

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: Korkeakoulujen pääsykokeet järjestettävä tarvittavin varotoimin
Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet Sanna Antikainen, Kaisa Juuso ja Ari Koponen ovat huolissaan opiskelijoiden oikeusturvan varmistamisesta ja vaativat valintakokeiden järjestämistä perinteiseen tapaan.
Ammattikorkeakoulut ovat päättäneet, että kevään toisen yhteishaun AMK-valintakoe järjestetään etäkokeena koronatilanteesta johtuen. Myös yliopistot järjestävät opiskelijavalinnat perinteisten pääsykokeiden sijaan vaihtoehtoisilla, fyysistä kontaktia välttävillä tavoilla.
Yliopistot: Lukuvuosi käyntiin syksyllä
Yliopistot ovat ilmoittaneet tiedottavansa muuttuneista valintatavoista huhtikuun loppuun mennessä. Pääsykokeita ei kuitenkaan olla siirtämässä, sillä yliopistojen yhteisenä tavoitteena on, että lukuvuosi saadaan käynnistettyä syksyllä tavanomaisen aikataulun mukaisesti.
– Tilanteeseen ei ole tarjolla helppoja ratkaisuja, sillä pääsykokeiden siirtäminen tai peruuttaminen siirtäisi monen nuoren opiskelupaikan hakua. Vielä ei tiedetä varmuudella, järjestetäänkö syksyllä edes opetusta, Sanna Antikainen huomauttaa.
Etävalintakokeet epäilyttävä vaihtoehto
– Tilanne vaatii luovia ratkaisuja ja joitain poikkeusjärjestelyjä. Yliopistoilla on valtavasti luentosaleja, kerhohuoneita ja muita tiloja, joita voitaisiin nyt hyödyntää maksimikapasiteetilla. Opiskelijat tulisi jakaa pienempii ryhmiin ja sijoittaa väljästi. Tämä vaatii lisää valvojia koetilaisuuksiin ja hyvää käsihygieniaa, mutta sen ei luulisi olevan ongelma, arvioi Ari Koponen.
– En näe ongelmaa perinteisen pääsykokeiden järjestämisessä. Osallistujat eivät pääsääntöisesti kuulu riskiryhmiin. Heille voidaan jakaa suu-nenäsuojat sekä käsidesinfiointi ja heidät voidaan sijoittaa istumaan etäällä toisistaan, sanoo Kaisa Juuso.
Ammattikorkeakouluihin oli huhtikuun alussa päättyneessä yhteishaussa yhteensä noin 92 000 hakijaa, joista 75 000 ilmoittautui valintakokeeseen. Yhteensä korkeakouluihin pyrkii vuosittain noin 150 000 hakijaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- AMK-valintakoe korkeakoulu Ari Koponen pääsykokeet Yliopistot Kaisa Juuso Sanna Antikainen perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suuri osa väestöstä sairastaa koronan tietämättään – he levittävät tautia kaikkein tehokkaimmin

Antikainen: Koteihinsa kadonneet lapset tarvitsevat apua enemmän kuin koskaan aiemmin

Sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen haluaa pitää koulut suljettuina ja harkitsisi oppivelvollisuuden pidentämisen uudistuksen lykkäämistä

Etäoppilaiden ilmainen ateriointi järjestettävä yhdenvertaisesti

Rantanen ja Ronkainen koulujen avaamisesta: ”Vielä ei ole aika”

Juuso huolissaan lappilaisten opiskelijoiden oikeusturvasta opiskelijavalinnoissa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää