttopolitiikalla.
Useiden Euroopan maiden kehitys on käytännössä osoittanut, että mikään kotouttamistoimiin käytetty rahamäärä ei edistä kotouttamista, jos maahanmuuttopolitiikka itsessään ei ole kestävällä pohjalla. Nämä resurssit ovat myös aina pois jostain muusta ja heikentävät siten yhteiskunnan kokonaishyvinvointia ja kilpailukykyä.
– Työperäisenkin maahanmuuton tulevaisuuden suuntaviivoja laadittaessa tulee varmistaa, että maahanmuutto on yhteiskuntaa hyödyttävää. Nyt näin ei ole, vaikka muut puolueet toista väittävät. Tarvittavia muutoksia ei saada aikaan ilman tosiasioiden tunnustamista, sanoo Peltokangas.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- velvoittavuus kotoutumislaki maahanmuuttajien palvelut Sanna Marinin hallitus kotoutumispolitiikka maahanmuuttajien työttömyys Työmarkkinat Työperäinen maahanmuutto Mauri Peltokangas Maahanmuuttopolitiikka Kotouttaminen Mari Rantanen Jenna Simula
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra esitti epäluottamusta: Suomalaiset ovat kyllästyneet haittamaahanmuuton ongelmiin, mutta hallitus ei edelleenkään kehtaa myöntää nuoriso- ja katurikollisuuden juurisyitä

Wille Rydman sivaltaa kokoomusjohtoa: ”Petteri Orpoa hallitsee pelko”

Hijab on viesti: Emme halua osaksi teidän yhteiskuntaanne

Perussuomalaiset luopuisi pakolaiskiintiöstä: Kehitysmaiden ongelmat ratkaistaan kehitysmaiden sisällä, eikä ihmisiä maanosasta toiseen siirtelemällä

Nyt se on todistettu: Maahanmuutto työllistää – vastaanottokeskuksissa

Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto

Hallituksen kotoutumislaki pitää hylätä – ”Nyt pitäisi ottaa viimeistään järki käteen”

Keskusta ehti tehdä hallituksessa vielä yhden karhunpalveluksen suomalaisille – käsittämätön maahanmuuttajia hyysäävä kotoutumislaki meni läpi eduskunnassa

Enemmistö saksalaisista ei usko pakolaisten kotouttamisen onnistuvan – vuonna 2015 tulleista puolet yhä toimeentulotuen varassa
Viikon suosituimmat

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Onko suomalainen korkeakoulutus jo täysin turhaa puuhastelua? – Ammattikorkeakoulussa kaivettiin legopalikat esille
Aikuisopiskelija Aino pitää hyvin kyseenalaisena, että Suomeen tuotetaan kansainvälisiä opiskelijoita, joilla ei ole edes perustaitoja tai mahdollisuuksia työllistyä Suomessa. Samaan aikaan hänelle tarjotaan syventävien opintojen sijaan lähiopetusta, johon kuluu mm. leikkimistä legoilla.

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Ukrainassa on meneillään Euroopan suurin mineraalivarkaus – Venäjä varastaa arvometallit miehittämiltään alueilta kiinalaisten avustuksella
Ukraina neuvottelee jälleen Yhdysvaltain kanssa mineraalivarantojensa hyödyntämisestä. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää valtaamiensa alueiden liittämistä itseensä ja ryöstää Ukrainan luonnonrikkauksia täyttä päätä. Apuna häärii monikasvoinen Kiina.

Keskusta ja SDP karsivat terveyspalveluita kovalla kädellä Keski-Suomessa – ”Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin”
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.

Taikaseinäsosialismi on edennyt Suomessa pisteeseen, jossa kaikki eivät enää ymmärrä eroa työstä saatavan palkan ja sosiaalietuuksien välillä – Purralta suorat sanat
Valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu ajattelua, jossa puolueet kilpailevat rahan tuhlaamisesta eivätkä sen ansaitsemisesta.

Riikka Purra oikoo uutisointia terveyskeskusmaksujen poistamisesta: Oppositio voisi halutessaan poistaa terveyskeskusmaksut vaikka kaikilta
Ilta-Sanomissa, MTV Uutisissa ja Helsingin Sanomissa on tänään innolla uutisoitu, että puolueista vain perussuomalaiset vastustaa terveyskeskusmaksujen poistamista heikoimmin toimeentulevilta. Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra huomauttaa viestipalvelu X:ssä, että hyvinvointialueilla on tälläkin siunatulla hetkellä kaikki mahdollisuudet poistaa terveydenhuollon asiakasmaksut eläkeläisiltä, pienituloisilta ja työttömiltä, mutta ne eivät juuri tee sitä - ja oppositiolla on enemmistöasema useimmilla hyvinvointialueilla.