Artikkeli kuva

Varapuheenjohtajaehdokas Jukka Kopra ehti jo tuulettaa luultuaan tulleensa valituksi kokoomuksen puoluekokouksessa Lahden Sibeliustalossa 15. kesäkuuta 2014. / LEHTIKUVA

Perussuomalaiset: Kokoomus halusi Ottawan sopimukseen ja teki Suomesta ottavan osapuolen

07.02.2018 |13:24

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra lausui (6.2.), että Suomen tulisi irtautua maamiinat kieltävästä Ottawa-sopimuksesta. Asiasta on vireillä kansalaisaloite, jonka vetäjänä toimii niin ikään kokoomuslainen kansanedustaja Eero Lehti.

Kopra ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan allekirjoita aloitetta, vaikka kannattaa ideaa, koska kansanedustajien ei hänen mukaansa tulisi sekaantua kansalaisaloitteisiin.

Perussuomalaisten mukaan kyse on kuitenkin äänten kalastelusta.

Puhetta ilman tekoja

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä huomauttaa, että Ottawan sopimus hyväksyttiin vuonna 2011 kokoomuksen ollessa hallituksessa ja kokoomus äänesti maamiinakiellon puolesta. Sen sijaan vuonna 2014 kokoomuksen puoluekokous halusi julkilausumassaan irtautua sopimuksesta.

– Tämä on mielestäni kokoomukselta härskiä äänten kalastelua. Nyt luodaan mielikuvia siitä, että kokoomus olisi tekemässä asialle jotain. Tällä ei ole mitään uskottavuutta niin kauan kuin puheet eivät muutu äänestyskäyttäytymiseksi salissa, kansanedustaja Jani Mäkelä toteaa.

“Ei voi paljon sekavammaksi mennä”

Perussuomalaiset esittivät vuoden 2018 talousarviokäsittelyn yhteydessä, että Suomi irtautuisi Ottawa-sopimuksesta. Äänestyksessä kuitenkin vain perussuomalaiset äänestivät irtautumisen puolesta. Kokoomuksen kansanedustajat Kopra ja Lehti yhdessä muun kokoomuksen eduskuntaryhmän kanssa vastustivat irtautumista.

– Ei voi paljon sekavammaksi mennä. Ensin kokoomuksen eduskuntaryhmä on mukana viemässä Suomea sopimuksen piiriin. Sitten heidän puoluekokouksensa on toista mieltä vuonna 2014. Taas loppuvuodesta 2017 äänestetään sopimuksen puolesta ja heti tammikuussa 2018 vaaditaan irtautumista, kansanedustaja Juho Eerola kuvaa tilannetta.

– Kyllä fakta on niin, että kokoomus teki suomesta Ottawan sopimuksen myötä ottavan osapuolen, Eerola sivaltaa.

Kaksinaamaisuus nakertaa luottamusta

Perussuomalaisten kansanedustajat huomauttavat, että kokoomuksella on ollut mahdollisuus äänestää irtautumisen puolesta perussuomalaisten esityksen myötä.

– Ilmeisesti ehdottaja oli väärä ja piti ottaa itselleen kunniat. Tällainen kaksinaamaisuus heidän puoleltaan on omiaan nakertamaan luottamusta politiikkaan. Tyhjien puheiden sijaan vaadin päättäväisiä toimia asioiden etenemiseksi. Maanpuolustus on yhteinen asiamme ja miinojen poisto oli suoraan pois puolustuskyvystämme, Mäkelä kuittaa.

– Kun esitimme sopimuksesta irtautumista joulukuussa, ei kokoomuksen suunnalta kuulunut pihaustakaan eikä tukea äänestyksessä tullut. Yhteistyöllä hommia pitäisi hoitaa eikä niin, että jokainen heittelee kiviä omista poteroistaan, kansanedustaja Jari Ronkainen muistuttaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii kokoomukselta julkista selvitystä siitä, miksi puolueen edustajat toimivat ristiriitaisesti, mikä on heidän eduskuntaryhmänsä linja ja miksi he eivät kunnioita oman puoluekokouksensa näkemyksiä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää