Vasemmalla: Jussi Halla-aho EU-pakettikeskustelussa. Oikealla: kuva eduskuntasalista. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Perussuomalaiset kävivät eduskunnassa EU-pakettia vastaan massiivisella vyörytyksellä – käsittely jatkuu jo toiseen yöhön
Perussuomalaiset ei aio purematta niellä EU-pakettia. Eduskunnassa alkoi tiistaiyönä poikkeuksellinen vyörytys, joka jatkui puhemiehen uupumukseen noin kello puoli viiteen aamuyöstä. Keskustelussa on kuultu josatoja itsenäisyyttä puolustavia ja EU-pakettia vastustavia puheenvuoroja ja se jatkuu edelleen.
Seuraa suoraa lähetystä täältä >
Kansanedustaja Jenna Simula (ps.) kiteyttää: “EU-elvytyspaketista ei voida äänestää, ennen kuin kansanedustajat ovat pitäneet haluamansa puheenvuorot.”
Selvennystä: EU-elvytyspaketista ei voida äänestää, ennen kuin kansanedustajat ovat pitäneet haluamansa puheenvuorot.
— Jenna Simula (@ainoahelmi) May 12, 2021
Ja puheenvuoroja todella riittää. On kuvaavaa, että ensimmäisen illan ja yön keskustelupöytäkirjan sivuja kertyi 190.
Perussuomalaiset ampuivat alas hallituksen onttoja vakuutteluja siitä, että paketti olisi kertaluonteinen tai elvyttävä tai että se edes liittyisi koronaan. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.):
“Kysyn tässä kohdassa sen, mitä perussuomalaiset ovat kysyneet monesti ennenkin, saamatta vastausta: Jos Suomi ei poliittisista
syistä voi kieltäytyä tästä maallemme haitallisesta paketista, miten se voisi kieltäytyä mistään tulevastakaan maallemme haitallisesta paketista? Kertaluonteisuus on pelkkä tyhjä sana, jos jokaiseen kertaluonteiseen järjestelyyn on käytännössä pakko osallistua.
Elpymispaketti ei liity koronaan. Rahanjakoperusteet liittyvät pääosin jäsenmaiden taloudelliseen tilanteeseen ennen koronaa. Korona on keppihevonen, jonka avulla toteutetaan tulonsiirtounionia, yhteistä budjettia ja kansallisvaltioiden alasajoa.”
Tiistaina alkaneen puhemaratonin viimeinen puheenvuoro ennen keskeytystä kuultiin kansanedustaja Ari Koposelta (ps.). Hän painotti asioiden nurinkurista käsittelyjärjestystä: “Periaatteellinen keskustelu liittovaltiokehityksestä
pitäisi käydä ensin, sen jälkeen arvioida elpymispaketin mielekkyys”.
Puhemies Anu Vehviläisen (kesk,) mehut oli 04.24 mennessä juotu. Hän keskeytti keskustelun ja totesi, ettei alkuperäinen käsittelyaikataulu toteudu. Suomalaisuuden päiväksi kaavailtu, maan itsenäisyyttä kaventava äänestys siirtyy hyvällä todennäköisyydellä. Vehviläinen twiittasi päätöksestään aamulla.
Käsittely jatkuu keskiviikkona kello kahdelta.
Keskustelu EU:n elpymispaketista jatkuu tänään klo 14 alkavassa istunnossa. Asiasta äänestetään vasta sitten, kun kaikki asiaan liittyvät puheenvuorot on käytetty. Arvioni tällä hetkellä on se, että tälle päivälle suunniteltu äänestys siirtyy myöhempään ajankohtaan.#eduskunta
— Anu Vehviläinen (@AnuVehvilainen) May 12, 2021
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) moitti Vehviläisen päätöstä.
Arvoisa puhemies @AnuVehvilainen.
Miksi keskeytitte istunnon äsken, vaikka edustajille oli selvästi ilmoitettu, että klo 22:00 takaraja oli poistettu keskustelulta ja puheenvuoroja oli vielä jäljellä?
Ja mikä oli syy oudolle selittämättömälle tauolle ennen sitä? #elpymispaketti
— Sebastian Tynkkynen (@SebastianTyne) May 12, 2021
Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) tylytti pääministeri Sanna Marinia (sdp.), joka oli tavanomaiseen tapaansa poissa hankalasta kesksutelusta. Tiistaina Marin oli väistänyt sekä kuntavaalitentin että eduskunnan EU-debatin.
#elpymispaketti keskustelu jatkuu kello 14.00 Puhemiehen keskeytettyä täysistunto. Toivottavasti Pääministeri ehtii tällä kertaa osallistua tärkeään keskusteluun ja vastaamaan kysymyksiin.
— mikaniikko (@mikaniikko) May 12, 2021
Kansanedustaja Riikka Purra (ps.) tuuletti tunnelmia auringon noustessa keskiviikkona 04.49:
#Elpymispaketti-keskustelu päätettiin eduskunnassa klo 4:20 ja sitä jatketaan klo 14 alkavassa istunnossa.
Koska valiokunta alkaa klo 11:15, ei ole mieltä käydä tässä välissä kotona.
Aurinko nousee Helsingissä juuri nyt, klo 4:48. Kaunista!#elpymisrahasto
— Riikka Purra (@ir_rkp) May 12, 2021
Ryhmänjohtaja Ville Tavio (ps.) toivotti hyvää suomalaisuuden päivää ja summasi: “Suomalaiset ansaitsevat oman kansallisvaltionsa.”
Emme ole mitään EU-kansalaisia kuin paperilla.
Me olemme suomalaisia.
Suomalaiset ansaitsevat oman kansallisvaltionsa.
Hyvää suomalaisuuden päivää!#suomalaisuudenpäivä
— Ville Tavio (@VilleTavio) May 12, 2021
Juttua päivitetty 13.5.2021 klo 0:34.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Ette te seuraavallakaan kerralla puolustaisi Suomea
Immonen: Elpymispaketti murentaa EU:n sääntöperusteisuutta, lisää moraalikatoa ja vie Suomen tulonsiirtounioniin – ”Tätä emme hyväksy, tuskin hyväksyy Suomen kansakaan”
Peltokangas kannustaa kansanedustajia äänestämään ei EU:n elvytyspaketille: “Nyt päätetään Suomen tulevaisuudesta”
PS-kansanedustajat elpymispaketista: ”Kertaluontoisuus on kumottu jo monesta suusta, miksi Suomessa väitetään muuta?”
Slunga-Poutsalo: ”Koko elpymispaketin logiikka pohjaa siihen, että mitä huonommin hoidat asiasi, sitä enemmän saat”
Ruotsi vaati ja sai yli miljardin euron jäsenmaksualennuksen elvytyspakettineuvotteluissa – ”Pääministeri Marin on joko neuvottelutaidoton tai käyttää mitä tahansa keinoja saavuttaakseen päämääränsä”
Reijonen: Kansalta tulee kysyä mielipidettä EU-tukipaketista
Pääministeri Marin saapui lopulta elvytyspakettikeskusteluun: Toisti samaa mantraa viime kesän neuvotteluista – väittää edelleen, että paketti olisi Suomelle hyvä
Tavio: Itsenäisyyttä luovutetaan EU:lle koronan varjolla
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.