LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: KHO:n ei pidä lähteä politikointiin – “Miksi yhtäkkiä kiinnostutaan vain turvapaikanhakijoiden oikeusavustajien pätevyydestä?”
Helsingin Sanomien haastattelussa (4.4.) korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori arvostelee vuonna 2016 tehtyjä ulkomaalaislain tiukennuksia.
Tiukennuksilla lyhennettiin hieman valitusaikoja, rajattiin KHO:n mahdollisuutta ottaa turvapaikka-asiaa käsittelyyn ja muutettiin oikeusavustajien palkkiot kiinteiksi.
Lain kiristykset ovat minimaalisia
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja varatuomari Leena Meri pitää arvostelua kummallisena.
– Ensinnäkin niin sanotut lain kiristykset ovat minimaalisia. Ne ovat olleet perussuomalaisen linjan mukaisia, kun olimme hallituksessa. Valituskierrettä pitäisi pystyä suitsimaan entistä kovemmin, Meri toteaa.
Meren mukaan on ongelmallista, jos tuomioistuimet alkavat tehdä politiikkaa.
– Tuomioistuimen riippumattomuus ja luotettavuus kärsivät, jos astutaan vahvasti lainsäätäjän rooliin. Ei lainsäätäjänkään rooli ole puuttua yksittäisten ratkaisuiden sisältöön.
Avustajat epäpäteviä?
Haastattelussa Vihervuori arvostelee voimakkaasti turvapaikanhakijoiden oikeusavustajien osaamista. Hän puhuu jopa välinpitämättömyydestä.
Meri näkee ratkaisun yksinkertaisena.
– Se, että oikeusavustajat ovat epäpäteviä, pitää ratkaista niin, että heiltä viedään oikeus avustaa tuomioistuimessa, Meri toteaa.
Meri huomauttaa, että samoja ongelmia esiintyy kaikissa asioissa.
– Oikeusavustajien vaatimuksien tulee olla samat kaikille. Miksi yhtäkkiä kiinnostutaan vain turvapaikanhakijoiden oikeusavustajien pätevyydestä? Meri kysyy.
Meri huomauttaa, että tuomioistuin voi myös kohtuullistaa avustajan palkkiota jo nyt, jos työ on tehty huonosti.
Seurausta surkeasta turvapaikkapolitiikasta
Kansanedustaja ja lakimies Ville Tavio ottaa KHO:n presidentin huomiot vakavasti ja on osittain hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että oikeusturva voi heiketä.
Hän kuitenkin huomauttaa, että vallan kolmijaon mukaisesti tuomiovalta ei saa julkisuuden kautta pyrkiä vaikuttamaan politiikkaan.
– Kritiikin keskellä tulisi muistaa totuus, että ulkomaalaisasioiden oikeusprosesseissa olevat vaikeudet ovat seurausta Suomen surkeasta turvapaikkapolitiikasta, Tavio kuittaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho: “Suomi ei voi taata kuolemattomuutta Irakissa asuville ihmisille”
Immonen: Kaduillamme vaeltaa tuhansia ihmisiä vailla oikeutta oleskella maassa – “Valtava turvallisuusuhka Suomen kansalle”
Perussuomalaisilta lakialoite käännytyspäätöksen saaneiden säilöön ottamiseksi – Suomessa pian jopa 10 000 laittomasti maassa olevaa henkilöä
Jussi Halla-aho muistuttaa ulkomaalaislaista: kaikki aiemmin myönnetyt turvapaikat tulisi laittaa uudelleenharkintaan
Väkivaltaa, sylkemistä ja huutamista – pakkopalautuksia vastustetaan entistä rajummin keinoin
Meri: Laittomasti maassa olevat säilöön – “Tällä turvataan myös sitä, että henkilö saadaan poistettua maasta”
Lakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet: Ulkomaalaisasiat eivät vähene rahaa lappaamalla – tuomioistuimien ruuhkiin puututtava turvapaikka- ja maahanmuutolainsäädäntöä kiristämällä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää